Newsflash
Cultură

Prima gardă

de Dr. Ioana MORARU - feb. 6 2015
Prima gardă
   Ora şase, sâmbătă dimineaţa. Mă trezesc chiaună după o săptămână de lucru aglomerată. Încă nu s-a terminat, pentru că sunt de gardă. Prima mea gardă ca medic. Îmi transpiră palmele. Ies din casă, afară e întuneric. E deja şapte, la opt trebuie să fiu la spital, să-mi schimb colegii. Am un sentiment de... seară. Maşinile sunt pline de oameni, măcar nu sunt singură. Sorb din termosul cu cafea, mă urc în maşină. O melodie din anii ’50 cântă în surdină. Mă gândesc la ce am de făcut când ajung la post. Cât meditez eu, răsare soarele. Cobor la metrou, în jurul meu numai bărbaţi care picotesc pe scaune. Aşa voi dormi şi eu peste 24 de ore.
   La spital, la opt, toată lumea doarme. Linişte şi pace. Timp berechet să îmi termin cafeaua şi să mănânc ceva. Pe la nouă şi jumătate, eu şi colegul de gardă suntem chemaţi la consult în celălalt pavilion, situat undeva în spatele curţii. Trag pe mine polarul, afară e frig şi burniţează. Nici câinii nu s-au trezit. Pe drum ascult croncănitul ciorilor şi sunetul ambulanţelor. Ajungem pe secţie, asistenta ne prezintă pacienţii. Dureri de burtă. Mă gândesc să exclud repede apendicita. Palpăm burtici. Am mâinile reci şi nu reuşesc să le încălzesc rapid. Copilul râde, se gâdilă. Mă liniştesc, e ok, o simplă balonare. Recomand un medicament pentru meteorism, dar pavilionul nu are aşa ceva. O să cumpere bunica. Notez în foaie consultul şi mă întorc la post în pavilionul meu. Acolo vin urgenţele, acolo trebuie să stau. Afară plouă mai tare şi simt că mă ia somnul. Aş sta în pat cu plapuma pe cap, rătăcind printre vise pe o astfel de vreme. Notez în raportul de gardă consultul şi constat că au zburat 40 de minute. Când? Parcă a trecut un sfert de oră de când am plecat. Între timp se trezesc şi pacienţii. E bine că sunt puţini. S-au externat mulţi vineri, aşa e pe la noi. Doar unul, săracul, e mai grav şi nu am ce să fac să îi alin suferinţa. E un autism sever, el înţelege lumea altfel. Nu vorbeşte, doar urlă şi e violent. Restul lumii e bine. Am numai fete, dintre care o fetiţă de 8 ani, în rest adolescente. Vorbesc cu cea mică, e foarte simpatică şi deşteaptă.
   Consult plămâni şi faringe, pentru că toţi sunt răciţi în perioada asta. Nimeni cu febră, doar viroze. Toată lumea e bine. Mă întorc în camera rezidenţilor. A trecut jumătate de zi, e deja două. Zboară repede timpul. Nici nu mă aşez bine, că suntem chemaţi din nou la consult. De data asta, o urgenţă. O tânără cu părinţii. Tentativă de suicid. Se decide internarea şi ne apucăm de făcut foi, semnat consimţăminte. Mai zboară două ore. Până la zece seara îmi fac de lucru, studiez foi, văd ce tratamente au fost lăsate la nevoie – acolo decidem noi administrarea. La zece adoarme toată lumea şi liniştea de mormânt tronează pe secţie. Dacă aveam copii mici, îi culcam greu, de obicei se joacă până târziu. Adolescenţii stau în camere şi trăncănesc liniştiţi. Pe bună dreptate, la cum plouă afară nu-ţi vine să te dai jos din pat.
   Mă apuc să citesc semiologie psihiatrică din Predescu. Povesteşte foarte frumos şi sunt captivată, dar pe la unu noaptea deja nu mai pot fi atentă. Sorb din deja a treia cafea. Nu vreau să dorm, dacă se trezeşte cazul mai grav trebuie să fiu lucidă. Colegul oricum nu doarme. Vorbim, citim. Timpul trece cumplit de greu. Când eram studentă, mergeam în practică la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la UPU. Acolo garda era extrem de aglomerată, abia dacă apucai să stai jos un sfert de oră. Spre dimineaţă. Între şase şi şapte se mai potoleau ambulanţele. Gărzi grele. Dar grea e şi garda liniştită, când nu se întâmplă nimic. Oricum, la psihiatrie pediatrică gărzile sunt liniştite. De obicei vin cazuri sociale aduse de poliţie, copii găsiţi pe stradă. Nu se internează, pentru ei există centrele pentru minori, unde primesc mâncare şi pat. Noi internăm urgenţe: tentative şi ideaţii de suicid, agitaţi. Nu-s prea multe. E atât de linişte că aud câinii lătrând în celălalt capăt al curţii. Ambulanţele vin nonstop, neurologia şi psihiatria au mult de lucru. Le văd pe geam cum aleargă pe aleile din curtea spitalului. Pe la cinci dimineaţa, aţipesc pe sunetul ploii. Lumina de neon mă chinuie, ar trebui o veioză în camera rezidenţilor. Măcar salteaua e bună, comodă.
   La şapte ies afară la aer. E rece, mă trezeşte instant. Se schimbă tura asistentelor, eu mai am o oră. Fac inventarul în minte. O gardă cuminte. Mă bucur. Într-un fel. Oricum, luni se va umple secţia din nou, vin programările pentru internare şi puhoi de consultaţii. Mă anunţă asistenta că au venit colegii, sunt în celălalt pavilion, putem pleca. Opt dimineaţa. O sun pe colegă să o pun la curent cu cazurile de pe secţie. Îi urez „Gardă uşoară“. Eu plec să mă culc. Mâine o iau de la capăt, doar e luni. La nouă pun capul pe pernă. Sunt frântă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe