Newsflash
Cultură

O pauză ca o stagiune

de Anca FLOREA - aug. 29 2016
O pauză ca o stagiune
    Întreaga țară pare cuprinsă de febra festivalurilor. La Sighișoara, după primele zile dedicate lui Enescu, festivalul a oferit, la 4 august, o primă audiție absolută – „Scene cosmice“ pentru clarinet, violoncel și harpă de Aurelian Băcan. Lucrarea a fost scrisă special pentru Academia de muzică desfășurată în prima jumătate a lunii în cetatea medievală.
    6 august a venit cu o ,,seară spaniolă“, aducându-i în prim-plan pe violoncelistul Guillermo Pastrana, harpista Marie Trottmann, violonista Sonia Vulturar, violistul Vladimir Lakatos, soprana Petra Kukkanaki, pianistul Anton Kernaak, care au abordat, în diverse combinații, piese de Ravel, Villa-Lobos, Granados, Turina, Morante și Manén. Apoi a avut loc un concert ce a alăturat partituri contemporane (Moser, Sima, Ligeti) și un opus de Brahms, interpretate de violoniștii Alexandru Gavrilovici (fondatorul și conducatorul Academiei) și Andrea Duva, violiștii Andrei Harabagiu și Adelina Oprean, violoncelistele Katharina Moser și Stéphane Giampellegrini, clarinetistul Aurelian Băcan, harpista Marie Trottmann.
    Au urmat opere vieneze (Beethoven, Schubert, Mozart) – de la sonate la cvartete, prezentate pe instrumente de epocă de violonista Chiara Banchini, violistul Harabagiu, violoncelista Moser și pianistul Tobias Schabenberger. La 9 august am ascultat, sub un generic aparte – ,,Arcangelo Corelli și școala sa“, muzică de Corelli, Bonporti, Geminiani, Locatelli. Programul a continuat cu un alt titlu inedit – ,,Soldați și lunatic“, incluzând celebrul „Pierrot lunaire“ de Schönberg, și „Pierrot soldat“ de Moser, precum și „Povestea soldatului“ de Stravinski, tălmăcite de ansamblul AdHOC, dirijor Matei Pop, solistă soprana Mihaela Maxim.
    O parte din studenți, împreună cu profesorul lor – Vladimir Lakatos, au evoluat la sinagogă, în alte partituri de secol XX (Ullmann, Hindemith, Zemlinsky, Weinberg). În zilele de 12 și 13 august, din nou în eleganta sală a Primariei, au avut loc tradiționalele concerte susținute de cei care au lucrat, la cursurile de măiestrie, cu artiștii aplaudați în serile camerale cu o notă specială în acest an. În final, festivalul a adus în ambianța Bisericii mânăstirii programul prezentat de organistul Philippe Laubscher și tinerii săi discipoli.
    Un moment deosebit a fost organizat însă la Târnăveni, sub auspiciile aceleiași asociații ,,Cultura Viva“, ce susține festivalul de la Sighișoara, împreună cu Ambasada Elveției. A fost adus un omagiu memoriei compozitorului Giorgyi Ligeti, născut la Târnăveni și afirmat apoi printre personalitățile de marcă ale componisticii moderne. La zece ani de la trecerea sa în neființă, interpreți români și elvețieni prezenți în cadrul manifestărilor din cetate – Alexandru Gavrilovici, Marie Trottmann, Aurelian Băcan, Guillermo Pastrana sau Stéphane Giampellegrini (de la Luxemburg) propunând piese de Ligeti, Enescu, Bartók, precum și Ravel sau Bach. Tânărul clujean Aurelian Băcan, foarte dornic de afirmare, a semnat o nouă partitură dedicată acelui moment găzduit la Sinagoga din oraș.
   În aceeași perioadă, la Sibiu a avut loc a șasea ediție a Festivalului „Classics for Pleasure“, cuprinzând șase concerte, un spectacol pentru copii și o expoziție de artă vizuală. Între 12 și 14 august, conform anunțului oficial, pe scenă au urcat peste patru sute de artiști. Organizatorul Elite Art Club UNESCO a anunțat intrarea liberă, ba mai mult, producțiile au fost difuzate și pe internet. Astfel, în Piața mare a concertat orchestra „Kamerata Kronstadt“ de la Brașov, dirijată de Cristian Oroșanu, colaborând cu violonista Rebekka Hartmann. Apoi, la Biserica Ursulinelor, „Spirit Brass Ensemble“, condus de Mihai Ceascai, a cântat alături de soprana Irina Baianț, în spațiul unde a evoluat și corul ,,Madrigal“. Ansamblul Operetei bucureștene a susținut un spectacol cu „Sylvia“de Kálmán. Opera comică pentru copii a optat pentru „Don Pasquale“ de Donizetti – desigur un rezumat al celebrei opere, adaptată pentru micii spectatori. Opera Română din Cluj a propus opereta „Ana Lugojana“ de Filaret Barbu, sub bagheta lui Adrian Morar, în rolurile principale Lucia Bulucz, Ștefania Barz, Sorin Lupu. În ultima seară, Filarmonica sibiană, cu David Crescenzi la pupitru, a oferit un program lejer, invitați fiind Irina Iordăchescu, Liliana Zalesinska, Dominik Sutowicz, Iordache Basalic. Au fost deci seri pentru toate gusturile, ceea ce sugerează și genericul „Proms of Delight“ al evenimentului.
Academia Sighișoara
 
    Festivalul de la Sinaia este însă în plină desfășurare, asemeni celui de la Ateneul bucureștean. Și la Timișoara se pregătește o nouă ediție a îndrăgitului Festival de operă și operetă, programat la sfârșit de august și început de septembrie, în Parcul rozelor, de asemenea cu intrarea liberă. Avem o vară bogată în oferte muzicale, prelungite până în toamnă, când se preconizează alte atracții de nerefuzat și, firește, se va deschide și stagiunea curentă în toată țara.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe