Newsflash
Știri

Medicii de la IOB se vor pregăti și la Milano

de Florentina Ionescu - dec. 2 2022
Medicii  de la IOB se vor pregăti și la Milano

IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano au încheiat un acord care va contribui la îmbunătăţirea competenţelor profesioniștilor din domeniul oncologiei ai IOB.

SEMNARE ACORD1Semnarea acordului-cadru de colaborare instituţională între Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB) și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano a avut loc vinerea trecută, la rectoratul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București.

Închegarea colaborării între aceste institute a fost o evoluţie naturală, a explicat dr. Bogdan Cosmin Tănase, managerul IOB, pentru „Viaţa Medicală”: „Noi am fost deja într-o vizită la Milano, pentru a vedea ce se întâmplă acolo, care este optica lor de dezvoltare și [care sunt] lucrurile pe care le fac [medicii]. Ne-am dorit foarte mult, după această vizită, să facem niște colaborări centrate atât pe pregătirea personalului medical, pe schimburi de experienţă, cât și pe proiecte comune de cercetare”.

Medicii de la Istituto Nazionale dei Tumori din Milano au, printre altele, un centru dedicat cercetării fundamentale și celei aplicate, cu tehnologii de ultimă generaţie, a arătat dr. Bogdan Tănase.

În cadrul institutului există, de asemenea, un centru de excelenţă în tratamentul sarcoamelor, iar „o colegă a noastră a beneficiat din plin de experienţa lor. Practic, pe perioada cât a fost acolo, contractul dânsei de muncă a fost suspendat. Acesta e un aspect pe care (...) căutăm să îl rezolvăm prin acest acord”, a completat managerul IOB.

Cercetarea se va dezvolta la un alt nivel

Un alt aspect subliniat de doctorul Tănase este că, datorită contextului european actual, există foarte multe fonduri disponibile pentru proiecte de cercetare, și acestea sunt prioritar accesate prin crearea de consorţii transfrontaliere: „Alt punct pe care am vrea să îl rezolvăm prin acest acord este să deschidem posibilitatea creării unor astfel de consor­ţii în așa fel încât și cercetarea la noi să se dezvolte la un nou nivel, iar [institutul] să participe la mai multe proiecte internaţionale”.

Institutul Naţional de Tumori din Milano a fost construit în urmă cu circa 100 de ani, „astfel luând naștere Oncologia italiană”, după cum a subliniat Carlo Nicora, directorul general al instituţiei. În prezent, este un teaching resort hospital, unde se îmbină producţia, partea știinţifică și formarea.

Carlo Nicora a arătat că prin intemediul parteneriatului cu unitatea sanitară din România, instituţia milaneză pune la dispoziţia IOB centre de excelenţă în îngrijirea și tratarea tuturor tipurilor de tumori, în care cercetarea se obţine „graţie muncii în echipă a medicilor și a asistenţilor
medicali”.

Citiți și: Tehnologie și inovaţie în diabetul zaharat

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe