Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Laptele îmbunătățește absorbția unor medicamente

de Florentina Ionescu - feb. 14 2025
Laptele îmbunătățește absorbția unor medicamente

Potrivit unei cercetări recente, prin consumul de lapte se îmbunătățește eficacitatea medicamentelor administrate oral.

O cercetare nouă a scos la iveală că atunci când este combinat cu anumite medicamente administrate pe cale orală, laptele îmbunătățește semnificativ absorbția acelor substanțe în corp, scrie New Atlas. Această cercetare este cea mai recentă dintr-o serie de studii care arată că laptele este un aliat extrem de eficient în ceea ce privește calea de administrare a unor medicamente. 

În ultimii ani, studiile au arătat că laptele poate fi un aliat incredibil de prețios, mai ales când vine vorba despre sănătatea oamenilor și medicamentele pe care le luăm. Dar un lucru care a devenit și mai clar pentru oamenii de știință este faptul că compoziția laptelui face ca acest produs să fie un sistem eficient de administrare a medicamentelor, amintește sursa citată. 

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia a descoperit că prin consumul de lapte ce provine atât de la om, cât și de la vacă s-a îmbunătățit semnificativ eficacitatea anumitor medicamente orale. 

„Prin cercetările noastre efectuate de-a lungul anilor, am putut să demonstrăm în mod consecvent modul în care anumite medicamente sunt capabile să «ia pe umerii lor» laptele, pe care corpul nostru îl tratează ca pe un aliment și îl digeră”, a spus profesorul Ben Boyd de la Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS), el fiind și autorul corespondent al studiului. 

Astfel, prin acest proces, explică el, laptele și medicamentele sunt absorbite, prin urmare laptele sporind eficacitatea medicamentelor înghițite. 

Datorită conținutului lor de grăsimi, produsele lactate pot fi considerate o formulă mai bună (bazată pe lipide), capabilă să sporească solubilitatea anumitor medicamente care au nevoie de lipide pentru a se dizolva în corp. 

Pentru studiul din prezent, cercetătorii s-au axat pe sugari și pe medicamentul clofazimină (utilizat, în anii recenți, pentru a trata criptosporidioza, o infecție parazitară ce se poate dovedi mortală la copiii cu vârste sub 5 ani). Clofazimina este un medicament cu un grad mare de lipofilitate (capacitatea de a se dizolva în grăsimi, uleiuri, lipide), ceea ce îi limitează absorbția atunci când este administrată oral. 

Pentru a depăși acest obstacol, însă, producătorii au pus medicamentul într-o capsulă moale, din gel. Din păcate, sugarii nu pot înghiți aceste capsule cu clofazimină, așa că cercetătorii au investigat o posibilă cale de administrare care să fie mai ușoară. Ei au combinat clofazimina cu laptele, și așa au descoperit că laptele a îmbunătățit biodisponibilitatea medicamentului. Biodisponibilitatea este raportul dintre cantitatea de substanță activă și viteza cu care aceasta este absorbită în organism. 

Cercetătorii au folosit purceluși în primele zile de viață și i-au împărțit în mai multe grupuri, pentru a le administra o doză de clofazimină dizolvată în lapte uman, lapte de vacă sau dizolvată în apă. Medicamentul le-a fost administrat printr-un tub introdus pe gură, care ajungea direct în stomac. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu apa, biodisponibilitatea clofaziminei a fost semnificativ mai mare atunci când medicamentul a fost administrat în amestec cu laptele uman și laptele de vacă: 154% și, respectiv, 175%. 

Cu toate acestea, lucrurile nu se opresc aici. Deși această colecție de studii cu privire la lapte arată destul de clar că eficacitatea anumitor medicamente este sporită de lapte, există unele bariere practice care trebuie depășite, cum ar fi accesul limitat la frigidere în țarile cu venituri mici și medii, dar și variațiile în ce privește calitatea laptelui utilizat în acest scop. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe