Newsflash
OPINII

CMR, în lumina statutului său

de Drd. Rareș Voroneanu - ian. 27 2023
CMR, în lumina statutului său

Responsabilitățile Colegiului Medicilor din România sunt delegate de autoritatea de stat, cu precădere în domeniul autorizării, controlului, supravegherii profesiei de medic.

stethoscope-gdbfd8e1a3_1920Potrivit Art. 1 al Statutului Colegiului Medicilor din România (CMR), „Colegiul Medicilor din România se organizează și funcţionează în baza legii și a prezentului statut, ca organizaţie profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de drept public, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial”.

Cu alte cuvinte, observăm că este menţionată funcţionarea acestui organ în baza legii, adică fără posibilitatea de a nesocoti cadrul juridic ce a fost creat de legiuitorul nostru. De asemenea, CMR are personalitate juridică, adică are organe de conducere, precum și un patrimoniu care este destinat realizării scopului acestui organism.

De altfel, pentru siguranţa acestuia, s-a prevăzut în statut faptul că nu există posibilitatea unei imixtiuni în activitatea pe care o desfășoară. În ceea ce privește atribuţiile acestui organism (în linii mari, bineînţeles), statutul precizează că: promovează și apără interesele membrilor săi, apără libertatea, onoarea, independenţa profesională a medicilor și se asigură că doctorii respectă obligaţiile cuvenite faţă de pacient și de sănătatea publică.

Supraveghere și control

De interes este cel de-al doilea capitol din Statutul CMR, care vorbește despre obiectul de activitate. Astfel, principala activitate este de a supraveghea și controla exercitarea profesiei de medic, aplicarea în mod corect a tuturor regulamentelor, legilor etc., care organizează și reglementează exerciţiul profesiei, reprezintă interesele profesiei de medic și are grijă ca prestigiul acesteia să nu fie afectat în societate.

Referitor la principalele domenii de activitate, potrivit Art. 5 din statut, avem în vedere: a) profesional-știinţific și învăţământ; b) etic și deontologic; c) jurisdicţie profesională (știm deja faptul că CMR are misiunea de a judeca conflicte ce apar în practica medicală, între medici; medici și pacienţi sau alte persoane fizice sau juridice); d) litigii; e) avizări (spre exemplu, eliberarea avizului anual de liberă practică); f) economico-
social; g) administrativ și organizatoric.

Citiți și: Un viitor mai bun pentru asistenţii medicali și moașe

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe