Newsflash
Cultură

O carte rară

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - mai 20 2014
O carte rară
În general, cum se zice adesea, „cărţile se fac din cărţi“, dar în ceea ce priveşte volumul la care voi face referire, nu sunt deloc sigur de respectiva aserţiune. Cartea Manifestări sistemice în bolile hepatice, coordonată de conf. dr. Mariana Jinga, cadru didactic al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, şefa disciplinei Medicină internă şi gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ din Bucureşti este prima, după informaţia noastră, care abordează un astfel de subiect. Autorii au trudit aproape doi ani să o scrie.
Am fost prezent la lansare şi am spus că sunt mândru de performanţa doamnei doctor Jinga, în ziua în care Senatul Universităţii a validat concursul prin care este confirmată conferenţiar. Consider că a coordona o astfel de lucrare, la care au colaborat 32 de autori, este o muncă sisifică.
De când este lumea lume, de la bătrânul bazileu grec Nestor, renumit arhonte, până la mai tânărul şi cunoscutul răzvrătit Ahile a existat, există şi va exista o luptă absconsă între generaţii. Cu siguranţă, toţi cei de azi se cred mai buni decât cei de ieri. Fără a ţine cont de posibilul şi mereu repetabilul „conflict dintre generaţii“, coordonatoarea cărţii a considerat că este benefic pentru cei ce doresc să afle esenţa subiectului, să solicite colaborarea unor personalităţi medicale sau a unor tineri medici care sunt, cu toţii, profesionişti confirmaţi şi recomandaţi de valoarea lor în domeniu. Acesta este şi motivul pentru care m-am gândit la titlul de mai sus. Este foarte rar, în timpurile noastre de permanentă neînţelegere, să aşezi la aceeaşi masă 32 de specialişti (plus coordonatorul!): gastroenterologi, reumatologi, nefrologi, hematologi, dermatologi, cardiologi, internişti, chirurgi toracici, neurologi, endocrinologi şi chirurgi urologi, să-i îndemni şi să-i motivezi să scrie competent şi performant cu privire la un subiect întregitor: manifestări sistemice în bolile hepatice.
Nu am să intru în chestiuni de detaliu, menţionez doar că respectiva carte rară are 320 de pagini, 16 capitole şi o abordare absolut echilibrată a tuturor capitolelor de patologie conexă acestor suferinţe derivate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe