Un studiu recent a scos la iveală faptul că suplimentele alimentare ce conțin turmeric și piper negru sunt asociate cu leziuni ale ficatului la unele categorii de persoane.
Turmericul, un condiment foarte cunoscut, este un supliment alimentar extrem de popular, datorită unei molecule pe care o conține, numită curcumină, care acționează ca un puternic antioxidant.
Totuși, suplimentele alimentare pe bază de turmeric au fost asociate cu un număr important de cazuri de leziuni hepatice, arată un studiu recent, desfășurat în Statele Unite, scrie Medical News Today.
Cercetări anterioare și numeroase studii de caz au găsit o corelație între suplimentele cu turmeric sau suplimentarea cu substanța activă, curcumina, cu leziunile hepatice. Iar această cercetare recentă arată că ratele de leziuni hepatice asociate consumului de turmeric ar putea fi în creștere, arată sursa menționată.
Studiul acesta a fost publicat în „The American Journal of Medicine” în 2023 și a avut în vedere cazurile de leziuni hepatice asociate turmericului înregistrate în Statele Unite ale Americii între anii 2004 și 2022. Cercetătorii au descoperit 10 cazuri de leziune hepatică asociată turmericului, toate după anul 2011, iar șase cazuri au avut loc după anul 2017. Cinci pacienți au fost spitalizați, iar un pacient a murit din cauza insuficienței hepatice acute. Autorii studiului au identificat un risc asociat cu administrarea de suplimente cu turmeric în același timp cu suplimente cu piper negru.
Unul dintre autorii studiului, dr. Jay Hoofnagle, a explicat pentru Medical News Today într-un interviu câteva aspecte. Una dintre întrebările pe care și le-au pus cercetătorii este cum se face că, dintr-o dată, se observă astfel de cazuri de leziuni ale ficatului. Un motiv este faptul că suplimentele de acest fel sunt folosite la momentul de față de milioane de oameni.
„Dar un alt motiv este faptul că turmericul este un condiment. Și nu este absorbit. Nu poți absorbi în organism piperul. Corpul nostru nu îl absoarbe. Nu absorbim nici curry-ul, condimentul turmeric. OK, cum se face că acest lucru poate cauza boală hepatică dacă nu sunt absorbite? Ei, bine, răspunsul este, credem noi, că aceste produse moderne cu turmeric au fost alterate, astfel încât să poată fi absorbite în organism”, a spus dr. Jay Hoofnagle.
Șapte dintre cei zece indivizi identificați ca având leziuni hepatice ca urmare a suplimentării alimentației cu turmeric au avut în organism o alelă specifică, numită HLA-B*35:01, în ciuda faptului că aceasta se găsește, în mod normal, în populație cu o frecvență de aproape 6-7%. Alelele HLA sunt gene care codifică proteinele care ajută sistemul imunitar să recunoască anumite celule ca făcând parte din corp, fie văzându-le ca pe corpi străini, ceea ce înseamnă că aceste alele îndeplinesc un rol în imunitate sau în autoimunitate.
Dr. Jay Hoofnagle mai spune că el și colegii săi nu au putut spune cu certitudine că toate cazurile de leziuni hepatice pe care le-au descoperit au fost atribuite consumului de suplimente cu turmeric, pentru că multe persoane pe care le-au identificat cu leziuni hepatice luau și alte medicamente la acel moment.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/turmeric-root-tumeric-powder-herbal-capsule-1890476737
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe