Newsflash

Din nou despre spitale

de Alexandru NEAGU - ian. 16 2013
Din nou despre spitale
   Numărului total de paturi. În Monitorul Oficial nr. 845 din 13 decembrie 2012, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.268 din 11 decembrie 2012 privind aprobarea detalierii pe ju­deţe a numărului total de paturi, pe anul 2013, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. În numărul de paturi pe judeţ se includ paturile din unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii, din unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, inclusiv cele al căror management a fost trans­ferat autorităţilor administraţiei publice locale, din subordinea Academiei Române, precum şi din Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi paturile din unită­ţile sanitare private care oferă servicii medicale de spitalizare conti­nuă. Fără a îngrădi posibilitatea funcţionării structurilor spitaliceşti cu un număr mai mare de paturi însă finanţate din alte surse, reducerea numărului de paturi finanţate din fonduri publice în anul 2013 faţă de anul 2012 se va determina prin aplicarea aceluiaşi procent de redu­cere atât asupra numărului de paturi din unităţile sanitare publice, cât şi asupra numărului de paturi din unităţile sanitare private.
   Regulamentul SCJU Tg. Mureş. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.174 din 15 noiembrie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 807 din 3 decembrie 2012, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş. Această măsură a fost luată de ministrul de atunci, dr. Raed Arafat, având în vedere implementarea şi dezvoltarea unui sistem medical de urgenţă performant la nivelul întregii ţări. Se redefineşte astfel statutul acestui spital subordonat Ministerului Sănătăţii, ca unitate sanitară cu paturi de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce furnizează servicii medicale şi poate funcţiona cu secţii private care pot furniza servicii cu plată, asigură asistenţa medicală de specialitate, de urgenţă, curativă, preventivă şi de recuperare pacienţilor internaţi şi din ambulatoriul integrat al spitalului. De asemenea, în cadrul unităţii se desfăşoară şi activităţi de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică medicală sub îndrumarea perso­nalului didactic integrat în spital. Având în vedere importanţa deosebită, dar şi obligaţia respectării regulamentului de organizare şi funcţionare, recomandăm tuturor categoriilor de personal din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş lectura în amănunt a acestui act normativ.
   Desfiinţare. În Monitorul Oficial nr. 816 din 5 decembrie 2012, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1.168 din 4 decembrie 2012 privind desfiinţarea Spitalului de Boli Cronice Iveşti, judeţul Galaţi, cu sediul în localitatea Iveşti, str. Gen. E. Grigorescu nr. 740, judeţul Galaţi, unitate sanitară publică cu paturi, pentru care managementul asistenţei medicale a fost transferat către autoritatea administraţiei publice locale. Componentele bazei materiale achiziţionate cu finanţare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de guvern şi celelalte componente ale bazei materiale, care se află în administrarea unităţii sanitare, inclusiv stocurile de medicamente, materiale sanitare şi alimente, s-au preluat în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Galaţi, unitate sanitară publică din judeţul Galaţi.
   Reînfiinţare. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.170 din 4 de­cembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 825 din 7 decembrie 2012, a fost reînfiinţat Spitalul de Boli Cronice Călineşti, judeţul Argeş, ca unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în comuna Călineşti, str. Ion Crăciun nr. 1, judeţul Argeş, în subordinea Consiliului Judeţean Argeş, ca urmare a Hotărârii Consiliului nr. 84 din 21 noiembrie 2012. Această măsură a fost luată după ce, prin HG nr. 808 din 10 august 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 592 din 22 august 2011, se decisese desfiinţarea unităţii. Până la data de 7 ianuarie 2013, a fost aprobată şi noua structură organizatorică a Spitalului de Boli Cronice Călineşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe