Newsflash
Știri

NATO donează României echipamente de producere a oxigenului medical

de L. Budin - aug. 30 2022
NATO donează României echipamente de producere a oxigenului medical

Donaţia constă în două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a convocat, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de această donaţie.

oxigen-spital

Echipamentele sunt destinate încărcării buteliilor de oxigen medical necesare continuării îngrijirilor pacienților.

Mulţumesc partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate şi sprijin, dovadă a relaţiei strategice consolidate, orientată spre rezilienţă şi protecţie a comunităţilor în faţa dezastrelor”, a afirmat premierul.

CNSU a aprobat Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022, ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României.

Donaţia este formată din două instalaţii de umplere pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari. Bunurile vor intra în proprietatea privată a statului şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

Secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă emite ordinul prin care aprobă donaţia (...) şi-l mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu pentru îndeplinirea formalităţilor de acceptare a donaţiei, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Predarea-primirea bunurilor şi transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din centrul Operaţional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia)”, se precizează în hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin IGSU, întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, conform prevederilor legale.

În cadrul transportului, IGSU preia şi transportă în Republica Moldova - Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO, prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare - echipamente de protecţie.

Motociclete SMURD de intervenție urbană, în dotarea ISU Mureș

Un medic român a lansat abonamente stomatologice „all inclusive”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe