Newsflash
Internaționale

Numărul cancerelor hepatice ar urma să crească cu 55% până în 2040

de L. Budin - oct. 13 2022
Numărul cancerelor hepatice ar urma să crească cu 55% până în 2040

Cerctătorii au cerut intensificarea luptei împotriva hepatitelor B şi C, încetinită de pandemia COVID-19, prin vaccinări, testări şi tratament.

Numărul persoanelor care dezvoltă sau mor din cauza unui cancer hepatic la nivel mondial va creşte cu peste 55% până în 2040, dacă nu se vor depune mai multe eforturi pentru a lupta împotriva acestei boli adesea prevenibile, potrivit unei analize realizate de oameni de ştiinţă ai Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).

Ziua Mondiala a Ficatului - 2022

În 2020, la nivel mondial, 905.700 de persoane au fost diagnosticate cu cancer hepatic şi 830.200 au murit din cauza acestei boli, se arată în studiul IARC -  o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănăţii (OMS), cu sediul la Lyon, informează AFP și Agerpres

În ritmul actual, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri de cancer hepatic până în 2040, potrivit analizei.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu aproximativ 500.000 atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an, „cu excepţia cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară”, a declarat epidemiologul Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în „Journal of Hepatology”.

Potrivit studiului, cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces la pacienții oncologici din 46 de ţări - şi se află în primele cinci cauze de deces în aproape 100 de ţări.

Cel mai mare numărul de cazuri şi de decese din cauza cancerului hepatic se înregistrează în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.

Acest tip de cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control - principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2”, a declarat Isabelle Soerjomataram, coautoare a studiului. 

Analiza ilustrează necesitatea de a intensifica progresele în lupta împotriva hepatitei B şi C, care au fost stopate de pandemia de COVID-19, au mai spus cercetătorii, cerând mai multe vaccinări, testări şi tratament.

Harriet Rumgay a cerut, de asemenea, măsuri pentru reducerea consumului de alcool în rândul populaţiei şi pentru a diminua prevalența diabetului şi a obezităţii.

FDA a autorizat un medicament împotriva insuficienţei cardiace

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe