Newsflash

Pregătiri pentru Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive

de Prof. dr. Monica ACALOVSCHI - feb. 21 2012
Pregătiri pentru Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive
   Din 2004, Organizaţia Mondială de Gastroenterologie celebrează anual, la 29 mai, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive (WDHD). Prin cele 110 societăţi naţionale membre şi cei peste 50.000 de specialişti afiliaţi, este iniţiată o campanie amplă pe un subiect ales din patologia digestivă. Scopul: răspândirea informaţiilor corecte despre boala digestivă respectivă, dar şi pe cele privind gastroenterologia, atât către profesioniştii din sănătate, cât mai ales în rândul populaţiei generale şi al organismelor naţionale răspunzătoare de promovarea sănătăţii publice.
   Anul trecut, tema WDHD a fost: „Infecţiile intestinale: prevenţie şi tratament; Alimente curate, apă curată şi mediu curat“. Ca rezultat, a fost elaborată o listă de resurse, cauze, dotări etc. şi a fost lansat Protocolul mondial pentru abordarea diareii acute, document ce oferă prezentarea în cascadă a elementelor de diagnostic şi tratament, adaptate diferitelor niveluri de resurse materiale disponibile.
   În 2012, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive va avea tema: „De la pirozis la constipaţie – simptome gastrointestinale frecvente în comunitate: impact şi penetranţă“. Codirectorii acestei manifestări sunt prof. dr. Eamonn Quigley (Irlanda) şi prof. dr. Richard Hunt (Canada). Simptomele cu originea în tractul gastrointestinal – pirozisul (arsura retrosternală), dispepsia, balonările şi constipaţia – sunt frecvente în populaţia generală. La majoritatea persoanelor, acestea sunt ocazionale şi nu urmarea unei anumite boli; ele survin în legătură cu modificări în alimentaţie sau în stilul de viaţă. La alte persoane, simptomele pot indica însă o boală organică – esofagită, ulcer sau cancer. În sfârşit, există o categorie de persoane la care simptomele survin frecvent, alterând calitatea vieţii, dar nu poate fi identificată nicio leziune organică: în aceste cazuri, se poate stabili diagnosticul de esofagită de reflux non-erozivă, dispepsie funcţională, sindrom de intestin iritabil sau constipaţie cronică.
   Având în vedere lipsa de specificitate a unor simptome atât de frecvent întâlnite – care pot fi fără importanţă deosebită, dar pot şi semnala afecţiuni severe –, nu rareori prezenţa acestora poate da naştere unor interpretări greşite din partea pacienţilor sau a corpului medical, interpretări urmate de o conduită necores­punzătoare. Fie că persoanele suferinde îşi ignoră simptomele, riscând să întârzie stabilirea diagnosticului şi aplicarea trata­mentului (în cazul unor suferinţe organice), fie, dimpotrivă, îşi exagerează simptomele, impunând investigaţii multiple şi tratamente neadecvate. Între cele două extreme se situează pacienţii cu boli funcţionale (esofagită non-erozivă, dispep­sie funcţională, intestin iritabil, constipaţie cronică), la care suferinţa nu este întot­deauna corect apreciată, iar simptomele sunt investigate impropriu şi tratate incorect.
   Scopul campaniei iniţiate de WDHD 2012 este de a ajuta personalul medico-sanitar (medici, asistente medicale, farmacişti etc.) şi comunitatea largă să cunoască prevalenţa şi patogeneza acestor simptome, dar şi de a promova, în evaluarea şi tratamentul lor, o abordare bazată pe dovezi şi centrată pe pacient. Campania va porni de la evaluarea frecvenţei şi impactului acestor simptome în diferitele comunităţi şi se va încheia cu formularea, sub formă unui nou protocol, a unor recomandări relevante şi aplicabile la nivel mondial. Se creează astfel posibilitatea de clarificare a situaţiilor în care simptomele pot fi autotratate, cei în suferinţă pot utiliza medicamente fără prescripţie medicală sau când trebuie pacienţii să se adreseze medicului pentru evaluare şi îngrijire corespunzătoare.
   În România, campania ocazionată de Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive se va desfăşura pe parcursul anului 2012 sub conducerea Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe