Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Încrederea, baza relației medic-pacient

Viața Medicală
Prof. dr. Cătălina POIANĂ vineri, 10 ianuarie 2020

Nu trebuie să uităm că medicul profesează, iar pacientul este tratat într-un concept ce se numește sistem medical și, de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructură, de dotare, nu doar de medic.

Medicul este și trebuie să reprezinte un stâlp al societății, un reper de încredere, onestitate și corectitudine. De altfel, aceste valori trebuie să definească și relația dintre medic și pacientul său, pentru că nu trebuie să uităm că un sistem medical înseamnă și medici, și pacienți. Această relație trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

incredere-medic-pacient

Avem medici responsabili, oameni dedicați profesiei medicale, care își fac datoria cu implicare, competență și corectitudine. Îmi exprim speranța că, împreună cu dumneavoastră, corpul medical, vom putea dezvolta și consolida încrederea care trebuie să stea la baza relației cu pacienții noștri. Cu transparență și responsabilitate, putem să schimbăm anumite lucruri care nu merg astăzi bine.

Avem medici profesioniști, dedicați profesiei medicale, medici corecți și responsabili. România are nevoie de medici, iar medicii au nevoie de încrederea pacienților, a societății în general și doar împreună, medici și pacienți, putem reconstrui și consolida încrederea, bineînțeles cu practicarea unui act medical corect, cu respectarea protocoalelor și a procedurilor aplicabile. Însă nu trebuie să uităm că medicul profesează, iar pacientul este tratat într-un concept ce se numește sistem medical și, de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructură, de dotare, nu doar de medic.

România are nevoie de medici bine pregătiți. Mesajul meu se îndreaptă și către tinerii medici. În 2019 am avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în examenul de rezidențiat – am fost acolo în timpul examenului, i-am văzut – și sper ca această importantă resursă umană să aleagă să rămână în țară sau să se întoarcă aici după stagii de perfecționare în străinătate. Iar sistemul de sănătate să le ofere condiții de lucru moderne și un mediu de lucru profesionist.

La începutul anului 2020 doresc să transmit un mesaj de considerație pentru toți profesioniștii din sistemul de sănătate, cu precădere către membrii Colegiului Medicilor din Municipiul București, care reprezintă cel mai mare număr de medici înscriși într-un colegiu teritorial.

Ca președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, vă asigur de toată susținerea în practicarea unui act medical de calitate, bineînțeles, cu resursele și în conformitate cu statutul colegiului, și sper că, împreună cu dumneavoastră, vom dezvolta valorile ce trebuie să reprezinte fundamentul relației cu pacienții noștri.

Foto: rawpixel.com


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 decembrie 2020, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.