Newsflash

Modestia maestrului

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - dec. 28 2015
Modestia maestrului
     Trebuie să mărturisesc că am dat greș în încercarea de a găsi în multiplele scrieri ale lui George Litarczek, profesorul și mentorul meu profesional și spiritual în ultima jumătate de veac, un citat care să-l caracterizeze mai bine decât altele, dintre cele care au rămas în memoria elevilor săi sau în paginile scrise de el sau publicate de alții despre el. De aceea m-am abătut de la tradiția articolelor anterioare și, în loc de a alege un singur citat, am cules trei, fiecare (și toate împreună) reprezentând modul de cugetare a celui care timp de zeci de ani a indicat numeroaselor generații de medici ATI care i-au trecut prin mână drumul nu numai în viața profesională, ci și (sau mai ales) în construirea concepției despre comportamentul, atitudinea și activitatea de zi cu zi.
     Oare cum aș putea să sintetizez doar în câteva cuvinte personalitatea omului de care e legată toată istoria anesteziei românești moderne? Iată o sarcină extrem de dificilă. Am hotărât, totuși, să mă limitez la un singur cuvânt, care se desprinde din cele trei citate alăturate: modestia.
     Se spune că marii cărturari ai lumii s-au bucurat – mai toți – de o modestie care le-a permis să vadă și să analizeze lumea așa cum e ea și nu cum ar fi dorit-o. Lipsa de modestie duce la un grad semnificativ de ignorare a realității, deoarece infatuarea, snobismul și aroganța te împiedică să judeci realitatea în mod obiectiv; când totul trece prin prisma unei personalități egoiste, rezultă o pseudorealitate în care lumea e formată din două grupuri inegale: tu și toți ceilalți. Cine a avut ocazia să urmărească nu numai activitatea profesională, dar și viața profesorului Litarczek nu a putut ignora acest deosebit sens al modestiei, exprimat în tot ce distinsul meu mentor a făcut, a spus și a scris de a lungul acestor mulți ani.
     El a știut să dea Cezarului ce e al Cezarului. Numai un anestezist de mare succes (și modest!) poate găsi resursele sufletești pentru a recunoaște aportul marilor chirurgi români la dezvoltarea anesteziei în această țară ori pentru a împărți cu larghețe complimente și recomandări celor care i-au fost odată învățăcei. Doar un om modest poate ajunge la concluzia că fără predecesori nu există prezent și nu va exista viitor. Numai Geo Litarczek poate declara că banul nu are importanță decât în măsura în care îți creează condițiile necesare pentru a produce și a avea grijă de cei aflați în suferință și îți oferă acea stare de spirit absolut necesară pentru a te dedica soartei altora.
     Memoria colectivă e un fenomen extrem de subiectiv – ce rămâne în memoria unui individ nu e, prin definiție, identic sau similar cu ceea ce s-a păstrat în memoria altuia. Dar, având nenumărate ocazii să discut personalitatea profesorului Litarczek cu diverși colegi, am avut plăcuta senzație să descopăr că noi toți, de fapt, am reținut din existența noastră alături de el ceea ce am primit cu toții împreună și fiecare în parte, adică un îndrumar, un ghid de comportare nu numai profesională ci și etică, aș îndrăzni s-o numesc filozofică. Poate ar trebui să dezvălui cititorului că profesorul Litarczek, pe lângă vastele cunoștințe medicale, este și filozof, se descurcă de minune în probleme tehnice, are noțiuni de astronomie, istorie și religie și vorbește cursiv câteva limbi. De aceea, o discuție cu el poate începe cu un caz medical sau cu o teorie fiziologică, dar interlocutorul va fi imediat pus într-o situație de clară inferioritate pentru că dialogul va fi înlocuit de un amplu monolog în care Geo Litarczek va divaga spre acele laturi ale subiectului care afectează și alte tărâmuri intelectuale, prea bine stăpânite de el. Va ști întotdeauna să folosească vastele sale cunoștințe în vederea unei înțelegeri mai clare, mai adevărate a subiectului discuției. Einstein și Galileo Galilei sunt aduși în discuție nu pentru a impresiona, ci pentru a indica faptul că orice fenomen uman poate fi interpretat având în minte că nimic în medicină nu e izolat de viață.
     Întrebarea pe care mi-o pun de fiecare dată când ne întâlnim este: oare la ce surpriză ar trebui să mă aștept? Să mă mai mir că prietenul meu călătorește la congrese conducând-și mașina pe care o întreține cu grija pe care o ai pentru un obiect de mare valoare și cu măiestria celui care are o perfectă înțelegere a mecanismului care pune în funcțiune motorul? Sau să asist la o scurtă prelegere despre acele aspecte ale vieții terestre influențate de fenomene extraterestre? Sau să mi se explice conținutul următorului său tratat, aflat sub tipar, care se ocupă de bazele neurologice ale anesteziei? De fapt, nimic nu ar trebui să mă mire, cu excepția faptului că puțini sunt cei care posedă la această vârstă capacitatea intelectuală și luciditatea necesare pentru a continua să producă și a arunca raze de lumină asupra unor teritorii științifice și umane aflate încă în penumbră.
     Dar ceea ce trebuia spus de la bun început rămâne, ca de obicei, la urmă. Mă refer la bucuria  personală, la emoția cu care mă pregătesc pentru următoarea întâlnire cu profesorul George Litarczek. De fiecare dată aștept cu nerăbdare momentul când îmi va da replica, mă va pune la strâmtoare cu o remarcă, un fapt, o idee, care mă obligă să tac. Să tac, să ascult și să înregistrez.
     Mazal tov, ad mea ve’esrim, Geo!
 
 

„Nimic nu s-a făcut fără cei plecați înaintea noastră și nimic nu se va face în viitor fără contribuția noastră. Fiecare din noi suntem doar o verigă într-un lanț.

Banul este mijlocul de a-ți crea comoditate, dar nu fericire.

Azi nu e greu să înveți o meserie, cu atâta informație care îți stă la dispoziție. Noi, la vremea noastră, am gătit sarmale din auzite.“ (George Litarczek, n. 22 decembrie 1925)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe