Newsflash
OPINII

Sfântul laic

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - dec. 30 2013
Sfântul laic
   În iarna cu zăpezi până la genunchi şi viscole vrăjmaşe a anului 1967, l-am vizitat acasă pe Mihai Ciucă şi i-am spus că vreau să scriu o carte despre el. „Despre mine?“ s-a mirat. „Cine sunt eu? Scrie despre Cantacuzino. El a fost un om mare. Eu n-am fost decât unul dintre elevii săi. Şi ce-am făcut eu? O carte despre mine? Nu, nici vorbă!“
   Am plecat descurajat. I-am lăsat, totuşi, numărul meu de telefon. După trei zile, m-a sunat. „Dragă“, mi-a zis. „Mi-ai trezit lupii amintirilor, foarte răi pentru un om la sfârşitul vieţii. Vino poimâine la mine, la Institutul Cantacuzino. Am să-ţi povestesc câte ceva. Vino pe la cinci şi jumătate.“ „E perfect, am zis. Pe la 5 plec de la mine din Institut şi într-o jumătate de oră...“ „Nu, nu dragă. M-ai înţeles greşit. Nu e vorba de cinci jumătate după-amiază, ci de cinci jumătate dimineaţă. Nu mai devreme, că eu nu-mi termin de pasat colecţia mea de bacteriofagi!“
   În noaptea premergătoare n-am pus geană pe geană. Am reuşit să prind un taxi şi, înfruntând cu greu viscolul, am ajuns cu noaptea-n cap la Institutul Cantacuzino. „Cum, nu ştiaţi?“ mi-a spus portarul. „Şoferul de la Academie îl aduce pe dom’ profesor Ciucă pe la patru jumate.“
   L-am găsit în laboratorul său, uşor impacientat. „Haide, dragă, haide!“ În cele vreo cinci zile cât am stat la taclale la „Cantacuzino“ între 6 şi 10 dimineaţa (pe la 12 se retrăgea spre casă) şi în timpul altor vreo şase-şapte şedinţe de seară (când m-a primit în apartamentul său din Cotroceni), sfântul laic a ars ca o flacără. Slab de-l sufla vântul, îmbrăcat în negru, cu nelipsita-i lavalieră, perora şchiopătând (suferise nu demult o fractură de col femural), evocând vremuri eroice. Sute de fotografii aşezate pe o masă mare şi un vraf uriaş de foi scrise: jurnalul său de peste 500 de pagini, în care îşi notase nu numai aventurile cotidiene de epidemiolog care bătuse cu piciorul toate continentele Terrei, ci şi impresii asupra istoriei şi artelor din respectivele ţări, mai ales din Asia şi Africa.
   Am scris cartea al cărei erou era, în anii ’71–’72, pe când am lucrat la Institutul „Pasteur“ din Tunis şi la Facultatea de Medicină din acel oraş. N-a apucat să o vadă. S-a stins la 20 februarie 1969, la 86 de ani.

 

Anii de început

 

   S-a născut la 18 august 1883, la Săveni (Botoşani), al doilea fiu al învăţătorilor Platon şi Elena Ciucă. Primul copil al cuplului, Alexandru (Alecu) Ciucă, era cu doi ani mai mare şi, după ce a absolvit Şcoala Superioară de Medicină Veterinară din Bucureşti, a devenit nu numai profesor de boli infecţioase la această facultate, dar şi unul dintre ctitorii Institutului Cantacuzino.
   Cei doi fraţi Ciucă, Alexandru şi Mihai, au fost atraşi încă din ultimii ani de studenţie de faima lui Victor Babeş. I-a dus acolo, în acel Institut de Bacteriologie şi Patologie, primul institut de cercetări (din toate domeniile) înfiinţat în România (1887), un asistent al lui Babeş, medicul veterinar Paul Riegler (1867–1937), cel care a iniţiat învăţământul de microbiologie veterinară din ţara noastră. Din păcate, Victor Babeş, pe cât era de original şi prestigios în cercetarea microbiologică şi histopatologică, pe atât era de distant faţă de tinerii învăţăcei care intrau în laboratoarele pe care prea sobrul bănăţean le coordona. Nu e de mirare astfel că mai toţi discipolii săi, cu excepţia lui Vasile Sion, au dezertat la „inamic“, acesta fiind considerat, în viziunea lui Babeş, mai junele Ioan Cantacuzino, care în 1901 crease Laboratorul de Medicină Experimentală, nucleul viitorului Institut de seruri şi vaccinuri „Cantacuzino“, înfiinţat efectiv în 1921.
   Ioan Cantacuzino era un maestru înnăscut. Mihai Ciucă îmi spunea, textual: „Ne fascina. Poseda o solidă cultură umanistă, cunoştea greaca veche şi latina, vorbea curent câteva limbi moderne, era un erudit în muzică – admirator fervent al lui Richard Wagner... Cantacuzino era asemeni acelor oameni ai Renaşterii în mintea cărora se mişca întregul Univers şi care redescoperiseră voluptatea anticilor de a afla conexiunile ascunse, punţile de interacţiune ce leagă obiectele şi fenomenele“.
   Acolo, în preajma lui Ioan Cantacuzino, s-au adunat în deceniul 1904–1915 cei mai promiţători tineri din medicina experimentală românească: Paul Riegler, Constantin Ionescu-Mihăieşti, Alexandru Slătineanu, fraţii Mihai şi Alexandru Ciucă, Daniel Danielopolu, Dumitru Combiescu, Nicolae Gh. Lupu, Constantin Gorăscu, Ion Bălteanu, Marius Nasta, Ecaterina Radacovici, Constantin Popescu-Azuga ş.a.

 

Marea experienţă românească

 

   Trei ani după ce şi-a terminat studiile universitare (1908), medicul militar Mihai Ciucă a fost solicitat de maestrul său ca – împreună cu C. Ionescu-Mihăieşti şi un laborant, Dimitrie Ghiaţă (viitorul pictor, al cărui talent a fost descoperit mai târziu de I. Cantacuzino) – să plece pe frontul balcanic, în Bulgaria. Acolo, la Iambol, izbucnise o pustiitoare epidemie de holeră ce nu putea fi stăpânită. Cei trei urmau să constituie o echipă sanitară din România neutră, care avea misiunea nu doar să contribuie la stăvilirea epidemiei, ci şi să recolteze suşe de vibrioni ce urmau să fie studiate la Bucureşti. Pe cantacuzinişti îi interesa specificul antigenic al „suşelor Iambol“, pentru prepararea unui vaccin aplicabil atât în zonele indemne imediat limitrofe ariei în care evolua boala, cât şi în vederea protecţiei zonelor din sudul României, ameninţate de epidemie. „La Iambol era un adevărat infern“, îmi spunea Mihai Ciucă, „coboram în tranşee şi lucram sub ţiuitul gloanţelor, ameninţaţi să fim sfârtecaţi de obuze. Prima grijă, îngroparea morţilor, apoi igiena apei, a hranei, deparazitările. Dramatică era lupta noastră cu zecile de mii de civili care fugeau de măcel, spre nord. Cu ajutorul militarilor bulgari pe care-i aveam la dispoziţie, percheziţionam fiecare căruţă şi foarte adesea găseam bolnavi ascunşi de ai lor ca să nu fie duşi la izolare.“
   O situaţie deosebit de gravă a apărut în iunie-iulie 1913, când, în efectivele armatei române dislocate temporar în nordul Bulgariei, a izbucnit holera. Primele măsuri luate de comandanţii militari au fost să izoleze cele câteva mii de bolnavi în nişte râpe de pe malul Dunării, fără hrana şi apa potabilă necesare, sub paza unor cordoane de ostaşi care aveau ordinul să-i împuşte pe cei care ar fi încercat să evadeze din acele viroage. Tudor Arghezi, pe atunci tânăr ziarist, descrie revoltat aceste scene de infern. În situaţia disperată, când întreaga ţară risca să fie cuprinsă de holeră, I. Cantacuzino a luat o hotărâre pe care mai toţi epidemiologii lumii au socotit-o nebunească: se va trece la vaccinarea tuturor ostaşilor şi a populaţiei civile din zona cuprinsă de flagel, mai exact, la vaccinarea antiholerică în plin focar epidemic.
   În cursul lui 1912, posedau deja vaccinul necesar. Cantacuziniştii, între care Mihai Ciucă, C. Ionescu-Mihăieşti, Alexandru Ciucă, Gh. Magheru, Al. Slătineanu ş.a., preparaseră, muncind zi şi noapte, aproape un milion de doze. Efortul de a vaccina aproape toată armata română şi populaţia cu risc era epuizant. Dar nu asta conta. Ci nonconformismul echipei cantacuziniste. Curajul nemaiîntâlnit de a contrazice prin fapte concepţia unanim împărtăşită de toţi imunologii lumii din acel timp, care afirmau că vaccinul inoculat unor oameni aflaţi în perioada de incubaţie (asimptomatică) a infecţiei va duce la moartea multora dintre ei. Experienţa cantacuziniştilor pe sute de mii de oameni, apărea în ochii unor renumiţi savanţi ai vremii drept un veritabil genocid. Aceasta a fost, de pildă, părerea lui Richard Pfeifer (1858–1926), autorul primului vaccin împotriva febrei tifoide şi membru al echipei lui Robert Koch, care, în expediţia din India, a reuşit izolarea vibrionului holeric (1889). Pasteurianul I. I. Mecinikov nu-l încuraja nici el pe fostul său elev I. Cantacuzino să întreprindă o asemenea vaccinare riscantă.
   În ciuda acestor avertismente de peste hotare, Cantacuzino şi discipolii săi, între care şi fraţii Ciucă, au hotărât să întreprindă ceea ce pasteurianul Alexander M. Besredka (1870–1940), cel care a introdus conceptul de imunitate locală, a numit „marea experienţă epidemiologică românească“.
   Cum se ştie, această vastă experienţă epidemiologică a fost un succes. Atât armata angajată în operaţiuni pe frontul sudic în 1913, cât şi trupele care au luptat în Primul Război Mondial au fost ferite de o epidemie majoră de holeră. Vaccinarea concomitentă a populaţiei a contribuit în egală măsură la acest succes.

 

Bacteriofagii

 

   Curând după Primul Război Mondial, în 1919, la recomandarea profesorului Cantacuzino, Mihai Ciucă pleca să efectueze un stagiu la Institutul Pasteur din Paris. Aici l-a cunoscut pe medicul franco-canadian Felix d’Herelle (1873–1949) şi s-a „contaminat“ de entuziasm pentru bacteriofagul H-delta pe care acesta îl descoperise. Fenomenul de bacteriofagie fusese semnalat la stafilococi încă din 1815, de englezul Frederick W. Twort (1877–1950), dar explozia publicitară s-a produs abia în 1918, atunci când F. d’Herelle a dovedit că e vorba de un virus parazit al bacililor dizenterici. Faptul că acest virus bacteriofag (mâncător de bacterii, cum l-a numit d’Herelle) a dat unele rezultate bune în dizenterie a inflamat opinia publică de pe toate continentele. Se prevestea începutul unei ere miraculoase în care, cu ajutorul bacteriofagilor, vor putea fi vindecate cele mai periculoase boli microbiene la om şi animale.
   „În primăvara lui 1920“, îmi spunea Ciucă, „părăsisem Parisul cu intenţia de a lucra un an la Bruxelles, alături de Jules Bordet ş1870–1961ţ care primise de curând ş1919ţ premiul Nobel pentru medicină (pentru reacţia de fixare a complementului în diagnosticul sifilisului – reacţia Bordet-Wassermann, n.n.). Duceam o comoară în geamantan, respectiv un termos bacteriologic în care, cufundate în gheaţă, se aflau câteva tubuleţe de cultură cu bacteriofagul H-delta. Mi le dăduse chiar d’Herelle, care plecase, şi el, la Saigon, să aplice virusul bacteriofag într-o epidemie de dizenterie. La despărţire, mi-a spus: «Arată-i şi tu lui Bordet ce minuni poate face virusul meu».“

 

Lizogenia

 

   Cum era şi firesc, pe J. Bordet l-a sedus ideea de a participa alături de Mihai Ciucă la experienţele cu bacteriofag, acest tip de virusuri fiind văzute pe atunci drept panacee în tratamentul bolilor infecţioase. Evident, lucrul de laborator în sine era efectuat de tânărul român, rezultatele de etapă şi unele dintre direcţiile pe care urmau să le urmeze investigaţiile fiind elaborate în doi. După câteva luni de cercetări, pe J. Bordet şi M. Ciucă îi aştepta însă o mare surpriză, despre care cercetătorul român îmi declara că „a resimţit-o ca pe o trădare“ faţă de bunul său amic, Felix d’Herelle. Aceasta pentru că, în mâinile sale, fenomenul de bacteriofagie a luat o altă întorsătură: virusul H-delta – care, la Paris, manipulat de d’Herelle, distrugea (liza) matematic bacteriile sensibile –, la Bruxelles avea un „comportament ciudat“. Iniţial picurat în culturile de bacterii sensibile, provoca, într-adevăr, acea „liză transmisibilă“ cum o numise Fr. W. Twort încă din 1915. După un timp însă şi un oarecare număr de pasaje, se putea vedea cum cultura bacteriană se reface. Însemna că populaţia bacteriană iniţială nu a fost omogenă din punct de vedere al susceptibilităţii faţă de virusul parazit, că în cadrul acelei populaţii au existat câteva celule bacteriene rezistente la liză, care, ulterior, multiplicându-se, au refăcut o populaţie rezistentă la virusul bacteriofag.
   Această primă concluzie, pesimistă din punct de vedere terapeutic, impunea ideea că bacteriofagii nu pot fi acele panacee, larg trâmbiţate de presa vremii, deoarece în cele din urmă, mini-minoritatea de celule bacteriene rezistente la bacteriofag reface populaţia microbiană atât in vitro, cât şi in vivo. Ceea ce era însă cu adevărat uimitor în experienţele semnate de Bordet şi Ciucă era că o picătură din cultura de bacterii din populaţia refăcută (ce conţinea doar microbi rezistenţi la bacteriofag), pusă într-o cultură de bacterii sensibile, provoca un dezastru în rândul acestora. Însemna că virusul bacteriofag nu murise, ci „se ascunsese“. Unde? Evident, în interiorul celulelor bacteriene, iniţial rezistente. Respectivul bacteriofag care nu reuşise să provoace liza acelor bacterii (în minoritate faţă de cele sensibile) se ascunsese undeva în „corpul“ microbului şi fusese transmis, ca o zestre, de-a lungul a mii şi mii de generaţii bacteriene.
   Desigur că atunci, în 1920, când J. Bordet şi M. Ciucă şi-au publicat rezultatele a ceea ce mai târziu avea să se numească „fenomenul de lizogenie“, ei nu au putut să-l explice decât parţial, deoarece genetica moleculară nu se născuse încă. Lizogenia este însă una din pietrele de fundament ale acestei ramuri a biomedicinii. Abia 30 de ani mai târziu, în 1952, americanii A. D. Hershey şi Marta Chase, pe de o parte, şi în acelaşi an compatrioţii lor, N. D. Zinder şi J. Lederberg, au dat o explicaţie, la nivel molecular, fenomenului de lizogenie: acidul nucleic al virusului bacteriofag pătruns în celula bacteriană este capabil nu numai să se insinueze printre nucleotidele ce formează cromozomul microbului, dar să şi persiste acolo „adormit“ (inactiv) de-a lungul a mii de generaţii bacteriene, care, astfel, îşi transmit musafirul nepoftit de la o generaţie la alta.
   Nu sunt eu singurul care afirmă că Mihai Ciucă este cu adevărat un precursor al geneticii moleculare, ci şi numeroşi prestigioşi oameni de ştiinţă. Doi dintre aceştia, cu care am purtat lungi discuţii privind importanţa fenomenului de lizogenie în filogenia unor specii bacteriene (larga varietate a speciilor bacteriene pe Terra se explică pe baza acestui fenomen), au fost André Lwoff (laureat Nobel în 1965), care i-a citat abundent pe M. Ciucă şi Pierre Nicolle (fostul şef al Secţiei de bacteriofagi a Institutului Pasteur din Paris). Ei mi-au argumentat că această primă observaţie din anii 1919–1920 asupra posibilităţii ca un acid nucleic străin, de origine virală, să pătrundă şi să se integreze în genomul celulei-victimă, stă în egală măsură la baza mecanismelor de carcinogeneză cu virusuri oncogene, atât la om cât şi la animale. Pe măsură ce virusologia oncologică avansează, valoarea descoperirii lui Mihai Ciucă din 1920 (românul a fost acela care a efectuat de fapt experimentaţia, dar Bordet era totuşi un proaspăt laureat Nobel, astfel că ordinea autorilor pe articol nu putea fi alta) capătă noi valenţe. Mecanisme de tip lizogenic s-au pus în evidenţă în infecţia cu virusurile Herpex simplex, Epstein-Barr, adenovirusuri Papiloma, Polioma, unele virusuri vacuolizante, numeroase virusuri animale etc.

 

Liga Naţiunilor

 

   Reîntors pentru scurt timp în ţară (1921–1924), Mihai Ciucă a devenit profesor la medicina ieşeană şi director al Spitalului de boli infecto-contagioase „Izolarea“, unde şi-a ales câţiva colaboratori de nădejde, între care Ion Bălteanu, Maria Franke, Dumitru Cornelson ş.a. În cursul anului 1924, cu ocazia unei vizite la Iaşi, I. Cantacuzino i-a spus (în prezenţa chirurgului Thoma Ionescu şi a lui Al. Slătineanu): „Mihai, vreau să te fac şi om politic“. „Cum eu am făcut, probabil, o figură nedumerită“, îşi amintea M. Ciucă, „maestrul meu a precizat: «te-am propus la Geneva şi te rog să accepţi să lucrezi în cadrul Organizaţiei de Igienă a Ligii Naţiunilor. Va fi o muncă pe măsura ta. A venit vremea unei lupte bine coordonate împotriva marilor flagele».“
   Cuvântul lui Cantacuzino avea greutate: în cadrul Conferinţei internaţionale de igienă a Ligii Naţiunilor (10–28 martie 1922, Varşovia), profesorul fusese ales vicepreşedinte al acestui for internaţional. În acelaşi an, M. Ciucă era numit, la rându-i, expert în Comisia de paludism a Ligii Naţiunilor. Ceea ce a urmat (între anii 1925 şi 1938) este foarte clar redat în vraful de peste 600 de pagini pe care Mihai Ciucă mi l-a oferit. I-am citit cu febrilitate acele „Însemnări zilnice“, neprecupeţind orele târzii din noapte.
   La început, în anii 1924–1926, Mihai Ciucă s-a ocupat de prevenirea şi combaterea mai multor boli infecţioase şi parazitare. În primul rând, tifosul exantematic generat de mizeria războiului care ucidea zeci de mii de oameni în special în ţările balcanice şi în noul stat URSS, ruinat de războiul civil între bolşevici şi ruşii „albi“, fideli ţarului şi ulterior lui Kerenski. Se ştia deja că păduchele este vector al Rickettsia prowazekii (francezul Charles Nicolle luase premiul Nobel în 1928 pentru această descoperire, finalizată împreună cu compatrioţii săi Ernest Conseille şi Etienne Burnet).
   Mihai Ciucă mi-a spus atunci, în 1967: „Îţi citez din memorie câteva cifre epidemiologice din anii ’21–’23. Numai în URSS au fost semnalizate mai mult de un milion de cazuri de holeră şi trei milioane de bolnavi de tifos exantematic. Să nu uităm că şi în România anilor 1917–1921 s-au semnalat cca 600.000 de cazuri de exantematic“.
   O cifră înspăimântătoare era cea oferită de incidenţa malariei: două treimi (peste 60%) din populaţia globului purta în sânge parazitul endoglobular. Tabloul epidemiologic era completat cu zeci de mii de cazuri de febră tifoidă, scarlatină, encefalite, ca să nu mai vorbim că abia stinsa epidemie de gripă „spaniolă“ ucisese la sfârşitul războiului (1918) peste 20 de milioane de oameni (mai mult decât victimele conflictului armat în cei patru ani de confruntări sângeroase).
   Prima expediţie epidemiologică la care a participat M. Ciucă s-a desfăşurat pe itinerariul: Iugoslavia, Grecia, Bulgaria, România, URSS, Polonia şi Italia (ţara cu cele mai multe cazuri de malarie). După aceea, în perioada 1925–1937, fiind ales secretar general al Comisiei de malarie a Societăţii Naţiunilor, el s-a dedicat în special studiului şi combaterii paludismului pe întregul mapamond. Cu această ocazie, a colaborat activ cu cei mai de seamă malariologi ai timpului: colonelul medic britanic P. James, profesorul sovietic P. G. Serghiev, E. Sergent, directorul Institutului Pasteur din Alger ş.a. Când I. Cantacuzino i-a spus: „Mihai, vreau să te fac şi om politic“, el îşi dădea seama că propulsându-l pe discipolul său în calitate de conducător al luptei antimalarice pe întregul mapamond, acesta va trebui să rezolve nu numai problemele tipic medicale, ci va trebui să surmonteze şi mari dificultăţi economice, deoarece combaterea paludismului implică vaste şi extrem de costisitoare lucrări inginereşti de îndiguiri şi asanări ale unor întinse pânze de apă, adevărat paradis pentru ţânţarii vectori. Or, trebuia ca asemenea amenajări să fie efectuate cu ajutorul guvernelor din ţările respective, unele dispunând de un buget naţional de două-trei ori mai mic decât necesarul de fonduri pentru ameliorarea (igienizarea) ambientului.

 

Medicul unui miliard de suferinzi

 

Cei care l-au cunoscut în treacăt pe acest om „pe care-l sufla vântul“ n-ar fi putut ghici ce vulcan de energie se ascunde în el. Cu maşini de teren, pe jos sau călare pe cai, asini, cămile şi elefanţi, el a străbătut zeci de mii de kilometri prin sate cuprinse de epidemii, prin deşert, jungle asiatice, savane africane, dăruind somnului ore puţine şi zbuciumate. La Rangoon, în Birmania, de pildă, el notează:„28 noiembrie 1929: suntem într-o stare de oboseală extremă. Am nişte dureri de cap atroce. Aproape că nu mai pot face nici un pas. E firesc. În ultimele două luni am lucrat intens 14–16 ore pe zi şi n-am dormit, în medie, mai mult de 5 ore... Nu m-am simţit în aşa hal de prăbuşit nici pe front“.
   1929–1936 a fost perioada dedicată sudului Asiei şi unora din actualele ţări africane. După India (1929–1930) a urmat China (1931–1932), unde, în afara unor inundaţii dezastruoase produse de revărsarea fluviilor Albastru (Yangtze/Chang Jiang) şi Galben (Hwang-ho), care dislocaseră peste zece milioane de oameni (prilej de grave epidemii), alte aproximativ 30 de milioane rătăceau fără vreun ţel, fugind din calea luptelor sângeroase dintre guomindang (Cian Kai-Şi) şi comuniştii lui Mao. În „Însemnările zilnice“ ale lui Mihai Ciucă găsim imagini de infern culese din cele vreo 20 de lagăre în care miile de refugiaţi vieţuiau claie peste grămadă în gropi acoperite cu stuf, hrănindu-se cu şobolani, şerpi, râme, recurgând uneori şi la consumul canibalic al celor ce trecuseră în lumea drepţilor. Câteva pagini relatează şi vizita pe care i-a făcut-o celebra scriitoare americană Pearl S. Buck care, în 1931, survolase în aeroplanul condus de Charles Lindbergh vastele regiuni inundate. Scriitoarea l-a rugat pe dr. Mihai Ciucă s-o includă într-una din echipele ce luptau cu malaria, tifosul exantematic şi holera, cerere pe care, fireşte, medicul român i-a refuzat-o. Oricum, activitatea lui M. Ciucă în China anilor 1931–1932 a fost apreciată într-un discurs oficial, de dr. J. Heng Liu, ministrul sănătăţii, cu următoarele cuvinte: „Sunteţi medicul unui miliard de suferinzi“. Era adevărat. M. Ciucă reuşise să mobilizeze în ajutorul Chinei zeci de institute de cercetări şi fabrici de medicamente şi utilaje tehnice din America, Europa şi Australia.

 

Eradicarea malariei din România

 

   A ne închipui că Mihai Ciucă a fost doar conducătorul luptei antiepidemice pe plan mondial, în special împotriva paludismului, înseamnă a-l sărăci de atributul de novator în cercetarea biomedicală fundamentală şi aplicată. Îi găsim numele în revistele medicale franceze (1932–1937), The Chinese Medical Journal (1932), Transactions of Royal Society of Tropical Medicine (1934), Bulletin de la Société de pathologie exotique (1934–1937), Rivista italiana di Malariologia (1935) şi, evident, în Archives Roumaines de Pathologie Expérimentale et de Microbiologie a Institutului Cantacuzino, odinioară prestigios for ştiinţific şi de producţie a biopreparatelor de uz uman, azi aproape distrus de rechinii unui capitalism sălbatic, favorizaţi de un politicianism autohton fără scrupule.
   Încă din 1927, Mihai Ciucă a înfiinţat la Socola – Iaşi, apoi în 1937 la Bucureşti, „centre de impaludare terapeutică“ după metoda vienezului Julius Wagner-Jauregg (1857–1940) de tratament al neurosifilisului, metodă distinsă în 1927 cu premiul Nobel. A ţinut conferinţe la Institutul Rockefeller din New York, la facultăţi de medicină din URSS (Moscova, Leningrad, Kazan), Canada (Ottawa şi Quebec), Asia (Nankin şi Saigon). A contribuit la înfiinţarea învăţământului medical la Singapore şi la crearea disciplinei de malariologie la mai multe facultăţi de medicină din Asia de Sud.
   Animat de un admirabil patriotism, Mihai Ciucă s-a dedicat, după 1945, unei opere unice în Europa: eradicarea malariei de pe întregul teritoriu al României. Prestigiul de care se bucura în lume era la cotă maximă. În 1947, deşi trecut de 64 de ani, OMS îl realesese în „Comitetul celor cinci“ conducători ai luptei mondiale împotriva paludismului, alături de profesorii E. Pampana (Italia), A. Gabaldon (Venezuela), P. Russel (SUA) şi sir Neil H. Fairley (Marea Britanie).
   În România anilor 1944–1947, situaţia epidemiologică a malariei era dezastruoasă. Peste 600.000 de oameni erau purtători de Plasmodium, cei mai mulţi cu malignul falciparum. În unele zone – precum Delta Dunării şi judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa – parazitismul cu Plasmodium atingea proporţii de 40–60%. Conform strategiei elaborate de „generalul“ Mihai Ciucă, în lupta împotriva malariei au fost incluşi toţi medicii şi personalul sanitar ajutător din circumscripţiile rurale. Din fericire, guvernul de atunci a ştiut să găsească mijloacele financiare de susţinere a ambiţioasei acţiuni de eradicare a paludismului: dacă în 1948 funcţionau 1.622 de asemenea circumscripţii rurale, cu un medic la 5.546 de locuitori şi un cadru sanitar mediu la 1.151 de pacienţi, 12 ani mai târziu, în 1960, numărul circumscripţiilor rurale şi al personalului aferent se triplase (5.321 de circumscripţii medicale rurale). Roadele acestui uriaş efort colectiv, premieră în Europa deceniului cinci al secolului XX, se văd în grafic: în numai şase ani, incidenţa malariei a scăzut de la 338.198 de cazuri la numai 903.
Este aici şi abnegaţia a zeci de colaboratori direcţi, din păcate ignoraţi de medicii prezentului: Coralia Agapi-Baldovin, I. Alexa, Maria Duport, Dumitru Cornelson (nepot de soră al fraţilor Ciucă), Ernest Ungureanu, Dana Panaitescu, Angela Sorescu, Elena Teriteanu, Ion Huţiu, Maria Chelărescu ş.a.
    Nu e de mirare că, în anii ’60, OMS a dat ca exemplu România, între toate naţiunile lumii, pentru modul în care a reuşit să stingă malaria de pe teritoriul său. La 12 mai 1966, în marea sală de ceremonii a OMS de la Geneva, românul Mihai Ciucă şi rusul P. G. Serghiev primeau o prestigioasă distincţie: Premiul „Darling“ al OMS pentru neobosita luptă împotriva paludismului (americanul Samuel Taylor Darling, malariolog de renume mondial, murise în 1925).
   Celibatar, dăruit numai şi numai ştiinţei, sfântul laic s-a stins în clinica profesorului Ion Bruckner de la Colentina, în noaptea de 20 februarie 1969. Cu câteva ore mai înainte, deşi sleit de o cardiopatie fără leac, îi ceruse colaboratorului său apropiat, dr. Dan Panaitescu, caietul cu rezultatele experienţelor pe care le concepuseră împreună. Ce să-i faci? Acesta a fost năravul lui de a călători prin lume, încă din fragedă juneţe, şi n-a fost chip să se dezbare de el nici în clipa când l-a zărit pe bătrânul Caron priponindu-şi luntrea la un pas de el.

Notă autor:

Bibliografie

Arghezi, T. (1955), Simple povestiri, în „Pagini din trecut“, ESPLA, Bucureşti, p. 41

Besredka, A. (1922), La vaccination anticholérique, Paris (mai multe citări)

Bordet, J. et M. Ciucă (1920), Exsudats leucocytaires et autolyse microbienne transmissible, C.R. Soc. Biol., T.L. XXXIII, pp. 1293-6

Ciucă, M. (1932), Work of the Malaria Commission of the League of Nations, Chinese Med. J., t. XLVI, pp. 412-24

Delaunay, A. (1962), L’Institut Pasteur des origines à aujourd’hui, éd. France-Empire, Paris

Hershey, A.D. and Martha Chase (1952), Independent Function of Viral Protein and Nucleic Acid in Growth of Bacteriophage, J. Gen. Physiol., 36, pp. 39-56

Iftimovici, R. (1968), Convorbiri cu profesorul Pièrre Lépine, Paris, 1966, în „C. Levaditi“, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, p. 108

Iftimovici, R. (1971), Cobvorbiri cu A. Lwoff (Paris–Tunis), Familia, Oradea, seria a V-a, 11

Iftimovici, R. (1975), Fraţii Mihai şi Alexandru Ciucă, Ed. Junimea, Iaşi

Iftimovici, R. (2008), Istoria Universală a Medicinei şi Farmaciei, Ed. Academiei Române, pp. 592-3

Ionescu-Mihăieşti, C. et M. Ciucă (1914), Sur certaines caractères biologiques du vibrion Jamboli d.m. 310, C.R. à la Soc. Biol., Bucarest–Paris, t. LXXVI, pp. 312-4

James, S.P. and M. Ciucă (1939), Species and races of human malaria and a note on immunity, Works of Congr. Int. de Med. Tropic. et Palud., Amsterdam, pp. 269-73

Lwoff, A. (1953), Lysogeny, Bact. Rev., 4, pp. 269-337

Mesrobeanu, I. şi B. Duţescu (1971), Campania antiholerică condusă de profesorul I. Cantacuzino în anii 1916–1917, în „Din istoria luptei antiepidemice în România“, Ed. Medicală, Bucureşti, pp. 469-70

Société de Nations, Organisation d’Hygiène, Commission du paludisme (1930), Rapport du Prof. M. Ciucă, secretaire général, sur le voyage d’étude en Inde, C.H. Malaria, 147, Geneve, août

Zinder, N. D. and J. Lederberg (1952), Genetic Exchange in Salmonella, J. Bact., 64, pp. 679-99

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe