Newsflash

Medicii de care avem (mare) nevoie

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - feb. 22 2017
Medicii de care avem (mare) nevoie
     Examenul de astăzi este conferința de presă. Zilele trecute am asistat la conferința de presă a unor medici curajoși, care nu au pus capul în pământ și nu au acceptat abuzuri administrative pe seama lor, a colegilor ori a pacienților lor. Au stat față în față cu reprezentanți ai presei scrise și ai audiovizualului. Aceeași mass-media românească despre care mulți doctori spun că își dorește discreditarea castei medicale din țară. Au fost reprezentanți ai majorității caselor de jurnalism din țară. Erau mai multe camere îndreptate spre ei decât în multe studiouri cu pretenții.
     Neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bică împreună cu anestezista Lelia Iliescu au stat demni în fața jurnaliștilor și au spus punctul lor de vedere. Au fost pregătiți: au avut discursuri care au prezentat fapte și realități concrete, greu de contestat. Au pregătit și un discurs emoțional legat de ce i-a mânat în luptă atunci când au acceptat proiectul deschiderii secției de neurochirurgie la Colentina, dar și despre acela când au decis să ia fluierul și să sufle cu putere în el.
    Au avut un discurs care să lase loc de întors tuturor celor implicați, în așa fel încât să iasă fiecare parte basma curată, găsind soluțiile care servesc binelui general. Au răspuns fin tuturor întrebărilor jurnaliștilor, cu răbdare, eleganță, onestitate, smerenie (amestecată uneori cu mândria de a fi realizat, totuși, ceva special), respect pentru interlocutori și, pe alocuri, cu umor. Foarte interesant a fost că nu au existat întrebări tendențioase. Atitudinea generală a celor prezenți a fost de a explora informații care să susțină cauzele medicilor.
     Pe scurt, a fost unul dintre rarele momente în care cacealmaua mediatică românească a depus parcă armele pentru un ceas și a lăsat loc de respect și admirație pentru niște profesioniști care își conduc viața cu misiune și valori. Care să fie acelea? Să vedem:
    Patriotism. A te pregăti la înalt nivel în afara țării și apoi a te întoarce ca să faci medicină de vârf în Romania – fix în perioada celui mai mare exod de medici pe care l-a cunoscut istoria noastră. Asta numesc eu patriotism.
    Viziune și execuție. A te îngriji de un proiect ambițios de la nivelul zero, cum ar fi renovarea unei secții care părea că vine fix din analele de istorie a medicinii și apoi echiparea ei (cu bani publici, evident) la un nivel de vârf și poate că nu este exagerat dacă spun că fără egal în țară.
    Succes. A opera din ce în ce mai mulți pacienți în condițiile unei notorietăți de start zero și apoi a reuși să ai liste de așteptare pentru intervenții care să necesite extinderea facilităților existente.
    Responsabilitate. A face asta într-un context de ameliorare a profitabilității unui spital, în contextul zecilor de spitale înglodate în datorii.
    Leadership. A forma o echipă motivată în principal de măreția misiunii medicale, în ciuda greutăților materiale cu care mulți medici și personal medical se confruntă în România modernă.
    Etică și moralitate. A refuza atențiile pacienților!
    Au făcut toate cele de mai sus și au considerat că este datoria lor să-și apere realizările. Au făcut lucruri pentru care nu au fost instruiți în facultate și nici mai apoi (cum ar fi conferința de presă de care am povestit). Am simțit emoții puternice privindu-i. Cu gândul la astfel de medici am pornit la drum când am scris Cine ești tu, doctore?

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe