Newsflash
Internaționale

Milvexian, util în prevenţia TEV

de Dr. Diana Andronache - nov. 26 2021
Milvexian, util în prevenţia TEV

Administrarea postoperatorie de Milvexian la pacienţii supuși unei artroplastii de genunchi a fost eficientă în prevenirea tromboembolismului venos și a fost asociată cu un risc scăzut de sângerare.

1_2Tratamentul anticoagulant oral reprezintă piatra de temelie în prevenirea și tratamentul evenimentelor tromboem­bolice venoase (TEV) și arteriale. Deși anticoagulantele orale directe (DOAC) au înlocuit antagoniștii vitaminei K pentru multiple afecţiuni, sângerarea rămâne efectul secundar major.

Astfel că teama de evenimente hemoragice determină uneori subdozarea tratamentului anticoagulant. Factorul XI, denumit și antihemofilic C sau factorul Rosenthal, este o glicoproteină sintetizată la nivel hepatic și în megacariocite.

Deficitul de factor XI este o afecţiune rară, care din punct de vedere clinic se caracterizează prin manifestări hemoragice spontane, acestea fiind totuși extrem de rare și de severitate redusă.

Acest lucru face ca factorul XI să fie o ţintă promiţătoare pentru dezvoltarea unor medicamente anticoagulante mai sigure, pentru că oferă protecţie împotriva creșterii trombilor, însă cu un risc hemoragic mai mic.

Rolul factorului XI în tromboză

Studiul AXIOMATIC-TKR și-a îndeplinit obiectivul principal, demonstrând că Milvexian, un inhibitor selectiv al factorului XIa, este eficient și sigur în prevenţia evenimentelor tromboembolice în rândul pacienţilor supuși unei intervenţii de artroplastie de genunchi, comparativ cu Enoxaparin.

În acest studiu de fază 2, pacienţii au primit Milvexian – în doză fie de 25 mg, 50 mg, 100 mg sau 200 mg de două ori pe zi, fie de 25 mg, 50 de mg sau 200 mg o dată pe zi – sau Enoxaparin de 40 mg pe zi. Tratamentul cu Milvexian sau Enoxaparin a fost administrat timp de 10-14 zile, după intervenţia chirurgicală.

Potrivit rezultatelor, terapia cu Milvexian a redus semnificativ incidenţa tromboembolismului venos după artroplastia electivă de genunchi, într-o manieră dependentă de doză. Incidenţa TEV a fost însă semnificativ mai mică în rândul pacienţilor care au primit doze zilnice de 100 mg sau mai mult, comparativ cu Enoxaparin.

Incidenţa mai mică a TEV și tendinţa de tromboză mai puţin extinsă la administrarea dozelor mai mari de Milvexian evidenţiază rolul factorului XI în patogeneza trombozei venoase după intervenţia chirurgicală.

Deși incidenţa hemoragiei a fost de 4% atât în rândul pacienţilor care au primit Milvexian, cât și în rândul celor care au primit Enoxaparin, punctul compozit de siguranţă (hemoragii majore și non-majore din punct de vedere clinic) a fost scăzut în grupul Milvexian.

Citiți și: Activităţile motorii fine dezvoltă limbajul


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2113194

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe