Newsflash
Diverse

Nanoexcelenţă şi competitivitate

de Elena SOLUNCA - iun. 5 2014
Nanoexcelenţă şi competitivitate
     Noile strategii de dezvoltare europeană „Orizont 2014–2020“ relevă preocuparea pentru valorizarea eficientă şi în timp util a cercetării ştiinţifice în scopul creşterii producţiei industriale, ca Europa că continue să fie competitivă pe plan mondial. Se au în vedere şi efectele atât de dorite pe care le poate avea în creşterea numărului de locuri de muncă, creşterea calităţii vieţii şi a siguranţei acesteia. Un rol-cheie îl au tehnologiile generice esenţiale (TGE), care utilizează cunoştinţele ştiinţifice de ultimă generaţie asimilate în reţeaua cercetare dezvoltare-inovare, determinând cicluri accelerate de dezvoltare, cheltuieli mari de capital şi nevoia de specialişti performanţi. Spre deosebire de alte tehnologii, cele denumite generice sunt în proximitatea unor domenii ştiinţifice fundamentale sau avansate. Fireşte, sunt discuţii privind care anume dintre tehno­logii să fie generice, fiecare participant argumentându-şi punctul de vedere în funcţie de stadiul cercetărilor la nivel mondial şi de tendinţele pieţii. Cert este că ele impun ca o condiţie sine qua non şi dezvoltarea cercetărilor fundamentale ca platformă a performanţelor proprii. Grupul de experţi la nivel înalt al UE a stabilit şi lansat la Bruxelles, în 2010, şase tehnologii generice cheie: nanotehnologii, micro- şi nanoelectronică, materiale avansate, fotonică, biotehnologii industriale şi sisteme de fabricaţie avansate.
     Între aceste dimensiuni tematice s-au înscris lucrările celei de a XIII-a ediţii a Seminarului naţional de nanoştiinţă şi nanotehnologie, organizat de Centrul de Nanotehnologii într-o formă inedită, care a cuprins o parte ştiinţifică propriu-zisă, desfăşurată online; în Aula Academiei Române a avut loc dezbaterea „De la excelenţă la cercetare: tehnologii generice esenţiale“, având ca teme două puncte din strategiile de dezvoltare pentru România 2014–2020: Cum îşi poate reclădi competitivitatea economia românească? Care sunt domeniile şi industriile strategice ale prezentului şi viitorului României?
     În alocuţiunea de deschidere, acad. Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, a atras atenţia asupra relaţiei dintre TGE şi cercetarea de excelenţă, „care nu este simplă, cauzală, iar drumul de la o inovare la o tehnologie esenţială este lung, consumator de fonduri şi presărat cu riscuri, de multe ori greu de evaluat, de exemplu o criză care apare din motive financiare“.
     Prof. dr. ing. Tudor Prisecaru, secretar de stat la Departamentul cercetare-dezvoltare al Ministerului Educaţiei Naţionale, a vorbit despre strategia de cercetare–dezvoltare–inovare pentru anii 2014–2020 care promovează o „paradigmă a specializării inteligente“, ce are în vedere „numai domeniile de cercetare care au o relevanţă economică“. Specializarea inteligentă cuprinde capitolul eco-nanotehnologii şi materiale avansate, cu potenţial competitiv internaţional, cu deosebire în industria auto. „Perspectivele industriei de echipamente agricole sunt şi ele promiţătoare, iar investiţiile pentru cercetarea în combustibili, materiale noi şi/sau reciclate pot dinamiza activităţile de cercetare–dezvoltare–inovare dedicate ecotehnologiilor care conservă proprietăţile apei, aerului şi solului“. Performanţele din aceste domenii se transmit în mod specific în toate ariile activităţii şi vieţii sociale. În acest context, este foarte important să se cunoască instrumentele de creştere a competitivităţii, iar Gabriela Pîrvu, consilier superior la Ministerul Economiei, a prezentat pe larg iniţiativele de tip cluster în ţara noastră.
     Partea a doua a simpozionului a fost dedicată ilustrării acestor idei cu prezentarea unor rezultate de excelenţă în cercetarea unor institute reprezentative, cu deschiderile pe care le au în mediul competitiv din ţara noastră şi din lume.
    A urmat masa rotundă cu tema „De la viziunea strategiei naţionale cercetare–dezvoltare–inovare la viaţa reală: care sunt aşteptările legate de TGE“. Aceasta, după cum s-a afirmat, ar putea avea ca moto cuvintele lui Joel Barker, după care „Viziunea fără acţiune este doar un vis. Acţiunea fără viziune este doar timp pierdut. Viziunea însoţită cu acţiunea poate schimba lumea“. Cum nu ne putem îndoi de evidenţa adevărului acestor cuvinte, se pot sesiza probleme pe parcursul evoluţiei de la viziune la acţiune, o evoluţie care, departe de a fi una lineară, este mai curând nelineară şi poate oculta probleme ce perturbă ritmul şi obturează ajungerea la ţinta dorită. Cu adevărat, cum evidenţia prof. univ. Gheorghe Ştefan, membru corespondent al Academiei Române, ne aflăm în faţa unei schimbări de paradigmă. De aceea este nevoie de o viziune sinergică, flexibilă, aptă să ducă la o integrare sistemică. Atenţie sporită necesită relaţiile dintre mecanismele de decizie şi cele de finanţare, precum şi colaborarea. În consecinţă, menţinând adevărul cuvintelor lui Joel Barker, se poate adăuga: „Viziunea fără flexibilitate este coşmar“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe