Newsflash
Cultură

Osteoporoza, la granița dintre specialități

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 1 2017
Osteoporoza, la granița dintre specialități
     Osteoporoza este o boală caracterizată de reducerea densității minerale-osoase și afectarea microarhitecturii osoase. Datorită impactului asupra calității vieții pacientului, noua abordare este îndreptată către un diagnostic precoce și aplicarea unor soluții terapeutice eficiente. Lucrarea Osteoporoza din perspectivă multidisciplinară, ce o are coordonator pe dr. Violeta Claudia Bojincă, ne aduce în atenție toate aspectele acestei boli. De la fiziopatologia bolii, dezvoltarea osoasă, remodelarea osoasă, implicarea RANK (receptorul activator al NF-kB), ligandul acestuia și osteoprotegerinei în aceste procese, până la osteoporoza secundară (din cadrul bolilor inflamatorii reumatologice sistemice, bolilor gastrointestinale, hematologice, sarcină, lactație sau cea posttransplant). Cele unsprezece capitole conturează tabloul complex al acestei patologii.
      În capitolul al cincilea al cărții, dr. Cristian Moise și dr. Violeta Claudia Bojincă ne vorbesc despre osteoporoza la bărbat. Deși este o boală care afectează în general femeile, aceasta poate afecta și sexul masculin. Osteoporoza primară de tip 1 este similară cu cea de postmenopauză apărută în cazul femeilor (fiind afectat în special osul trabecular, apar fracturi vertebrale). Dar, cauzele secundare ale bolii pot fi responsabile de aproximativ 75% din cazurile apărute la bărbat. Mai frecvent sunt incriminate: hipercorticismul, alcoolismul, hipogonadismul, fumatul sau istoricul familial de fracturi care apar în urma unor traume minore etc.
     Osteoporoza în sarcină și lactație este o formă relativ rară, dar cu complicații severe: tasări vertebrale și apariția durerii toraco-lombare, fractura de col femural, sau alte fracturi de fragilitate. Dr. Violeta Bojincă, autoarea acestui capitol a încercat să ne ofere o posibilă teorie etiopatogenică pentru această boală. În cel de-al treilea trimistru de sarcină, datorită trans­ferului unei cantități mari de calciu de mamă la făt cu scopul mineralizării scheletice fetale există anumite modificări compensatorii. În consecință, densitatea minerală osoasă de la nivelul coloanei vertrebrale și colului femural poate scădea. Același fenomen poate să apară și în cursul perioadei de lactație. Este foarte importantă evaluarea factorilor de risc incriminați în apariția osteoporozei: tratamentul anticoagulant prelungit, fumatul, imobilizarea pre­lungită, corticoterapia cronică etc.
     Aceeași autoare și în același timp coordonatoare grupului de medici care au contribuit la realizarea acestei cărți vorbește despre instrumentul-cheie în diagnosticul osteoporozei: DXA – absorbțiometria duală cu raze X. Medicul trece în revistă numeroasele artefacte de care trebuie să ținem cont în evaluarea rezultatului: osteofite, scolioza, tasări vertebrale, boala artrozică etc.
     Un alt subiect interesant care poate fi regăsit în această lucrare este cel despre osteoporoza apărută în bolile gastrointestinale. Bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă sau scăderea absorbției de calciu în cazul pacienților gastrectomizați sau sub tratament cronic cu inhibitori de pompă de protoni). Secundar acestora, microarhitectura osoasă este profund afectată, crescând riscul de fractură.
    Colectivul redacțional al cărții este format din medici ale căror specializări sunt implicate în tratamentul și diagnosticul osteoporozei (reumatologie, medicină internă, ortopedie, expertiză medicală). De asemenea, este de menționat faptul că bibliografia cuprinde cele mai recente articole, ghiduri și metaanalize apărute referitor la acest subiect.
    În aceeași lucrare mai pot fi regăsite și următoarele teme: osteoporoza în bolile inflamatorii reumatologice sistemice (dr. Mădălina Gheorge, dr. Violeta Claudia Bojincă), osteoporoza și expertiza capacității de muncă (dr. Ioana Soare) și dificultăți în abordarea ortopedică a pacienților cu osteoporoză (dr. Vlad Predescu, dr. Cătălin Prescură, dr. Iulian Gherman, dr. Valentin Hiohi, dr. Bogdan Deleanu). Echipa multidisciplinară este esențială în managementul acestei boli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe