Newsflash
Știri

Investigații medicale gratuite pentru boli cardiace și diabet

de Dorina Novac - apr. 21 2023
Investigații medicale gratuite pentru boli cardiace și diabet

Pentru al doilea an consecutiv, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet.

În perioada aprilie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

controale gratuite

Echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Caravana este la a doua ediție și va ajunge în acest an, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, în localități din 7 județe: Crișcior - Hunedoara, Gherghița și Starchiojd - Prahova, Ghidigeni - Galați, Sârbii-Măgura - Olt, Holbav - Brașov, Vinderei - Vaslui și Surdila-Greci - Brăila.

„Pe baza experienței din prima ediție, în acest an, caravana va ajunge timp de trei zile în fiecare localitate, în două etape: întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi, în weekendul următor, pentru interpretarea rezultatelor de către medicii de specialitate. În acest fel, pacienții participanți la caravană vor putea discuta cu medicii specialiști pe baza rezultatelor analizelor de sânge efectuate în weekendul precedent”, se arată într-un comunicat.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul).

De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca și cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din orașe, care au spitale, clinici și cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, și cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceștia din urmă, prevenția nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva și nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp”, a precizat Cezar Irimia, președintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților.

De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe