Newsflash
Internaționale Știri

Ozempic: stilouri injectoare falsificate, în circulație în Europa

de L. Budin - oct. 25 2023
Ozempic: stilouri injectoare falsificate, în circulație în Europa

Autorităţile sanitare europene şi franceze au alertat farmaciştii cu privire la circulaţia unor stilouri injectoare etichetate fals drept Ozempic - un medicament pentru tratamentul diabetului.

Ozempic este folosit în mod abuziv pentru slăbit și e foarte popular pe rețelele sociale, informează AFP și Agerpres.

Ca măsură de precauţie, facem apel la toţi actorii din lanţul de aprovizionare să fie vigilenţi”, a scris Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa într-o notă de informare adresată farmaciştilor.

În Franţa nu a fost semnalată deocamdată nicio alertă, dar este important să se verifice trasabilitatea numărului de serie la eliberarea medicamentului, a subliniat ANSM.

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), „stilourile preumplute etichetate fals drept Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluţie injectabilă), un medicament indicat în tratamentul diabetului de tip 2, au fost identificate la anumiţi angrosişti de medicamente din Uniunea Europeană şi Regatul Unit”.

Aceste stilouri injectoare falsificate, pe a căror etichete figurează ca ţară de provenienţă Germania, au fost identificate la distribuitori din această ţară, dar şi din Austria şi Regatul Unit, potrivit EMA, care atrage atenţia că există diferenţe de aspect între stiloul falsificat şi stiloul autentic.

Loturile de Ozempic falsificate prezintă la scanare numere de serie inactive, fapt care a declanşat alerta.

Situaţia face în prezent obiectul unei anchete a autorităților de reglementare în domeniul medicamentelor din Uniunea Europeană şi a poliţiei, a subliniat EMA.

Deocamdată, „nimic nu indică faptul că stilouri falsificate au fost eliberate pacienţilor de către farmacii”, arată reprezentanții EMA.

Medicamentul antidiabetic injectabil Ozempic este foarte popular pe reţele sociale pentru proprietăţile sale de reducere a greutăţii corporale, nefiind însă indicat din punct de vedere medical în acest scop.


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe