O localitate rurală cu mai puțin de 800 de locuitori, comuna Seaca de Pădure din județul Dolj, este un exemplu de longevitate remarcabilă la nivelul țării.
Descoperirea a fost făcută de experții Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în cadrul proiectului „Harta Longevității în România”.
Comuna Seaca de Pădure este un exemplu al modului în care munca fizică regulată, stilul de viață echilibrat și practicile sănătoase transmise din generație în generație contribuie la longevitatea remarcabilă a seniorilor.
„Cercetarea realizată până acum a relevat existența a peste 370.000 de persoane cu vârsta de peste 85 de ani, iar Seaca de Pădure, județul Dolj, se remarcă prin faptul că 7,55% din populația sa are peste 85 de ani. Este vorba de un procent semnificativ mai mare decât media națională, unde segmentul 85+ reprezintă doar 1,94% din totalul populației rezidente, raportat la o speranță de viață de aproximativ 76,5 de ani”, se menționează într-un comunicat al fundației remis redacției.
În Seaca de Pădure, locuitorii care au depășit vârsta de 85 de ani trăiesc vieți active, centrate pe muncă și legături strânse cu natura. Un exemplu este Constanța Belei, în vârstă de 91 de ani, care încă se ocupă zilnic de grădinărit și nu lasă niciun moment să treacă fără muncă.
„Eu mă iau cu ciomagul și mai plec pe ici, pe colo”, a ținut să menționeze Constanța Belei, subliniind totodată că dorește să rămână activă „cât timp Dumnezeu îi permite să trăiască”.
Cercetătorii implicați în proiectul „Harta Longevității în România” studiază factorii genetici și stilul de viață care contribuie la calitatea vieții a acestor seniori. Este pentru prima dată când România are o hartă completă a seniorilor longevivi din întreaga țară.
Pe 9 octombrie a.c., rezultatele proiectului „Harta Longevității în România” vor fi prezentate la Academia Română.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe