Newsflash

Nefericiţi cei săraci

de Adrian GHEORGHE - nov. 20 2014
Nefericiţi cei săraci
   În ultimul deceniu, bolile netransmisibile (non-communicable diseases, NCDs) au urcat constant pe agendele celor care articulează politicile de sănătate la nivel naţional şi transnaţional. Studiul Global Burden of Disease 2013 a arătat că aceste afecţiuni sunt responsabile de mai mult de jumătate din povara globală a dizabilităţii şi mortalităţii, exprimată în Disability-Adjusted Life Years (DALYs). Spaţiul media, inclusiv cel din România, abundă în ştiri şi campanii despre obezitate, stil de viaţă sănătos, prevenţie, activitate fizică şi altele asemenea. Toate acestea sunt, fără doar şi poate, eforturi necesare. Până una-alta, parcă nu prea se vede. Nicio ştire de pe niciun meridian nu pare să menţioneze scăderea prevalenţei supraponderalităţii sau a diabetului. Se face suficient? Şi, pentru a se face suficient, se cunoaşte suficient despre povara acestor afecţiuni?
   Câteva puncte de discuţie necesită mai multă atenţie decât au primit până în prezent. În primul rând, expunerea prelungită în media a temei a construit mituri. Cel conform căruia aceste afecţiuni sunt mai degrabă boli ale bogaţilor nu mai ţine demult. Dimpotrivă, cei săraci, indiferent de nivelul de dezvoltare a ţării în care trăiesc, sunt mai expuşi decât cei bogaţi şi au puţine oportunităţi de a părăsi cercul vicios sărăcie–stigmă–acces limitat la servicii de sănătate–boală–inac­tivitate–sărăcie. În plus, adesea ne referim la aceste boli ca fiind cauzate de un stil de viaţă nesănătos, în consecinţă putând fi corectate prin ajustări corespunzătoare. Stilul de viaţă contează, cu siguranţă, însă mediul de viaţă precede stilului, deoarece mediul generează alegerile aflate la dispoziţia ocupanţilor săi, iar stilul implică, până la urmă, alegeri.
   Presupunerea că factorii de risc au influenţe comparabile în segmente diferite ale populaţiei nu ţine. Nu toată lumea trebuie urcată pe bicicletă sau aruncată în săli de fitness de două ori pe săptămână, alţii au probleme mai importante. Când locuieşti într-o casă izolată termic, cu grădină, într-un cartier cu linişte şi verdeaţă, două ture de parc în fiecare zi îţi pot sălta semnificativ speranţa de viaţă. Atunci când te poţi încălzi doar, să spunem, la foc cu lemne sau improvizat (poluarea domestică este principalul factor de risc pentru afecţiuni respiratorii cronice în ţările cele mai sărace), trăieşti într-o suburbie poluată sau cultura medicală şi expunerea la informaţii medicale sunt aşa cum sunt, nu va mai apuca nimeni să vadă efectul nici măcar a zece ture de parc. Cele mai multe anchete epidemiologice în domeniu au fost desfăşurate în ţările dezvoltate, cu precădere în populaţii cu o situaţie financiară bună, de unde şi curentul puternic axat pe măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Mult mai puţin se ştie despre cum operează factorii de risc în ţările în curs de dezvoltare, cu atât mai puţin în rândul celor săraci. Săraci care înseamnă, pentru cine a uitat, un miliard de oameni la nivelul întregii planete, conform estimării din 2011 a Băncii Mondiale. Eradicarea sărăciei este primul obiectiv pe agenda globală de dezvoltare a Naţiunilor Unite în orizontul post-2015, cu o notă în plus pentru ameliorarea dezechilibrelor economice dintre şi în interiorul ţărilor. Problema priveşte România în mod direct, şi nu la nivel colocvial. Platforma europeană împotriva sărăciei, lansată în 2010, este strategia Comisiei Europene de a scoate 20 de milioane de europeni din sărăcie până în 2020.
   În al doilea rând, un număr limitat de NCDs beneficiază, de departe, de cea mai mare acoperire mediatică: bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul şi afecţiunile respiratorii. Către acestea sunt dirijate şi majoritatea resurselor aferente programelor de sănătate naţionale şi independente, tot ele sunt cel mai adesea incluse în strategii, inclusiv în strategia „25x25“ (reducerea cu 25% până în 2025 a mortalităţii asociate bolilor netransmisibile), lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2012. Este unul dintre motivele pentru care sunt denumite informal „The Big Four“ în comunitatea de sănătate publică. Şi există argumente pentru atenţia pe care o primesc, unul dintre ele fiind acela că aproximativ 87% din decesele cauzate de NCDs sunt cauzate de aceste patru categorii de afecţiuni. Dar decesele sunt una şi dizabilitatea, care include anii de viaţă în care boala este „dusă în spate“, e cu totul altceva. Atunci când ne uităm la povara totală exprimată în DALYs, „The Big Four“ sunt responsabile pentru puţin peste 50% din întreaga povară a NCDs. Şi atunci, care afecţiuni populează restul de 50%? Dacă am reprezenta grafic distribuţia în rândul populaţiei a tuturor acestor afecţiuni, rezultatul ar fi o curbă cu un vârf pronunţat în dreptul celor patru de mai sus, care coboară brusc şi trenează lung şi lin de-a lungul multor altor boli precum cele care ţin de sănătatea mintală, afecţiunile neurologice, musculoscheletale, cele congenitale şi afecţiunile dentare. Această coadă lungă a curbei nu a atras încă şi nici nu va atrage prea curând atenţia decidenţilor politici pentru că este eterogenă, puţin impresionantă şi dificil de conceptualizat. Totuşi, această zonă ascunde jumătate din povara fenomenului şi a o ignora are nevoie de la fel de multă justificare pe cât are concentrarea eforturilor pe „The Big Four“.
   Unul dintre motivele pentru care bolile netransmisibile primesc mai puţină atenţie în politici publice decât în media este că o serie de studii relevante fie nu au fost desfăşurate, fie şi-au făcut loc lent sau încă nu şi-au făcut loc la nivelul la care se iau deciziile. Până la urmă, orice rezultat poate fi contestat. În 2003, OMS a formulat recomandarea ca aportul energetic provenit din zaharurile libere în alimente să reprezinte cel mult 10% din aportul caloric total pentru a reduce riscul obezităţii şi al apariţiei cariilor dentare. Decizia a fost contestată puternic de industria alimentară, care a susţinut că dovezile justificatoare erau insuficiente şi neconvingătoare; într-o anumită măsură, aşa şi era. Între timp, OMS a introdus (abia?) începând cu 2007 o metodologie mult mai orientată pe dovezi în elaborarea recomandărilor sale, cu o componentă de evaluare a tăriei dovezilor (GRADE – Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation). Pe de altă parte, rezultatele mai multor studii de profil au devenit disponibile. Reevaluarea recomandării din 2003, finalizată în 2014 şi informată de două revizii sistematice ale literaturii de specialitate, a găsit susţinere puternică pentru pragul iniţial de 10%. Dacă a fost o întâmplare sau o decizie vizionară aproape că nici nu mai contează acum.
   Trecând la perspectiva de ansamblu, o strategie globală precum „25x25“ este deja o mare victorie, însă rămâne realitatea că cele nouă ţinte naţionale formulate de strategie rămân voluntare şi demersul rămâne integrat numai aproximativ cu demersuri de anvergură comparabilă. De exemplu, dintre cele cinci obiective specifice propuse de comisia la nivel înalt a Naţiunilor Unite privind agenda globală post-2015 în domeniul sănătăţii, bolile netransmisibile sunt menţionate marginal în ultimul obiectiv, care ia forma „reducerea poverii asociate cu HIV/SIDA, tuberculoză, malarie, bolile tropicale neglijate şi bolile netransmisibile prioritare“. Strategia de sănătate a Uniunii Europene menţionează, la rândul său, numai marginal bolile cronice, şi asta în contextul susţinerii articulării unor sisteme de sănătate naţionale dinamice şi viabile financiar. Celelalte două obiective majore ale strategiei se referă la îmbătrânire, cu accent pe stilul de viaţă şi pe capacitatea de răspuns la ameninţări urgente transnaţionale, precum epidemia de Ebola. Rămâne încă neclar care informaţii sau motivaţii anume lipsesc încă de pe masa celor care formulează aceste politici pentru a lua mai mult în seamă fenomenul NCD şi pentru a reduce necunoscutul care se întinde cu mult dincolo de fructe proaspete şi transpiraţie periodică. Dacă va fi un dezastru, aşa cum deja clamează unii, va fi cel mai anticipat dezastru de sănătate publică cu care ne vom fi confruntat până acum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe