Newsflash
Știri

Planul Național de Cancer: e necesar un grup de lucru extins pentru implementare

de L. Budin - nov. 14 2022
Planul Național de Cancer: e necesar un grup de lucru extins pentru implementare

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat o conferință, cu propuneri privind implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului.

În perioada 11 – 13 noiembrie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat Conferința de Farmacoeconomie, în vederea identificării și elaborării de propuneri pentru implementarea sustenabilă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului.

fabc-conf-k

La eveniment au participat asociații de pacienți, parlamentari – autori de inițiative legislative în domeniul oncologiei - , Președintele Comisiei Consultative de Oncologie a Ministerului Sănătății, medici oncologi, o parte din specialiștii care fac parte din Grupul de Lucru al Planului Național, reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai caselor județene de asigurări de sănătate județene și ai industriei farmaceutice, se arată într-un comunicat al FABC.

În urma discuțiilor a reieșit importanța elaborării normelor tehnice pentru implementarea Planului Național de Cancer, atât din perspectiva optimizării parcursului pacientului și al eficientizării cheltuielilor, cât și din perspectiva identificării domeniilor unde este nevoie de alocări suplimentare în anii următori pentru acoperirea nevoilor efective de diagnostic și tratament ale pacienții din România”, se precizează în document.

Ținând cont de faptul că boala oncologică aduce o povară semnificativă în populație, una dintre propuneri a vizat actualizarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale, prin crearea unui cadru favorabil de evaluare a medicației specifice.

A fost subliniată necesitatea prioritizării adecvate a bugetului Programului Național de Oncologie și cost-volum disponibil astfel încât niciun pacient să nu rămână fără tratamentul adecvat, situație cu care din păcate spitalele se confruntă în prezent. În același timp trebuie făcuți pași rapizi și concreți pentru implementarea Programului Național de Cancer care prevede măsuri aliniate cu bunele practici și obiectivele comune europene incluse în Planul European de Combatere a Cancerului”, se mai subliniază în comunicat.

La eveniment s-au abordat următoarelor subiecte:

  • Situația actuală a finanțării sistemului medical - carențe, derapaje, fără sustenabilitate și predictibilitate (la modul general) privind programele naționale;
  • Efectele subfinanțării;
  • Soluții de viitor - identificarea fondurilor necesare, în mod real, pentru sistemul sanitar, privind programele naționale;
  • Strategii coercitive de implementare și finanțare;
  • Norme reale de contractare a serviciilor și a tratamentelor medicale.

Concret, toți specialiștii implicați în domeniu, trebuie să lucreze împreună la realizarea normelor de implementare ale Planului Național de Combatere și Control al Cancerului într-un timp cât mai scurt. Într-adevăr, nu va fi ușor, în primul rând cred că este nevoie de o foarte bună organizare (...) Sunt probleme, multe neajunsuri de care ne lovim permanent, care ne împiedică să avem o activitate fluidă. Sunt acte normative care parca sunt făcute împotriva noastră. Poate un prim pas ar fi organizarea la un anumit nivel, poate chiar la nivelul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, un organism de câțiva oameni, care sa adune toată legislația care exista și care are impact, inclusiv ordine de ministru si HG-uri”, a declarat prof. dr. Michael Schenker, președinte Comisia Consultativă de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Conf. univ. av. dr. Dan Cimpoeru a spus că reprezentanții Ministerului de resort trebuiau să fie prezenți la conferință. 

Ministerul Sănătății este cap de coardă în toată această aventură (...) și din păcate acesta nu este prezent. Acum, legea a intrat deja în vigoare în 8 noiembrie, fiind publicata in MO, iar teoretic din 9 noiembrie Ministerul Sănătății trebuia să înceapă să organizeze aceasta primă întâlnire – paradoxal o organizează asociația de pacienți. Chestiunile de rezolvat din acest plan, sunt multe și până la urmă, aceste detalii vor face ca planul să fie transpus în viața reală sau nu”,  a subliniat conf. univ. av. dr. Dan Cimpoeru.

Dr. Ingrid Oana Mocanu, director general Direcția Farmaceutica din CNAS a opinat că Ministerul de resort ar trebui să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea Planului.

Trebuie să solicitați Ministerului Sănătății (...) să desemneze o persoană responsabilă cu implementarea planului la nivel de secretari de stat - care la rândul lor să își constituie echipa de Proiect sau Grupul de Lucru până la 31 decembrie 2022 –, o persoană cu atribuții administrative cu care sa aveți dialog constant, iar Grupul de Lucru trebuie să aibă un atașat din Ministerul Sănătății”, a declarat dr. Ingrid Oana Mocanu. 

Concluziile workshopului au fost următoarele:

  • Disponibilitatea de a contribui la efortul de implementare a Planului Național din partea tuturor factorilor implicați în oncologie;
  • Oferta prezenței în grupul de lucru de la Ministerul Sănătății a reprezentanților pacienților, industriei farmaceutice, asociații medicale profesionale, juriști;
  •  Clarificarea modalităților și surselor de finanțare;
  • Convocarea Consiliului Științific al FABC, care să vină cu soluții imediate în vederea implementării;
  • Desemnarea de către Ministrul Sănătății, a unei persoane responsabile la nivel de minister pentru dialog.

Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe