Newsflash
Cultură

Lungile nopţi de gardă: un pericol uşor de înţeles dar dificil de demonstrat

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 4 2014
Lungile nopţi de gardă: un pericol uşor de înţeles dar dificil de demonstrat
   Medicii din toată lumea cunosc fenomenul. E vorba de efectele negative ale orarului de lucru prelungit (exagerat) asupra modului în care personalul medical îşi poate duce la bun sfârşit activitatea de îngrijire a pacientului. În ultimele decenii, diverşi cercetători, mai ales cei de pe continentul nord-american, au încercat să cuantifice acest efect nefast al programului de lucru al medicului de spital, dar rezultatele sunt contradictorii, mai ales în ceea ce priveşte efectul oboselii medicului asupra rezultatului tratamentului pe care îl oferă pacientului său. De exemplu, un studiu publicat de Yaghoubian, în 2010, în Journal of Surgical Education, arată rezultate similare ale tratamentului la pacienţii chirurgicali operaţi de medici suferind de lipsă de somn faţă de cei operaţi de chirurgi perfect odihniţi. În acelaşi timp, toate studiile efectuate în acest domeniu indică în unanimitate influenţa negativă a privării de somn asupra personalului medical.
   Anumite cercetări indică o asociaţie clară între durata somnului nocturn şi riscul mortalităţii în rândul populaţiei generale. Indivizii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au un risc medical mai mare pe termen lung. Acest risc suplimentar înregistrat în cazul persoanelor private de somn se traduce secundar într-un procent semnificativ mai ridicat de cazuri de diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, ateroscleroză, dislipidemie şi ischemie coronariană.
   De aceea, studiul publicat de un grup de cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Beer Şeva (Pikovsky O, Oron M, Shiyovich A, Perry ZH, Nesher L. The impact of sleep deprivation on sleepiness, risk factors and professional performance in medical residents. Isr Med Assoc J. 2013 Dec; 15:739-44), la care se asociază editorialul semnat de Gili Givaty de la Centrul Medical Sheba, Tel Haşomer (Givaty G. Sleep deprivation among medical residents: different perspectives. Isr Med Assoc J. 2013 Dec; 15:768-9), trebuie privit cu seriozitatea necesară.
   În ciuda numărului relativ mic de „cazuri“ incluse în acest studiu, el indică modificări importante ale stării de sănătate a rezidenţilor privaţi de somn, dar şi o influenţă nefastă asupra capacităţii medicului de a îngriji pacientul aflat în responsabilitatea sa.

 

Rezidenţi şi studenţi la medicină

 

   Studiul analizează două grupe, fiecare cuprinzând 35 de „subiecţi“: rezidenţi în spital, care efectuează cel puţin şase gărzi pe lună, şi studenţi la medicină (anii V sau VI), al căror program nu include obligativitatea gărzilor.
   Un amănunt care trebuie amintit de la bun început: legislaţia israeliană obligă şeful de secţie la eliberarea medicului care a efectuat o gardă de noapte (24 de ore în total) după maximum două ore de la terminarea gărzii (adică nu mai târziu de ora 10 dimineaţa). Nerespectarea acestei obligaţii duce la penalizarea directă a spitalului, iar obligaţia directorului de spital e de a controla implementarea acestui paragraf din contractul colectiv de muncă şi de a ancheta fiecare abatere de la această normă.
   Studiul de faţă a cuprins completarea unui chestionar (Epworth Sleepiness Scale Questionnaire – ESS), precum şi teste sanguine: hemograma completă, analizele de metabolism, inclusiv probele funcţionale hepatice şi renale, lipidograma şi proteina C reactivă.
   Rezultatele sunt semnificative şi ele se referă la activitatea generală a celor investigaţi, nu în mod special imediat după garda de 24 de ore. Chestionarul ESS indică, la grupul de rezidenţi, o creştere semnificativă a tendinţei la somn în timpul unor activităţi uzuale zilnice cum ar fi cititul, urmărirea unui program de televiziune, purtarea unei discuţii obişnuite, activitatea intelectuală după un prânz care nu conţine băuturi alcoolice etc. Testele de laborator efectuate la rezidenţii care prestează cel puţin şase gărzi pe lună arată, de asemenea, modificări semnificative din punct de vedere statistic: o scădere a concentraţiei medii de hemoglobină eritrocitară, hipertrombocitemie, nivel crescut de monocite şi de alanin-aminotransferază, hipoalbuminemie, dar şi modificări ale profilului lipidic: o scădere semnificativă a nivelului de lipoproteine cu densitate crescută şi creşterea, ce-i drept, la limita superioară a normalului, a nivelului trigliceridelor sanguine. Jumătate din rezidenţii investigaţi au declarat un deficit de judecată clinică după o noapte de gardă, 11% au menţionat fenomenul de aţipire la volan după gardă şi cinci din cei 35 de rezidenţi investigaţi au raportat cel puţin un accident de maşină după gardă.

 

Modificări anodine sau cu efect periculos?

 

   Se pare că efectele pe termen lung ale acestor modificări sunt mai puţin cunoscute, dar ele implică un risc suplimentar de ateroscleroză coronariană şi indică o creştere a procesului inflamator în general. Dar aici discuţia se cere concentrată asupra efectelor imediate ale privării de somn.
   Gărzile medicului israelian sunt, în marea lor majoritate, extrem de obositoare. Sistemul medical israelian e construit de asemenea natură încât toate serviciile de asistenţă medicală îşi opresc activitatea în jurul orei 18, ceea ce obligă pacientul afectat de o suferinţă acută să apeleze la camerele de gardă ale celor aproape 30 de spitale generale răspândite pe toată suprafaţa geografică a ţării. Anumite spitale israeliene raportează un număr de 200.000–300.000 de vizite anuale în serviciile lor de urgenţă. La toate acestea, se adaugă procentul mare de cazuri acute şi problematice internate în spital, pentru că numai asemenea cazuri îşi găsesc justificarea pentru o internare într-o clinică spitalicească.
   O gardă de 26 de ore care permite medicului un repaus de două-trei ore e considerată „uşoară“, iar o sală de operaţii care îşi încetează activitatea în jurul orei 5 dimineaţa devine o excepţie menţionată în raportul de a doua zi. Această situaţie, oarecum specifică Israelului, creează probleme medicului care, dintr-un motiv sau altul, trebuie să-şi continue activitatea profesională după cele 26 de ore de gardă (de exemplu, continuarea muncii în clinicile particulare, mai ales cele cu profil chirurgical). Rezultatul se repercutează asupra pacientului tratat de un medic obosit, practic epuizat fizic şi mintal, după o intensă activitate nonstop în cursul nopţii. Acest pericol devine clar chiar şi în timpul ultimelor ore de gardă, în care capacitatea de concentrare a medicului scade în mod semnificativ şi cu ea şi discernământul clinic, atât de necesar în rezolvarea unui caz acut.
   Dar pericolul se extinde şi asupra medicului. Activitatea sa e în mod egal afectată de oboseala produsă de o gardă grea. Accidentele de circulaţie sunt mai frecvente, răbdarea de a se ocupa de familie, odată ajuns acasă, scade în mod semnificativ, şi de aici inerentele fricţiuni al căror rezultat nu poate fi decât nefavorabil.

 

Propuneri de ameliorare a situaţiei?

 

   În mod evident, prima soluţie pare a fi reducerea orelor de lucru, o idee pusă în practică dintotdeauna pentru cadrele medii medicale, care efectuează ture de opt ore, nicidecum de 26 de ore.
   Bineînţeles, punerea în aplicare a acestei soluţii implică mai multe locuri de muncă (deci o creştere a costului sănătăţii), dar şi o reducere a expunerii tânărului medic la practica medicală curentă şi diminuarea ritmului în care va acumula experienţa clinică necesară pentru a activa – după numai câţiva ani – într-o manieră complet independentă (a nu se uita, în Israel, ca şi în multe alte ţări ale lumii, gradul de specialist e ultimul pe care îl poate primi medicul pe scara evoluţiei sale profesionale).
   În lunga mea carieră profesională, am întâlnit nenumărate situaţii în care tânărul rezident (sau rezidentă) a hotărât să rămână în spital, chiar după o gardă dificilă, pentru a nu pierde ocazia de a urmări o intervenţie chirurgicală specială, o discuţie a unui caz rar sau conferinţa unui specialist din străinătate.
   O altă propunere se referă la interdicţia de a conduce un vehicul după o gardă prelungită. Şi în spatele acestei idei se ascunde aspectul material al soluţiei. În situaţia în care transportul public în Israel lasă de dorit într-o mare parte a ţării, soluţia ar fi de a pune la dispoziţia medicului un mijloc de transport aparţinând spitalului, iar întrebarea care se pune este: cine va acoperi această cheltuială suplimentară? După cum se vede, soluţia ideală încă nu a fost găsită, deşi problema e ubicuitară.
   Nu-mi rămâne decât să închei prin a reproduce ultimul paragraf al editorialului lui Givaty: „Performanţa profesională, morbiditatea şi calitatea vieţii rezidentului trebuie examinate şi evaluate, cu scopul de găsi calea de mijloc, care să reprezinte balanţa dintre continuitatea tratamentului oferit pacienţilor, educaţia clinică şi sănătatea medicului“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe