Newsflash
OPINII

Scoateţi la concurs și deblocaţi posturile în sistemul medical românesc!

de Biroul executiv CMMB - aug. 7 2020
Scoateţi la concurs  și deblocaţi posturile  în sistemul medical românesc!

Anul acesta, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist din luna martie nu s-a putut susţine, ceea ce reprezintă o problemă atât pentru medicii , cât și pentru sistemul de sănătate.

mediciAnul acesta, în contextul pandemiei, examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist din luna martie nu s-a putut susţine, ceea ce reprezintă o importantă problemă atât pentru medicii care și-au finalizat pregătirea în specialitate, cât și pentru sistemul de sănătate, care are nevoie de resursă umană.

Conform reglementărilor, dreptul de liberă practică în România se acordă după susţinerea examenului de medic specialist, medicul rezident, până la acea vreme, având doar drept de practică supravegheat.

Reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) consideră că mai ales acum, în această perioadă extrem de grea pentru populaţie și pentru profesioniștii din sănătate, este nevoie urgentă de completarea schemelor cu medici acolo unde personalul este deficitar.

„În primul rând, trebuie să se susţină examenul de medic specialist în septembrie. Considerăm că o primă soluţie rapidă pentru rezolvarea gravei crize de resursă umană din sănătate este ca imediat după examenul de medic specialist să se deblocheze concursurile pe post în spitalele și unităţile sanitare unde medicii sunt deficitari, în primul rând în specialităţi ca: ATI, medicină de urgenţă, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicină de laborator etc.

Sunt, din păcate, multe alte specialităţi care în acest moment sunt deficitare din perspectiva resursei umane și considerăm că o variantă optimă pentru acest moment ar fi deblocarea de urgenţă a concursurilor, medicii să poată ocupa posturi prin concurs în spitale și alte instituţii medicale care în acest moment au nevoie acută de specialiști.

Medicul trebuie să fie acolo unde este nevoie de el și e păcat să avem foarte mulţi medici tineri, care nu și-au putut da specialitatea în martie și care o vor da acum, și să nu aibă post.

Dacă în anumite zone există și un medic cu experienţă și vin doi-trei tineri specialiști deja se poate construi o echipă care să rezolve acuta problemă de personal din medicina românească, mai ales în zone numite drept «linia I în lupta cu noul coronavirus».

Ca reprezentant al celui mai mare colegiu teritorial de medici din România am avut nenumărate discuţii și cu reprezentanţii autorităţilor și cu alte organizaţii, dar și cu membrii noștri pentru identificarea de soluţii la criza de medici din sănătatea românească.

Este bine că avem echipamente. Este bine că s-au făcut investiţii, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană din această zonă, de exemplu?

Am discutat cu colegii noștri, medici din spitale, cabinete, policlinici și ambulatorii. Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului medical”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB.

Biroul Executiv al CMMB consideră și că detașarea poate fi o soluţie punctuală și pe termen scurt. Soluţia viabilă, din perspectiva noastră, este însă deblocarea posturilor pentru medici.

Înţelegem că este criză de medici. Astăzi, în spitalele unde sunt detașaţi medicii, mâine în spitalele de unde au fost detașaţi. Deschideţi spitalele, pregătiţi noi echipe, scoateţi posturile la concurs!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe