Newsflash
Interviuri

Ministrul sănătăţii din Austria vrea să interzică total fumurile

de Alexandra NISTOROIU - nov. 27 2014
Ministrul sănătăţii din Austria vrea să interzică total fumurile

Dr. Sabine Oberhauser este medic pediatru şi, de la 1 septembrie 2014, ministrul sănătăţii în Austria. Chiar în ziua numirii sale a afirmat că, până în 2018, va interzice total fumatul în barurile şi restaurantele din Austria. Promisiunea a transformat-o într-un personaj controversat. Oberhauser îşi mai propune să reducă supradimensio­narea spitalelor austriece, întărind sistemul asistenţei primare, dar păstrând principiul de bază al sistemului medical austriac: accesul universal la sănătate, bazat pe solidaritatea socială.

 
 
 
 
 
 
Ce schimbări importante doriţi să introduceţi în sistemul sanitar austriac?
În  Austria, competenţele legale pentru îngrijirea medicală şi pentru finanţarea sectorului medical  se împart între diferite organisme guvernamentale. Căutăm, în prezent, o abordare modernă de guvernare pentru a face ca aceste instituţii să lucreze împreună, plasând pacientul în centrul activităţilor noastre. Aceasta este o schimbare majoră pentru felul în care sunt realizate politicile de sănătate în Austria.
 
Care sunt priorităţile dumneavoastră la început de mandat?
Să asigur sustenabilitatea sistemului medical austriac, care este finanţat pe baza solidarităţii sociale. Aici cei sănătoşi plătesc pentru tratamentul celor bolnavi, iar serviciile oferite sunt de înaltă calitate pentru întreaga populaţie. În plus, un ţel important pentru mine este ca medicii şi ceilalţi lucrători din domeniul sanitar să aibă mai mult timp pentru pacienţi. Voi încerca să realizez asta tocmai prin reforma organizatorică pe care am menţionat-o mai devreme şi la care lucrăm în prezent. Nu în ultimul rând, îmi propun o întărire şi o extindere a tot ceea ce înseamnă prevenţie şi promovare a sănătăţii, încă de la naştere. Trebuie să facem adulţi sănătoşi din bebeluşi sănătoşi.
 
Întâmpinaţi rezistenţă la propunerea dumneavoastră de a interzice complet fumatul în baruri şi restaurante. De ce?
Am de gând să introduc o lege care să interzică total fumatul în puburi, cafenele, restaurante până la sfârşitul perioadei legislative în 2018. Este crucial să găsesc o cale pentru ca mediul de business şi guvernul austriac să coopereze pentru a rezolva obstacolele apărute. Cauzele rezistenţei parţiale ţin, în principal, de faptul că proprietarii de baruri şi restaurante se tem că vor pierde clienţi dacă fumatul este interzis. Le înţeleg îngrijorarea, dar nu văd de ce s-ar întâmpla asta având în vedere că legislaţia ar fi aceeaşi pentru toată lumea. Mă îndoiesc că fumătorii vor sta acasă doar pentru că nu le mai este permis să fumeze în interiorul clădirilor publice. Exemplele din spaţiul internaţional arată că legile care interzic fumatul nu duc la o scădere a numărului de clienţi. În ceea ce priveşte alte măsuri pe care aş dori să le iau pentru a combate fumatul ca factor de risc, vreau să subliniez importanţa schimbării imaginii fumatului. Dacă fumatul ar fi considerat „no-go“ în rândul generaţiei tinere, aşa cum se întâmplă în SUA, procentul fumătorilor din Austria – care este printre cele mai mari din Uniunea Europeană – ar scădea rapid. Avem deja mai multe programe prin care vrem să creştem gradul informării cu privire la fumat, dar cu siguranţă vreau să fac din această temă o prioritate în timpul mandatului meu.
 
Care a fost impactul crizei financiare asupra sistemului de sănătate austriac?
Folosind criza financiară, anumite grupuri de interese au pus sub semnul întrebării statul bunăstării din Austria, dar din fericire avem o tradiţie îndelungată de colaborare printre partenerii sociali, inclusiv în domeniul sanitar. Spre deosebire de alte ţări, am putut să ne menţinem standardele înalte în domeniul medical, dar am putut şi să introducem servicii noi precum includerea vaccinului împotriva HPV în programul naţional de vaccinuri pentru copii.
 
    Ce planuri aveţi pentru a rezolva problema supradimensionării spitalelor şi a resurselor insuficiente disponibile pentru medicina preventivă şi îngrijirea ambulatorie?
    Trebuie să reorganizăm sistemul de asistenţă primară din Austria, inclusiv medicina preventivă. Scopul este să punem bazele unor centre de sănătate dedicate asistenţei primare, reţele în zona rurală, care să aibă un program de lucru mai lung şi un timp de aşteptare mai mic. Aceasta este o prioritate pentru îngrijirea ambulatorie. Pentru ca sistemul nostru de sănătate să funcţioneze eficient, medicii şi ceilalţi angajaţi din sănătate trebuie să colaboreze mai îndeaproape unii cu alţii. Aşa că lucrăm la rezolvarea acestui aspect. În al doilea rând, vrem să creştem capacitatea chirurgiei ambulatorii în spitale pentru a scădea numărul internărilor – evident doar în acele cazuri în care este justificabil din punct de vedere medical şi calitativ.
 
    Austria cheltuie doar 2% din bugetul total alocat sănătăţii pe prevenţie. Aveţi de gând să creşteţi acest procent?
   Este necesar să întărim prevenţia şi promovarea sănătăţii în Austria. Este nevoie de o schimbare de paradigmă. Scopul este nu doar să începem tratamentul imediat ce se îmbolnăvesc oamenii, ci să îi menţinem sănătoşi şi să creştem speranţa de viaţă sănătoasă. Ca parte a reformei sistemului medical austriac, am stabilit o strategie naţională pentru promovarea sănătăţii care include şi strângerea mai multor fonduri pentru prevenţie. Să vă dau un exemplu. Proiectul „O dietă sănătoasă la şcoală“ îşi propune să ofere o arie largă de alimente sănătoase în cantinele din şcoli. Au fost create trei companii prin care ministerul a externalizat unele dintre activităţile sale. Una dintre ele este Fonds Gesundes Österreich (FGÖ), care are multe programe axate pe promovarea sănătăţii forţei de muncă, o zonă de mare interes.
 
    Cum reuşeşte sistemul austriac să ofere îngrijiri medicale universale care sunt şi de calitate?
    În Austria există o tradiţie solidă a parteneriatelor sociale. Accentul pus pe un echilibru al intereselor, care vine odată cu această tradiţie, joacă un rol important atunci când vorbim de protejarea sistemului nostru de sănătate împotriva presiunilor ce vin din direcţia raţionalizării. De pildă, bugetele de prescriere de medicamente pentru medici nu reprezintă o opţiune de politică sanitară pentru Austria.
 
    Cum îşi motivează sistemul medical austriac personalul medical?
    Cred că este esenţial pentru noi, politicienii, să le oferim oamenilor condiţii de lucru atractive. În Austria facem schimbări substanţiale în prezent în ceea ce priveşte oportunităţile de educaţie oferite medicilor şi celorlaţi angajaţi în domeniul sanitar, precum şi în ceea ce priveşte programul de lucru al medicilor din spitale. Am introdus nişte amendamente la legea privind pregătirea medicală a doctorilor, completări care se referă la experienţa practică, astfel ca tranziţia de la studiu la muncă să fie mai uşoară pentru viitorii medici. Facem tot ce putem pentru a le oferi condiţii de lucru mai bune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe