Newsflash

ANMCS

de Alexandru NEAGU - sept. 10 2015
ANMCS
     Prin Hotărârea guvernului nr. 629 din 28 iulie 2015 publicată în Monitorul Oficial nr. 619 din 14 august 2015, au fost stabilite componența, atribuțiile, modul de organizare și funcționare ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Concret, ANMCS este instituția publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul managementului calității în sănătate, care funcționează în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, fiind finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.
     Rolul principal al ANMCS este de acreditare a unităților sanitare, după stabilirea categoriilor de acreditare în urma consultării cu Ministerul Sănătății.
     Potrivit acestui act normativ, prin evaluarea unităților sanitare se înțelege activitatea de analizare a nivelului de conformitate a unităților sanitare cu standardele de acreditare, desfășurată de evaluatori independenți de servicii de sănătate. Analiza se realizează la solicitarea unităților sanitare de a intra în procedura de acreditare, în condițiile achitării taxei de acreditare și existenței, în structura unităților sanitare, a unei structuri de management al calității serviciilor medicale.
     Prin reevaluarea unităților sanitare se definește procesul desfășurat de evaluatori de servicii de sănătate prin care, în perioada de valabilitate a acreditării, ANMCS verifică nivelul de conformitate a unității sanitare cu cerințele pe baza cărora s-a acordat acreditarea, din proprie inițiativă sau la solicitarea Ministerului Sănătății (MS), a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie sau, după caz, la solicitarea reprezentantului legal al unității sanitare private. Reevaluarea se efectuează în condițiile în care se modifică împrejurările în baza cărora unitatea sanitară și-a obținut acreditarea sau se constată, de structurile de specialitate ale ministerelor sau instituțiilor menționate, că nu mai sunt respectate cerințele din standardele de acreditare. În urma procesului de reevaluare, președintele ANMCS poate acorda un termen pentru conformare, în condițiile în care prin raportul de evaluare se apreciază că neconformitățile constatate pot fi remediate, astfel încât unitatea sanitară să își păstreze categoria de acreditare obținută, sau, după caz, poate dispune retragerea acreditării.
     ANMCS participă, în colaborare cu Ministerul Sănătății, la elaborarea Strategiei naționale pentru asigurarea calității în sistemul de sănătate și inițiază proiecte de acte normative pentru corelarea legislației naționale privind asigurarea calității serviciilor de sănătate în sistemul de sănătate cu reglementările internaționale în domeniu, elaborează standardele, metodologia și procedurile de acreditare a unităților sanitare, cu consultarea MS și a autorităților, instituțiilor și organizațiilor care au reprezentanți în Colegiul director al ANMCS și le supune, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la adoptare, aprobării prin ordin al ministrului sănătății. De asemenea, ANMCS recunoaște, conform metodologiei aprobate prin ordin al președintelui instituției, furnizorii de servicii de consultanță în domeniul calității serviciilor de sănătate, precum și pe cei de formare a personalului specializat în domeniul managementului calității serviciilor de sănătate.
     ANMCS are în componență următoarele structuri de specialitate: Unitatea de standarde pentru serviciile de sănătate, Unitatea de evaluare și acreditare a spitalelor și Unitatea de evaluare și acreditare a unităților sanitare din ambulatoriu.
     Recomandăm persoanelor direct interesate și implicate în relația cu această instituție publică și entitățile din subordinea sa să lectureze integral actul normativ menționat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe