Newsflash
Imagine campanie proprie
ACTUALITATE Știri

Modul în care celulele canceroase reuşesc să eludeze chimioterapia obișnuită, descoperit

de Magdalena Tănăsescu - nov. 17 2023
 Modul în care celulele canceroase reuşesc să eludeze chimioterapia obișnuită, descoperit

Potrivit unui studiu, celulele canceroase pot activa un mecanism de salvare generator de forţe pentru a stabiliza o structură celulară esenţială responsabilă cu diviziunea celulară şi pentru a rezista la efectele chimioterapiei.

Studiul a fost publicat recent în revista Current Biology, de către cercetătorii de la Universitatea New South Wales şi Universitatea Tehnologică din Sydney. 

„Acum că înţelegem această cale exactă pe care celulele canceroase o folosesc pentru a evita efectele toxice ale chimioterapiei, se deschide uşa pentru îmbunătăţirea tratamentelor împotriva cancerului”, a afirmat Peter Gunning, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea New South Wales din Sidyney. 

În timpul diviziunii celulare sau mitozei, microtubulii din interiorul celulelor ajută la separarea materialului genetic. Celulele canceroase se divid mai rapid decât cele normale, ceea ce le transformă în ţinte pentru medicamentele folosite în timpul chimioterapiei, care perturbă aceşti microtubuli.

Profesorul Peter Gunning susține că dozele mari ale acestei chimioterapii induc în mod eficient moartea celulară prin provocarea unui haos în separarea cromozomilor, dar, la doze mai mici, celulele canceroase pot declanşa un mecanism de salvare.

Acest mecanism implică faptul că celulele canceroase recunosc microtubulii rupţi şi activează un proces de reconectare a acestor fragmente, asigurând multiplicarea celulelor canceroase. Pentru următorul pas, cercetătorii se vor concentra pe dezvoltarea unor medicamente care să lucreze în combinaţie cu chimioterapia actuală pentru a depăşi mecanismul de rezistenţă al celulelor canceroase.

„Atacând maşinăria generatoare de forţă construită de celulele canceroase, ne aşteptăm să putem permite terapiei împotriva cancerului să îşi facă treaba mult mai eficient”, a declarat Peter Gunning, citat de Agerpres

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe