Newsflash
Apariții editoriale

Preocupări şi rarităţi

de Dr. M. C. - ian. 16 2014
Preocupări şi rarităţi
Discuţiile despre tulburările de somn au devenit tot mai frecvente şi la noi în ţară, odată cu dezvoltarea somnologiei. Un articol din nr. 3/2013 al Revistei Medicale Române se referă îndeosebi la sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, secundar reducerii sau întreruperii complete a fluxului de aer oro-nazal în ciuda efortului inspirator şi care se manifestă în timpul nopţii prin sforăituri intense şi apnee, iar în timpul zilei – prin oboseală, lipsă de energie, cefalee matinală sau somnolenţă excesivă. Printre factorii de risc se numără obezitatea, anomaliile anatomice craniofaciale, tabagismul sau consumul de etanol, iar diagnosticul presupune aplicarea chestionarelor privind somnolenţa, efectuarea poligrafiei cardio-respiratorii sau polisomnografiei. Abordarea terapeutică în cazul acestui sindrom are trei componente: comportamentală, medicală şi chirurgicală.
Un studiu prospectiv al naşterilor petrecute în perioada 2011–2012 la Clinica de Obstetrică-ginecologie a Spitalului „Cantacuzino“ din Bucureşti a constatat că naşterile premature (11,62% din total) au ca factori de risc semnificativi statistic fumatul (28,69%), anemia (32,7%) şi sângerarea vaginală (4,64%), diabetul şi uterul cicatricial corelându-se cu grupul de naşteri între 35 şi 36 de săptămâni gestaţionale. Cercetarea acestor factori este importantă, subliniază autorii, pentru a scădea numărul de naşteri premature, mortalitatea şi morbiditatea neonatală.
   Semnalăm, de asemenea, prezentarea unui caz de osteomastoidită tuberculoasă, afecţiune extrem de rară, chiar şi în condiţiile incidenţei crescute a tuberculozei din ţara noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe