Newsflash

Protecţie împotriva virusurilor gripale patogene

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 21 2011
Protecţie împotriva virusurilor gripale patogene
   Medicamentele antivirale care inhibă replicarea virusului gripal reprezintă terapia primară utilizată pentru a diminua boala. Cu toate acestea, există două limitări semnificative pentru utilizarea lor eficientă: exercită o presiune selectivă asupra virusului, care generează mai mulţi patogeni virali rezistenţi la tratament; nu inhibă în mod direct leziunile pulmonare mediate imun, care sunt o componentă importantă a bolii. Aflăm din BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) că un grup de cercetători din Japonia şi SUA susţine că deprimarea răspunsului imun al gazdei împotriva gripei poate fi combătută cu un imunomodulator AAD-R (analog al sfingozinei) care oferă protecţie semnificativă (28%) la mortalitate, mai mare faţă de cea oferită de oseltamivir în monoterapie (50%). AAD-R combinat cu oseltamivir oferă o protecţie înaltă (96%) faţă de o boală letală. Mecanismul de acţiune al medicamentului constă în inhibarea răspunsurilor celulare în citokine/chemokine, prin care se limitează leziunile imunopatologice, menţinând în acelaşi timp controlul gazdei asupra replicării virale. Furtuna citokinelor joacă un rol în patogeneza unei game largi de boli virale şi bacteriene; din punct de vedere imunologic, o abordare terapeutică care foloseşte analogi de sfingozină este de interes deosebit.
   Factorii implicaţi în morbiditatea şi mortalitatea crescută în infecţia cu virus gripal includ furtuna de citokine, infiltrate inflamatorii şi distrugeri tisulare. Leziunile pulmonare mediate imun au fost observate în infecţia cu virusul gripei aviare (H5N1), precum şi în pandemia de gripă din 1918–1919, care a determinat cca 50 de milioane de decese. Mai recent, pandemia cu virusul gripal H1N1-2009 a dus la decesul a mai mult de 18.000 de oameni, cu afectare pulmonară asociată. Această nouă tulpină pandemică a stârnit îngrijorare, deoarece transmiterea de la persoană la persoană a virusului a fost eficientă, au apărut tulpini rezistente la antiviralele disponibile şi au fost identificaţi reasortanţi cu potenţial de virulenţă crescută în acest context. Este deci necesară dezvoltarea de medicamente pentru tratamentul bolii induse de virusul gripal, care să fie mai puţin susceptibile la selecţia virală, mutaţii şi rezistenţă. Corticosteroizii şi inhibitorii COX-2, medicamente mai puţin susceptibile la rezistenţa virusului, au fost testate ca inhibitori ai imunopatologiei induse de virus, dar eficacitatea lor a fost limitată. Autorii au emis ipoteza că direcţionarea sfingozinei-1-fosfat (S1P) către receptorii cunoscuţi de modulare a răspunsurilor umane inflamatorii ar oferi protecţie faţă de furtuna citokinelor care însoţeşte infecţia cu virus gripal pandemic H1N1-2009. AAD-R este fosforilat in vivo, prin sfingozin-kinaza 2, la AFD-R, un agonist de receptori S1P, S1P1 şi S1P3-5.
   Administrarea de AAD-R modulează răspunsul imun înnăscut şi adaptativ la şoareci infectaţi cu virusul gripal A/WSN/33(H1N1) adaptat speciei şi limitează leziunile mediate imun. Autorii au testat impactul analogului de sfingozină AAL-R (un analog sfingozinic al medicamentului FTY720) pe efectele asupra gazdei în timpul infecţiei cu virusul gripal uman patogenic H1N1-2009 de origine porcină. Aceştia au constatat că AAL-R este semnificativ mai eficient decât oseltamivir în susţinerea supravieţuirii şi limitarea inflamaţiei prin diminuarea leziunii pulmonare mediate imun.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe