Newsflash
Cultură

Patru-cinci mărioare

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - feb. 16 2018
Patru-cinci mărioare
A venit la noi, însoțit de o fiică, un moșulică simpatic în vârstă de 83 de ani. Aplecat în unghi de aproape 45º, pășind greu și sprijinindu-se într-un baston, precum cele care se vând pe la Sovata și în alte stațiuni unde merg „la băi” bătrânii reumatici. Era nebărbierit, fără niciun dinte în gură, bâlbâit și cu ochii adânciți în orbitele înconjurate de cearcăne.
Altfel, țăran autentic, cu mintea încă întreagă și care, deși l-au părăsit puterile, sapă, cară saci în spinare, sparge lemne și vrea să-i ajute pe fiică și pe ginere, cu care locuiește în aceeași curte. N-a făcut în viața lui injecții și operații, nu are tensiunea arterială mărită. A fumat și a băut „la greu” toată viața. Doar „șalele” îl dor și de câțiva ani l-au cocoșat. Ba nu! Mai are probleme și cu prostata. Noaptea se trezește aproape din oră în oră și se duce „cu uduʼ”. Dar nu pentru asta venise la noi, ci pentru că-l mănâncă rău „pielea de taur bătrân de pe spate”. L-am rugat să-și dea jos „catrafusele” cam izinite: flanelă de corp, două cămăși groase, două pulovere și un fel de veston din postav. Tot spatele era plin de niște leziuni ciudate, ca niște zgârieturi produse de un corp dur. Explicabil: având mâncărimi mari precum au deseori bătrânii denutriți și deshidratați, se scarpină singur ajutându-se de unghiile netăiate, de o paletă care-l apără de muște și de un cocean uscat.
Îi scriam rețeta necesară, când l-am auzit, cu zâmbetul pe buze: „Domʼ doctor, să nu-mi dați buline la care e interzis să bei. Noaptea, când mă scoală prostata, eu am lângă pat o măsură de 100 de grame, o umplu cu țuică și o dau pe gât. Până dimineața beau 4–5 mărioare. Așa i-am pus io numele la stecluța asta”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe