Newsflash
Cultură

O viaţă pentru muzică

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 15 2014
O viaţă pentru muzică
   Sala „George Enescu“ a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti a găzduit recent un eveniment omagial dedicat Emiliei Petrescu, personalitate a artei interpretative, intrată în eternitate acum 11 ani. Una din cele mai frumoase voci de soprană lirică din România, cu rezonanţă internaţională, care a strălucit în a doua parte a secolului trecut, Emilia Petrescu a desfăşurat o amplă activitate concertistică, într-o acoladă repertorială ce a inclus liedul, cantata şi oratoriul, pe un spectru stilistic de la baroc la contemporan, trecând prin clasic şi romantic. Sub bagheta unor dirijori precum George Georgescu, Constantin Silvestri sau Igor Markevitch, Pierre Boulez şi Herbert Kegel, aceasta a fermecat ani de-a rândul publicul român şi mondial prin interpretări magistrale ale creaţiilor lui Bach, Händel, Mozart, Haydn sau Orff. Demn de menţionat este faptul că marea artistă a susţinut concerte acompaniată de orchestrele medicilor din Bucureşti şi Cluj-Napoca, foarte apreciate de publicul cunoscător. De asemenea, a fost profesor la catedra de lied şi oratoriu din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică.
   Prof. univ. Grigore Constantinescu a punctat, în cuvinte emoţionante, aspecte relevante din viaţa şi activitatea marii artiste, iar acad. Alexandru Boboc a evocat momente de graţie din evenimentele concertistice ale acesteia. În continuare, soprana Bianca Manoleanu, conferenţiar la catedra de lied-oratoriu şi decanul Universităţii Naţionale de Muzică, eleva preferată a Emiliei Petrescu, acompaniată de pianistul Remus Manoleanu, urmată apoi de alte două tinere voci (Rodica Ştefan Butu şi Alexandru Chiriac), au susţinut un potpuriu de lieduri din creaţia unor mari nume precum Mozart, Ceaikovski, Brahms, Schubert sau Strauss.
   Serata s-a încheiat cu lansarea cărţii Emilia Petrescu – Regina cântului vocal concertant, o amplă cercetare monografică, rezultat al unui laborios şi inspirat efort realizat de amfitrionul serii, prof. univ. Grigore Constantinescu. Iată ce a mărturisit autorul: „Tot ce s-a reunit în filele acestei scrieri cu ajutorul celor care i-au fost vecini de imagine, aproape, acordându-mi sprijinul, precum generosul doctor Ioan Cironeanu, care un timp i-a fost partener de viaţă, preţuind valoarea, şi fiul artistei, Valeriu Petrescu, neobosiţi colecţionari de documente şi informaţii, totul devine un omagiu. Altfel spus, o carte de memorii în care se reunesc amintiri şi impresii, cronici şi, implicit, istoria unei epoci ce a stat mărturie omului şi artistului. Este, se înţelege, o dovadă a existenţei sale, privită cu admiraţia iubitorului de frumos – adică ceea ce ar trebui să învingă timpul, onorând personalitatea acestei Regine a cântului cult, Emilia Petrescu“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe