Newsflash
Internaționale

Poluarea cu ozon, asociată cu creșterea spitalizărilor pentru boli cardiovasculare

de L. Budin - mar. 13 2023
Poluarea cu ozon, asociată cu creșterea spitalizărilor pentru boli cardiovasculare

Un studiu arată că ozonul e asociat cu peste 3% dintre spitalizările cauzate de boli coronariene, insuficienţă cardiacă şi AVC. Acest gaz e o componentă majoră a smogului care poluează marile oraşe.

Cercetarea, publicată în European Heart Journal şi acoperind 258 de milioane de persoane din 70 de oraşe din China, a comparat datele privind spitalizările în perioada 2015-2017 cu evoluţia în direct a calităţii aerului în oraşele respective, informează AFP și Agerpres.

ekg-inima-infarct

S-a mai observat că fiecare creştere de 10 micrograme de ozon pe metru cub de aer a fost asociată cu o creştere de 0,75% a spitalizărilor pentru infarct miocardic şi cu o creştere de 0,4% a celor pentru accident vascular cerebral.

Deşi aceste cifre par modeste, impactul este „amplificat de peste 20 de ori” când nivelurile de ozon depăşesc 200 de micrograme în timpul verii, au declarat pentru AFP autorul studiului, Shaowei Wu de la Universitatea Xi’an Jiaotong şi colegii săi. În acest exemplu extrem, expunerea la ozon ar fi legată de 15% din atacurile de cord şi de 8% din accidentele vasculare cerebrale, estimează cercetătorii.

În timp ce ozonul din straturile superioare ale atmosferei contribuie la împiedicarea radiaţiilor ultraviolete (UV) dăunătoare să ajungă pe Pământ, la nivelul solului, acest gaz este o componentă a poluanților din marile aglomerări urbane.

În prezența luminii solare, poluații din aer se combină, iar ozonul rezultat dăunează fotosintezei, afectând creșterea plantelor.

Cercetătorii recomandă reducerea consumului de combustibili fosili și implementarea unui sistem de alertă, astfel încât oamenii să îşi poată limita expunerea în zilele în care nivelurile de ozon sunt ridicate.

A fost lansat „Cercul studențesc de cardiologie și chirurgie cardiovasculară”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe