Newsflash

Soarta deşeurilor de plastic

de Prof. univ. Marino XANTHOS - apr. 12 2013
Soarta deşeurilor de plastic
   Materialele plastice sunt omniprezente. Fie că sunt utilizate pentru a depozita resturile, a păstra echipamentul spitalicesc steril sau a izola o locuinţă, materialele plastice nu au rival în ceea ce priveşte adaptabilitatea, durabilitatea şi costurile reduse. Date fiind beneficiile sale aparent nelimitate, nu este deloc surprinzător că plasticul a înlocuit materialele tradiţionale în multe sectoare – de exemplu, oţelul pentru automobile, hârtia şi sticla pentru ambalaj şi lemnul pentru mobilier. Drept rezultat, consumul global anual de materiale plastice a crescut de la cinci milioane de tone în anii ’50, la aproximativ 280 de milioane de tone astăzi.
   Aproximativ jumătate din produsele din plastic, cum ar fi ambalajele, sunt destinate unei utilizări unice sau de scurtă durată (mai puţin de şase luni) înainte de a fi aruncate. Dat fiind că majoritatea acestor articole nu sunt biodegradabile şi nici reciclate, deşeurile de plastic se acumu­lează – cu consecinţe grave pentru mediul înconjurător. Deşi guvernele au început să implementeze noi reglementări (şi, adesea, deosebit de stricte) cu scopul de a gestiona deşeurile de plastic – de exemplu, China a interzis pungile de cumpărături din plastic de rezistenţă redusă în 2008 – acestea sunt depăşite de ritmul acumulării deşeurilor de plastic la nivel mondial.
   În plus, majoritatea produselor din plastic sunt fabricate din aşa-numitul „termoplastic derivat din petrol“. Dat fiind că baza multor produse din plastic este reprezentată de o resursă nere­generabilă – iar dintre acestea, majoritatea nu vor rezista prea mult timp – modul actual de utilizare a materialelor plastice nu este unul prea convingător.
   Reciclarea în buclă închisă, prin care deşeurile de plastic sunt transformate într-un alt produs, prezintă, astfel, importante beneficii pentru mediu, cum ar fi consumul redus de energie şi petrol. Însă procesul de separare a materialelor plastice reciclabile pe bază de petrol, de alte tipuri de materiale plastice şi deşeuri solide, este dificil, costisitor şi laborios, prin urmare doar o mică proporţie este reciclată.
   În 1988, Societatea Americană a Industriei Materialelor Plastice a dezvoltat un sistem de codificare prin care fiecare tip de răşină este etichetat cu un număr, de la 1 la 7, pentru a facilita sortarea. Sistemul a fost utilizat şi în alte ţări, printre care Canada şi Elveţia, însă nu a fost adoptat la nivel mondial şi este încă derutant pentru unii consumatori. Dacă aceştia ar şti cum să colecteze şi să separe materialele plastice me­najere în funcţie de numărul înscris pe ele, atunci când acesta este disponibil, impulsionarea rezultată a eforturilor de reciclare ar demonstra guvernelor şi industriilor viabilitatea unei abordări mai convin­gătoare, ar re­duce expunerea la preţul în creştere al petrolului şi ar susţine cererea mondială în creştere de materiale plastice.
   Există patru tipuri de reciclare a materialelor plastice: reciclarea primară, prin care plasticul este reutilizat în cadrul aceleiaşi aplicări; reciclarea secundară, prin care materialul (mixt sau contaminat) este utilizat în aplicări mai puţin stricte; reciclarea terţiară, prin care plasticul este transformat în monomeri sau substanţe chimice; şi reciclarea cuater­nară, prin care numai energia este recupe­rată, prin incinerare. Prin fiecare dintre aceste metode se recuperează o altă cantitate din energia conţinută de articolul din plastic. Întreaga energie se pierde însă dacă materialele plastice sunt aruncate într-o groapă de gunoi, o metodă de eliminare obişnuită la nivel mondial.
Date fiind dificultatea şi costurile aso­ciate cu separarea materialelor plastice, cea mai profitabilă opţiune este adesea reciclarea secundară a câtorva materiale termoplastice – majoritatea sticle, pentru care infrastructura de colectare există deja. Metodele de sortare mai economicoase sunt cruciale pentru extinderea ariei de aplicabilitate a reciclării materialelor plastice, la fel ca identificarea de noi potenţiale pieţe pentru produsele reciclate.
   Astfel de măsuri ar încuraja industria să reutilizeze sau să recicleze mai multe articole. Deşi toate cele 40 de tipuri de materiale plastice utilizate pentru un automobil fabricat în America de Nord pot fi reciclate, necesitatea de a le separa şi curăţa face ca utilizarea acestora să fie mai scumpă decât utilizarea de răşini de plastic noi. Aceasta se traduce printr-o mai mare cantitate de materiale plastice prezentă în rămăşiţele unui automobil dezmembrat la finalul duratei sale de viaţă – un amestec contaminat de materiale plastice şi mate­riale non-plastice, care este, de obicei, eliminat printr-o metodă combi­nată, ce presupune arun­carea într-o groapă de gunoi, incinerarea şi reci­clarea secundară.
Creşterea proporţiei de materiale plastice reutilizate reprezintă o etapă crucială către un consum de materiale plastice mai bine gândit. În acest scop, unii producători de automobile şi-au modificat designul pentru a permite demontarea cu uşurinţă a componentelor fabricate din plastic compatibil, în timp ce guvernele au stabilit proporţii de reciclare ţintă pentru vehiculele ajunse la finalul duratei lor de viaţă. Astfel de eforturi ar trebui să fie intensificate.
   În plus, industria ar trebui să caute noi utilizări pentru materialele reciclate, minimizând, totodată, cantitatea de material nou utilizat. Şi, acolo unde este posibil, fabricanţii ar trebui să reducă dimensiunea materialelor (să facă piese mai subţiri). Legislaţia americană poate să susţină astfel de măsuri, precum şi să le solicite producătorilor de materiale plastice să se implice în eliminarea articolelor din plastic – o responsabilitate demult impusă producătorilor de bunuri ambalate din Europa.
   Un exemplu de gestionare reuşită a deşeurilor îl reprezintă reprocesarea sticlelor de tip PET (fabricate din tereftalat de polietilenă) în fibre de poliester. În ultimii zece ani, Japonia a dat mai multe legi prin care atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice erau obligate să separe deşeurile de plastic. Acestea, ală­turi de lipsa de spaţiu pentru gropi şi populaţia în creştere a ţării au impulsionat eforturile de reciclare a materialelor plastice. Drept rezultat, în 2010, Japonia a reciclat 72% din sticlele PET, în comparaţie cu doar 30% în Statele Unite şi 48% în Europa. Deşi incinerarea şi aruncarea în gropi sunt încă practicate, aceste rate de reciclare ridicate subliniază efectul pozitiv al politicilor bine orientate.
   Un alt progres promiţător este reprezentat de materialele bioplastice, care au început să concureze cu produsele pe bază de petrol în anumite utilizări pe termen scurt – cum ar fi amba­lajele şi agricultura – în ultimii 20 de ani. Dat fiind că materialele bioplastice sunt produse din surse regenerabile sau „bio“ (celuloză, amidon şi glucoză) – şi, în unele cazuri, prin fermentare microbiană – acestea au o amprentă carbonică redusă, contribuie mai puţin la încălzirea globală şi se biodegradează în molecule mici.
   Însă materialele bioplastice nu sunt răspunsul salvator la problema de gestionare a deşeurilor de plastic. De fapt, pot chiar ameninţa reciclarea secundară a materialelor plastice pe bază de petrol, din cauza posibilei contaminări în momentul sortării mixturilor. Iar criticii şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de impactul asupra mediului al porumbului şi altor recolte cultivate în scopuri industriale, cum ar fi producerea de materiale plastice şi de etanol, pe lângă posibilele efecte asupra preţurilor globale ale alimentelor.
   Într-o lume care depinde de materialele plastice, o producţie mai bine organizată, un consum mai atent şi o eliminare mai judicioasă a produselor din plastic sunt de maximă importanţă. Societatea civilă, industria şi guvernele trebuie să conlucreze pentru a mări cota de materiale plastice reciclate, asigurându-se, în acelaşi timp, că beneficiile acestora nu sunt depăşite de costurile implicate.

 

© Project Syndicate, 2013.

www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe