Newsflash
Știri

Oradea: unei paciente i-au fost extirpate glandele suprarenale prin tehnică laparoscopică

de L. Budin - iun. 12 2023
Oradea: unei paciente i-au fost extirpate glandele suprarenale prin tehnică laparoscopică

Intervenția de la SCJU Bihor - Oradea a fost coordonată de dr. Bogdan Feciche - medic primar urologie și șef de secție, anestezia fiind condusă de dr. Simona Mîrţ - medic primar ATI.

O pacientă cu feocromocitom suprarenalian bilateral a fost operată, în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Bihor - Oradea şi în judeţ, prin tehnică laparoscopică, fiindu-i extirpate glandele suprarenale.

Potrivit unui comunicat al spitalului preluat de Agerpres, afecţiunea determina, în mod constant, valori extrem de ridicate ale tensiunii arteriale  - peste 200/120 mmHg -,  şi nu răspundea la terapie, pacienta prezentând aşadar un risc crescut de infarct şi accident vascular cerebral.

În urma evaluării endocrinologice şi cardiologice, pacienta, în vârstă de 47 de ani, a fost operată în cadrul Clinicii de Urologie printr-un abord laparoscopic minim-invaziv retroperitoneal.

Intervenţia a fost una de complexitate ridicată, tehnica laparoscopică permiţând extirparea ambelor glande suprarenale în cadrul unei singure intervenţii. Intervenţia a durat 3 ore şi a fost posibilă datorită colaborării interdisciplinare între Secţia Clinică Urologie şi Secţia Clinică ATI. Operaţia a fost efectuată de o echipă formată din medicii şi asistenţii medicali din cadrul Secţiei Clinice Urologie, fiind coordonată de către dr. Bogdan Feciche - medic primar urologie şi şef de secţie, iar anestezia a fost condusă de către dr. Simona Mîrţ - medic primar ATI”, se arată pe pagina de Facebook a spitalului. 

Monitorizarea postoperatorie în cadrul Secţiei Clinice ATI, iar ulterior in cadrul Clinicii de Urologie, a fost esenţială pentru evoluţia postoperatorie a pacientei. Abordul minim-invaziv a redus semnificativ riscurile pentru pacientă, din punct de vedere chirurgical, anestezic şi endocrinologic şi a permis recuperarea rapidă după intervenţie.

Evoluţia pacientei a fost favorabilă, cu normalizarea tensiunii arteriale. Pacienta s-a putut mobiliza deja începând cu a doua zi după intervenţie. A fost externată într-un timp redus şi a avut o recuperare optimă, se mai subliniază. 

 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor - Oradea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe