Newsflash

Ghid pentru spălarea mâinilor ş.a.

de Alexandru NEAGU - sept. 15 2011
Ghid pentru spălarea mâinilor ş.a.
   Centrele universitare de pregătire pentru rezidenţiatul pe post. În Monitorul Oficial nr. 598 din 24 august 2011, a fost publicat Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 1.158/4.719 din 3 august 2011, privind arondarea pe centre universitare de pregătire a unităţilor sanitare publice pentru care se organizează rezidenţiat pe post. În cazul în care pentru anumite specialităţi nu există coordonatori acreditaţi sau capacitatea de pregătire este depăşită în centrele universitare de arondare, rezidenţii vor fi repartizaţi pentru pregătire în cel mai apropiat centru universitar medical în care există posibilităţi de pregătire. Centrele universitare de pregătire a unităţilor sanitare publice pentru care se organizează rezidenţiat pe post sunt: Arad, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.
  Ghiduri de practică pentru neonatologie. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.232 din 2 august 2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 586 din 18 august 2011, au fost aprobate următoarele ghiduri de practică medicală pentru specialitatea neonatologie: • Determinarea vârstei de gestaţie la nou-născut • Alimentaţia nou-născutului la termen sănătos • Profilaxia infecţiei cu virus sinciţial respirator • Diagnosticul şi tratamentul convulsiilor neonatale • Reanimarea neonatală • Echilibrarea nou-născutului pentru transport şi transportul neonatal • Managementul sindromului de detresă respiratorie prin deficit de surfactant • Oxigenoterapia la nou-născut • Alimentaţia enterală a nou-născutului la termen bolnav • Alimentaţia parenterală a nou-născutului la termen bolnav • Termoreglarea la nou-născut • Spălarea mâinilor • Urmărirea nou-născutului cu risc pentru sechele neurologice şi de dezvoltare • Diagnosticul şi tratamentul hipoglicemiei neonatale • Alimentaţia enterală a prematurului. Aceste ghiduri vor putea fi accesate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa www.ms.ro, rubrica Ghiduri clinice, putând fi achiziţionate şi de la Centrul pentru relaţii cu publicul al R.A. Monitorul Oficial.
   Reguli şi metodologie de validare a cazurilor în regim de spitalizare continuă. În Monitorul Oficial nr. 563 din 8 august 2011, a fost publicat Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 649/29.07.2011 privind aprobarea Regulilor de validare a cazurilor spitalizate în regim de spitalizare continuă şi a Metodologiei de evaluare a cazurilor invalidate pentru care se solicită revalidarea. Acest Ordin a fost emis în vederea finanţării cazurilor spitalizate în regim de spitalizare continuă în anul 2011, spitalele urmând a raporta în format electronic setul minim de date la nivel de pacient în spitalizarea continuă (SMDPC), aferent pacienţilor externaţi, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 576/2006 privind înregistrarea şi raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se face raportarea. De asemenea, trimestrial, în perioada 15–19 a lunii următoare trimestrului încheiat, spitalele vor transmite, în format electronic, cazurile invalidate pentru care se solicită revalidarea, precum şi cazurile neraportate din lunile anterioare, iar în perioada 10–14 decembrie 2011, spitalele vor transmite în format electronic cazurile invalidate pentru care se solicită revalidarea, precum şi cazurile neraportate până la data de 30 noiembrie 2011. Cazurile invalidate pentru care se solicită revalidarea, precum şi cele neraportate până la sfârşitul anului pot fi raportate în perioada 15–19 ianuarie a anului următor. Lunar, până la data de 15, spitalele vor primi de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), în format electronic şi tipărit, rapoartele de validare a activităţii aferente lunii precedente. Trimestrial, până la data de 23 a lunii următoare trimestrului încheiat, iar pentru trimestrul IV până la data de 18 decembrie 2011, respectiv până la data de 23 ianuarie 2012, spitalele vor primi de la SNSPMPDSB, în format electronic şi tipărit (fax), rapoartele de validare a activităţii de la începutul anului până la sfârşitul trimestrului respectiv. Lunar, respectiv trimestrial, SNSPMPDMB va transmite spitalelor rapoarte cu detalierea cauzelor de invalidare pentru fiecare caz, conform regulilor prevăzute în Anexa nr. 1 a acestui Ordin. În cazurile care fac obiectul internării prin spitalizare de zi şi au fost rezolvate prin spitalizare continuă la solicitarea asiguratului se va întocmi şi se va raporta doar fişa de spitalizare de zi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe