Newsflash
Cultură

Omagiindu-l pe Enescu

de Anca FLOREA - mai 7 2015
Omagiindu-l pe Enescu
Anul acesta se omagiază şase decenii de la trecerea în nefiinţă a lui George Enescu, moment marcat prin diverse evenimente, printre care şi cele organizate de muzeul ce-i poartă numele. Instituţia, după ce a prezentat, în recital, parte dintre viorile pe care a cântat maestrul, a oferit publicului o lansare aparte – volumele VII-VIII din „Caietele Enescu, apărute la Editura ICR în îngrijirea violonistului Şerban Lupu. Acestea, ca şi cele publicate cu zece ani în urmă, alătură partituri în mare parte inedite, pe care solistul le-a descoperit în arhiva muzeului, sub forma unor schiţe, asupra cărora a lucrat îndelung. A reuşit astfel să le confere o structură finală, cât mai aproape de ceea ce, probabil, a gândit compozitorul, aşa cum dezvăluie notaţiile uneori destul de greu de descifrat. Pasionat de muzica enesciană, Şerban Lupu a de­taliat „istoria pie­se­lor in­cluse în volu­me, datând din perioade extrem de diverse, considerate a fi „aşchii sărite de la masa de lucru – după cum afir – ma criticul muzical Malcolm MacDonald –, purtând amprenta reperelor constant regăsite în opusuri celebre.
După cuvântul rostit de directorul muzeului, Cristina Andrei, cea care a colaborat şi la cercetarea primelor manuscrise publicate (2005) în acest serial, muzicologul Viorel Cosma a brodat pe tema dată, în maniera sa obişnuită. Am ascultat apoi câteva din paginile apărute acum în premieră, prezentate de acelaşi violonist care a şi interpretat miniaturi compuse de Enescu la doar nouă ani („Legende”) sau la maturitate („Hora Unirei, „Impressions en style roumain), marcate de influ­enţa folclorică şi de evocarea locurilor natale, cu puternice trimiteri la celebra secvenţă „Lăutarul sau chiar la alte momente (şi subtitluri) din suita „Impresii din copilărie. Aceeaşi sensibilă meditaţie s-a reliefat şi în „Serenade en sourdine, scrisă pentru vioară şi violoncel, abordată de Şerban Lupu alături de Dan Cavassi. Aceeaşi instrumentişti au cântat, împreună cu violistul Iulian Popovici şi pianistul Mihai Murariu, „Nocturne, „Villa dAvrayen, compusă pentru întâlnirile muzicale din casa familiei Menuhin, în apropiere de Paris, acolo unde Enescu revenea adesea pentru a fi în compania unor muzicieni de cotă.
Sunt lucrări în care se simte stadiul de schiţă, unele reduse la melodii simple, cu o anume tandreţe, sau dificile ca scriitură violonistică, încercând şi combinaţii timbrale diverse, în sonuri estompate, preferând un tempo mai aşezat. Singura piesă mai incisivă a fost o horă în care este citat şi un fragment din „Imnul regal, lucrare datând din perioada Primului Război Mondial. Este o trecere prin frânturi de inspiraţie enesciană, datând din anii copilăriei până la senectute. Sau, poate, încercări şi variante ce pregăteau partituri de referinţă din creaţia sa, tălmăcite acum cu dăruire şi sinceritate, în dorinţa de a oferi, parte în primă audiţie, pagini semnate de Enescu aflate la muzeul care, şi în acea seară, a omagiat personalitatea artistului printr-o manifestare cu aură de eveniment, sub genericul „George Enescu inedit”.
În aula Palatului Cantacuzino, un public destul de numeros a urmărit cu interes şi emoţie întreaga desfăşurare a programului, dar au lipsit, din nou, comentatorii muzicali şi compozitorii, deci chiar cei care clamează cu insistenţă promovarea şi cunoaşterea creaţiei enesciene. Dar poate se vor afla în sală, la 5 mai, când soprana Mihaela Mingheraş, sosind de la Paris, unde locuieşte de multă vreme, va evolua alături de solişti din Franţa, abordând, firesc, şi opusuri de George Enescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe