Newsflash
OPINII

Miza banilor și toleranţa la umilinţe

de Dr. Gabriel DIACONU - iun. 21 2019
Miza banilor și toleranţa la umilinţe

Sunt oameni din generaţia mea, doctori maturi, cu zece ani buni de practică în spate, care au ceva în comun: instituţional sau organizaţional, cineva și-a bătut joc de ei.

Viaţa m-a adus, în ultima vreme, aproape de câţiva medici la răscruce de carieră. Sunt oameni din generaţia mea, doctori maturi, cu zece ani buni de practică în spate, care au ceva în comun: instituţional sau organizaţional, cineva și-a bătut joc de ei. Nu vorbim, de-această dată, de autorităţi, administraţie, minister etc., ci de alţi medici, superiorii lor ierarhici, colegi mai în vârstă ori colegi mai coioși.
Ce m-a surprins, discutând cu fiecare, e cât de puţin își cunosc drepturile. Și, dacă le cunosc, cât de puţină încredere au în mecanismele de protecţie oferite de lege. Colegiul Medicilor? Așa și, de ce m-aș duce acolo? Comisie? Și cu ce mă ajută pe mine Comisia mâine dimineaţă când am să mă duc la raport? Manager? Păi cine stă la ușa managerului toată ziua și-i linge pantofii? Basme, colega, basme, trăiești în bula ta virtuală.
Am stat să mă gândesc dacă nu cumva m-am tâmpit eu de tot sau nihilismul confraţilor mei nu e decât o prelungire a culturii noastre de români. Așteptăm, tânjim după o Apocalipsă, o Judecată de apoi care să restabilească polii valorilor.
Așteptarea e pasivă, dacă se poate să se salveze lumea, preferabil să fie cu mâna altuia. Nimeni nu vrea să fie erou. Acum, că banii au devenit o miză, cu atât mai puţin nu vrei să riști. După zeci de ani de insecuritate financiară, medicii au depus armele. Nu că i-ar fi interesat foarte mult comunitatea înainte, dar cu atât mai mult acum, când cuţitul nu mai e la os, participarea e în vertiginoasă scădere. Și ceea ce ar trebui să fie teme de intensă dezbatere – persecuţia și hărţuirea la locul de muncă, epuizarea, riscul de violenţă, violarea unor drepturi fundamentale de muncă, relaţii și viaţă – pică în penumbră.
Niciuna dintre persoanele cu care am vorbit nu venise pentru o conversaţie amicală. Sănătatea lor mintală fusese amprentată de experienţe recent avute, traumatic. Dincolo de narativă, aveau nevoie de îngrijiri. Odată săvârșite îngrijirile, aceste persoane cel mai probabil vor pleca din sistemul românesc de sănătate. Pentru că, odată cu creșterea salariilor, unele vulnerabilităţi s-au adâncit. Întrebarea pe buzele lor este: acum, că suntem plătiţi mai bine, a devenit mai tolerabil să fim umiliţi sau dimpotrivă?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe