Newsflash
Imagine campanie proprie
Cultură

Născut în România

de Dr. E. G.-P. - ian. 9 2013
Născut în România
   „Născut în România“ a fost titlul unui inspirat „maraton cultural“ la Radio România Cultural, difuzat în perioada sărbătorilor de iarnă. O idee bună, care, pe o durată de 24 ore, a adus în atenţia unui public serios şi statornic impresionante profiluri de oameni vii, inteligenţi, talentaţi şi deosebit de creativi, fiecare în domeniul său de activitate. Majoritatea portretelor au avut „premiera“ pe parcursul anului 2012, acest „best of“ reprezentând un cadou de Crăciun impresionant şi plin de învăţăminte pentru ascultătorii de toate vârstele şi profesiile, indiferent dacă le-au mai ascultat sau nu. Câteva exemple se impun.
   Un regizor austriac, elev al lui Esrig şi Penciulescu, laudă Teatrul din Galaţi, colaborează cu Teatrul Nottara, vine mereu la Bacău, unde a avut primele succese pe când trăia în România.
   Un sociolog tânăr nu pleacă din România, al cărei potenţial uman este „extraordinar“, există mulţi oameni excelenţi – spune el – „care nu vor să iasă în faţă“.
   Fiica marelui dirijor George Georgescu, Ioana Raţiu Răileanu – prin telefon de la Paris – a făcut şcoală de teatru la Londra, dar s-a afirmat ca o personalitate de renume în marketingul internaţional.
   O traducătoare, care trăieşte la Sibiu, a scris pentru copii „Roşu, roşu, catifea“, vorbeşte despre truda traducătorului, despre respectarea stilului autorului până în cele mai mici amănunte şi despre personajele care, în desfăşurarea importantei activităţi, „fac parte din noi, nu suntem doar păpuşarul“.
   Liviu Lucaci e un actor devenit dramaturg. A scris „Valiza lui Ionescu“, cu istoria lui, a neamului lui, a locului în care s-a născut. În valiză, Ionescu îşi cară visele. Ele se ciocnesc de cultura noilor locaţii. Nu poţi deveni american, arată Lucaci, rămâi un român în America. Nu-i place că în România oamenii sunt surzi şi muţi, că „îşi poartă închisorile pe stradă, muţi şi surzi“.
   Oana Rusu, de la Teatrul Naţional de Operetă, o ieşeancă, absolventă a şcolii de teatru din Târgu Mureş, conduce un atelier de creaţie teatrală pentru copii în cadrul „Serilor copiilor“ şi organizează activităţi cu copiii cât timp părinţii lor vizionează un spectacol.
   Dumitru Iacobaş – specialist în ecologie matematică şi în reconstrucţia ecologică, conducător de doctoranzi din întreaga lume, are o teorie proprie privind salturile în biologie şi evoluţia şi caută experimentul crucial ca să-i dovedească valabilitatea. Vorbeşte din America, pentru că a fost discriminat în România – nu era bucureştean, nu venea dintr-o familie de doctori, nici nu locuia pe Primăverii. E trist când concluzionează: „În Europa eşti discriminat, în SUA nu“.
   Are loc apoi şi reîntâlnirea cu Dumitru Dorin Prunariu – primul şi, până acum, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.
   Florin Paul, elev al maestrului Ştefan Gheorghiu, e prim concertmaistru al Orchestrei Radio din Hamburg, S-a stabilit în Germania în 1982. A fost concertmaistrul celebrei Filarmonici din München, unde a cântat sub bagheta lui Sergiu Celibidache.
   Au fost doar câteva exemple de personalităţi marcante dintre cele care au populat cu succes spaţiul radiofonic al maratonului cultural intitulat „Născut în România“. Echipa de realizare a extraordinarului eveniment este şi ea „Născută în România“. În primele rânduri, recunoaştem nume de prestigiu ale artei radiofonice româneşti: Mariana Celan, Sorina Goia, Corina Negrea, Dana Pitrop, Anamaria Spătaru, Elena Vlădăreanu. Dar, în imediata lor apropiere, dincolo de hublou, se află „tehnica de studio“, Alexandra, Bogdan, Cătălina, Fănica, Liana, Lorena, Patriciu, Rodica, Ştefan şi încă mulţi alţi colegi, participanţi la maraton. Pentru 2013, le putem face tuturor o urare din toată inima: multe, multe reluări de succes ale unor asemenea realizări personale şi de echipă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe