Newsflash
Internaționale

OMS publică un ghid de autoîngrijire

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 2 2021
OMS publică un ghid de autoîngrijire

OMS a publicat un ghid pentru a încuraja persoanele să se autoîngrijească, să își monitorizeze independent sănătatea și să ia propriile decizii cu privire la sănătatea lor și a celor apropiaţi.

test de sarcinăGhidul conţine recomandări bazate pe dovezi știinţifice care pot îmbunătăţi calitatea vieţii și care promovează și protejează drepturile omului, fiind dedicat în special sănătăţii reproductive. Automonitorizarea poate deveni o alternativă importantă în cazurile în care personalul medical nu este disponibil la un moment dat sau accesul la o unitate medicală nu este posibil.

Manjulaa Narasimhan, cercetător la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), consideră că prin aceste ghiduri toate persoanele vor putea conștientiza rolul esenţial pe care îl au în gestionarea propriei stări de sănătate, în automonitorizarea tensiunii arteriale, sau în cursul sarcinii, acestea fiind situaţii în care grija pentru propria sănătate este pe primul loc.

Printre recomandările ghidului se numără: aprovizionarea cu teste de sarcină, accesul la contracepţie „de urgenţă”, suplimentarea cu acid folic înainte de sarcină, în timpul sau postnatal, automonitorizarea tensiunii și a glicemiei din sarcină.

De asemenea, se recomandă accesul la educaţie medicală, de exemplu la workshopuri privind nașterea, sau „psihoeducaţia” femeilor cu frică de durere sau anxioase privind nașterea. Ghidul oferă și soluţii pentru diferite probleme ce pot apărea în sarcină. De exemplu, pentru greţuri se recomandă utilizarea de ghimbir, vitamina B6 și/sau acupunctura în primul trimestru.

ALTE RECOMANDĂRI DE AUTOÎNGRIJIRE

• Contraceptivele injectabile trebuie să
devină accesibile ca variantă alternativă
pentru persoanele aflate la vârstă
reproductivă.

• Contraceptivele orale over-the-counter
ar trebui să fie accesibile fără
prescripţie medicală.

• Kiturile pentru predicţia ovulaţiei
trebuie să poată fi utilizate la domiciliu
pentru femeile care doresc să
conceapă.

• Recoltarea la domiciliu pentru testarea
HPV ar trebui să fie disponibilă
pentru persoanele din grupa de vârstă
30-60 de ani.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe