Newsflash
Știri

O treime dintre pacientele care vin la medicul ginecolog au patologii asociate

de Florentina Ionescu - nov. 2 2021
O treime dintre pacientele care vin la medicul ginecolog au patologii asociate

O analiză realizată de o clinică din România arată că o treime dintre pacientele care vin la medicul ginecolog prezintă patologii asociate.

Prima clinică de menopauză din România marchează în această perioadă doi ani de la lansare. Cu acestă ocazie, clinica de menopauză Mediplus a realizat o analiză a celor mai frecvete probleme cu care se confruntă pacientele. 

menopauza

„Pandemia a făcut ca multe femei să neglijeze starea de sănătate și să amâne vizitele de rutină la medic, mai ales în timpul valurilor pandemice. Din păcate, amânarea repetată poate avea însă efecte negative asupra sănătății”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

După 55 de ani, când are loc stabilizarea menopauzei, femeile nu mai au nevoie de ajutor în strictă relație cu menopauza, întrucât se stabilizează hormonal.

Dar riscul de cancer și alte patologii grave crește odată cu înaintarea în vârstă, în contextul deprivării hormonale specifice acestei perioade, ceea ce face controalele de rutină absolut necesare pentru depistarea precoce a acestora, arată sursa citată.

Conform specialiștilor Mediplus, o treime dintre pacientele care au venit de la debutul pandemiei au patologii asociate.

„Adresabilitatea către prima Clinică de Menopauză din România a crescut, însă în egală măsură și procentul pacientelor care au o patologie medie spre gravă. Tumorile benigne de uter și ovar, tumorile maligne de endometru și sân sunt printre cele mai frecvente afecțini”, a explicat dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.

Acesta a adăugat:

„Peste 50% dintre pacientele pe care le operez și care au nevoie de intervenție chirurgicală vin din clinica de menopauză. Peste 10% au patologie ginecologică separată care necesită interventii, de exemplu histeroscopie, fibroame”.

Afecțiuni frecvent întâlnite

Printre alte afecțiuni frecvent întâlnite la pacientele care ajung la clinica de menopuză se numără tulburările de statică genitală și incontinență la efort, infecțiile urinare, patologie endocrină asociată (hipertiroidie sau alte afecțiuni), diabet și obezitate, patologie cardiovasculară (în special hipertensiune).

Lipsa efectului protectiv al estrogenului face ca femeile la menopauză să fie mult mai predispuse la complicații în cazul unei infectii cu SARS-CoV-2, un motiv în plus pentru care vaccinarea este recomadată pentru femeile din această categorie.

Terapia PRP în sfera genitală

Pentru pacientele care intră la menopauză sau aflate în pre-menopauză, Organizația Mondială a Sănătății recomandă suplimentarea hormonală în două situații: simptomele neuro-vegetative care alterează calitatea vieții și problemele din sfera uro-genitală.

Nu întotdeauna, însă, suplimentarea hormonală rezolvă a doua categorie de probleme, de aceea, medicii de la Clinica de Menopauză folosesc o serie de tehnici de ultimă generație pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientelor. 

„Există o serie de patologii ginecologice, prezente la femeile de toate vârstele, pentru care acest gen de terapie (terapia de rejuvenare a țesuturilor din sfera genitală cu plasmă, numită PRP - n.red.) este foarte eficientă. De asemenea, ginecologia reconstructivă foloseste cu succes această tehnică pentru tratamentul cicatricilor sau reglarea florei vaginale. Pentru femeile aflate la menopauză, această tehnică ameliorează în special efectele sindomului uro-genital”, a spus dr. Vasilika Gero, medic ginecolog specializat în terapia PRP.

Vârsta la care debutează menopauza

Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză.

Dacă în 1998 erau în evidență 477 de milioane de femei la post-menopauză, se estimează că în anul 2045 vor fi 1,1 miliarde de femei la post-menopauză, la nivel global.

În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere (mediana la 54 de ani), deși factorii care induc menopauza timpurie sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor - obezitate, fumat, sedentarism, conchid reprezentanții clinicii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe