Newsflash
OPINII

Unde sunt medicamentele?

de Dr. Valentin PANTEA - feb. 3 2023
Unde sunt medicamentele?

La nivel european au fost formulate câteva posibile explicaţii pentru lipsa de pe piaţă a anumitor medicamente uzuale. Cu toate acestea, nu se întrevăd semne de remediere a situaţiei care, în prezent, afectează sistemul medical.

image-from-rawpixel-id-3306771-jpeg

        Am observat cu toţii că începând de prin toamna anului trecut e tot mai greu să găsești în farmacii unele medicamente uzuale (antitermice, unele antibiotice, unele antihipertensive etc.). Din păcate, criza se accentuează și nu sunt semne de remediere. Ca urmare a acestei situaţii, profesorul Rafila, ministrul Sănătăţii, anunţa, recent, luarea măsurilor de interzicere a distribuţiei în afara României a unor medicamente, stârnind nemulţumirea celor de la Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). Conform ADEM, situaţia nu ar fi consecinţa exportului paralel de medicamente din România, ci a unei producţii insuficiente.

        Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) confirmă ideea producţiei insuficiente și vorbește despre o penurie cronică de antibiotice pentru copii și adulţi în România, dar și în Uniunea Europeană (UE). Conform EMA, aproape fiecare ţară raportează lipsuri în aprovizionarea cu medicamente. Lipsa de antibiotice, de exemplu, este raportată în 26 de state europene.

Explicaţii posibile pentru situaţia curentă

        Dacă în timpul pandemiei, datorită măsurilor de profilaxie a infecţiei cu SARS-CoV-2, a existat o cerere scăzută de medicamente, acum, când nu se mai aplică aceste măsuri, ne-am trezit cu o avalanșă de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. În acest context, producătorii nu mai fac faţă cererii crescute de medicamente.

Ca urmare, UE intenţionează să modifice legea produselor farmaceutice pentru a evita penuria de medicamente în ţările membre. Într-o sesiune a Parlamentului European, comisarul UE pentru sănătate a declarat că „penuria de antibiotice este o problemă în creștere pentru multe ţări europene”. De aceea a propus o revizuire a legislaţiei privind produsele farmaceutice.

        O altă explicaţie a penuriei de medicamente generice esenţiale ar fi migrarea treptată a producţiei lor în Asia. În plus, producătorii locali se confruntă cu creșteri mari ale costurilor inputurilor și din cauza războiului din Ucraina.

Consecinţele unor lipsuri

        Ca urmare a acestei situaţii, atunci când scriu o reţetă, medicii trebuie să ţină cont de medicamentele care sunt disponibile pe piaţă, iar farmaciștii au mult mai mult de lucru pentru a căuta în depozite medicamentele de care au nevoie.

        Într-un interviu recent, Pierre-Olivier Variot, președintele Uniunii Sindicatelor Farmaciștilor din Franţa, spunea că în depozite sunt tot mai greu de găsit medicamente precum paracetamol, banala amoxicilină, unele antihipertensive, antidiabetice, insulină, medicamente anticancerigene, analgezice etc. Dacă în urmă cu doi ani, gestionarea acestor lipsuri de către farmaciști consuma aproximativ șapte ore pe săptămână, acum au nevoie de minimum 12 ore pe săptămână.

     Din păcate, această criză îngreunează situaţia din sistemul medical. Rămâne să sperăm fie într-o scădere a cererii de medicamente, fie într-o creștere a producţiei de medicamente.

Foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe