Newsflash
Știri

O soluție hibrid de telemedicină va fi disponibilă în țară din 2023

de L. Budin - nov. 17 2022
O soluție hibrid de telemedicină va fi disponibilă în țară din 2023

După o serie de prototipuri și procese de testare cu medici și pacienți, dispozitivul se află în etapa de producție și implementare software.

Inginerii Bright Distribution au proiectat primul sistem interactiv de telemedicină cu asistență video integrată pentru servicii medicale de proximitate -  un dispozitiv inteligent dezvoltat în 2022, în București.

Octodoc-Telemedicina

Digitalizarea a luat amploare în România în mod ireversibil odată cu apariția COVID-19 și Omicron. La nivel european, piața de telemedicină se estimează să ajungă la 29.975 milioane de dolari în 2026. În plan local, 56% dintre români se arată interesați să acceseze servicii de telemedicină (comparativ cu 37% media europeană), însă doar 28% sunt mulțumiți de calitatea acestora, se arată într-un comunicat.

Ultimele date oficiale semnalează faptul că numărul localităților fără acces la Internet a scăzut cu 40%, de la 2.700 în 2019, la 1.600 la început de 2021. Deși România este fruntașă în Europa, și chiar în lume, privind viteza mare a Internetului, decalajul urban-rural este încă un subiect important pe agenda Comisie Europene și o provocare pentru industria de telesănătate în 2022.

În ciuda riscurilor aferente pandemiei globale, potrivit Ministerului Sănătății,  în 2020 peste 850 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a profesa în afara țării.

România se confruntă cu un deficit alarmant de medici specialiști din arii precum oncologia și bolile infecțioase. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul face peste 100 de victime pe zi în România, ultimele cifre indicând o medie de 140 de decese pe zi. Multe dintre aceste victime au ajuns prea târziu la medici pentru a avea o șansă reală, întrucât sistemul sanitar se luptă cu o altă mare provocare: distribuirea ineficientă a medicilor pe teritoriul țării.

În prezent aproximativ 50% dintre medici sunt localizați în doar șase orașe: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, și Iaşi, și peste 500.000 de români nu au un medic de familie în localitate. Toate aceste date semnalează faptul că prevenția afecțiunilor de sănătate prin demersuri de educație și comunicare periodică cu cadrele medicale reprezintă un deziderat dificil de atins în România. Populațiile din zone vulnerabile nu beneficiază nici de îndrumare medicală de bază sau de medicație adecvată la timp.

Pornind de la aceste premise și nevoi ale publicului larg, inginerii Bright Distribution au proiectat o soluție inteligentă pentru a aduce medicii mai aproape de pacienți, anume dispozitivul de telesănătate Octodoc, care îmbină tehnologii hardware și software avansate.

Inovația reprezintă primul sistem interactiv de telemedicină cu asistență video integrată, un concept hibrid unic în lume – care facilitează accesul la consiliere medicală deopotrivă pentru mediul urban, pentru populațiile defavorizate din medii rurale cu resurse digitale limitate, precum și pentru persoanele cu dizabilități. Dispozitivul este multifuncțional și ușor de utilizat, oferind pacienților posibilitatea de a intra în legătură cu un medic de familie sau medic specialist mai aproape de casă, la primul Punct Octodoc din proximitate.

Printre funcționalitățile Octodoc se numără: teste și măsurători de rutină (tensiune arterială, saturație de oxigen și puls, temperatură, etc.), cititor card de sănătate și tipărire documente medicale, asistență audio-video pentru programări și informații cu echipa de relații clienți, video-consultații cu medici, interfață software accesibilă de pe computer sau smartphone, management rapid al istoricului medical, și multe altele.

După o serie de prototipuri și procese de testare cu medici și pacienți, dispozitivul se află în etapa de producție și implementare software, urmând să fie accesibil publicului începând cu 2023, deopotrivă în regim CAS și cu plată.

Campanie pentru o clădire nouă a Spitalului de Pneumoftiziologie Iași

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe