Newsflash
Cultură

La Cluj, sub semnul lui Mozart

de Anca FLOREA - dec. 30 2013
La Cluj, sub semnul lui Mozart
   Conform tradiţiei, la început de decembrie, la Cluj s-a derulat, sub patronajul Ambasadei Austriei, Festivalul Mozart. Ediţia XXIII a inclus concerte prezentate de Filarmonică, dirijate fie de Mihail Agafiţa (de la Chişinău), în opusuri de Leopold şi Wolfgang Amadeus Mozart, dar şi de Haydn (solistă trompetista Margit Csokmei din Ungaria), fie de Ladislau Horvath, revenit din Italia, unde s-a stabilit de multă vreme, propunând un program Mozart al cărui solist a fost pianistul Viniciu Moroianu. Serile camerale au fost oferite de interpreţi din ţară şi din străinătate, evoluând la sala studio a Academiei de Muzică în diverse formule instrumentale. În fine, la 13 decembrie, cvartetul „Arcadia“ a abordat, pe acelaşi podium, creaţii de Pleyel, Haydn şi, firesc, Mozart.
 S-au organizat şi un simpozion, dar şi ediţia XX a concursului de interpretare, a patra destinată tinerelor voci, sub egida Societăţii Române Mozart, condusă de prof. dr. Adriana Bera. Cei 20 de candidaţi au pregătit lieduri şi arii din opere mozartiene. Juriul – din care au făcut parte Elisabeth Cornelius Lund (Salzburg), Peter Nelson (Trossingen), Liliana Bizineche (sosind de la Lisabona), Georgeta Stoleriu, Marius Budoiu – a selectat cinci câştigători la canto, desemnându-l totodată pe Bogdan Bohuş ca fiind „cel mai bun acompaniator“ (din cei şapte pianişti înscrişi). În Gală, am avut prilejul să-i ascult pe laureaţi, toţi cu glasuri interesante, dar prea puţini apropiaţi de stilul mozartian: la soprana Livia Chiuariu am apreciat intenţiile expresive şi dicţia adecvată, deşi vocea era mată, iar la tenorul Sergiu Coltan s-au reliefat calitatea timbrului liric şi sensibilitatea, frazarea şi muzicalitatea, ambii primind Premiul special al juriului; Corneliu-Alexandru Huţanu (premiul III) a etalat un glas baritonal bun, nu foarte maleabil; soprana Paula-Alexandra Iancic a obţinut premiul II, remarcându-se, în aria Susannei din Nunta lui Figaro, vocea sigură, frumoasă şi amplă, incisivitatea manierei de cânt, poate mai liniară ca expresie, dar promiţătoare ca date naturale, adecvate probabil mai curând scriiturii verdiene – la doar 19 ani este, cu adevărat, surprinzătoare; premiul I i-a fost acordat sopranei Rodica-Ştefania Butu, chiar dacă în aria Contesei din aceeaşi operă nu a demonstrat niciun glas aparte, niciun contur clar al liniei, debutând cam nesigur, continuând plat, fără a depăşi stadiul „şcolăresc“ de cânt, gesticulaţia excesivă trădând o anume incertitudine sau agitaţie interioară. Se alătură însă celor care au câştigat primul loc în trecutele ediţii – Marius Budoiu, Iulia Merca, Cosmin Sime – întâmplător sau nu, toţi clujeni (R. Butu fiind însă studentă la Bucureşti). Demn de remarcat, apreciata mezzosoprană Liliana Bizineche şi pianistul Peter Nelson au susţinut apoi cursuri de măiestrie, cu siguranţă binevenite pentru perfecţionarea studenţilor Academiei. 
  Un loc special a ocupat concertul dedicat copiilor, sub genericul „Melodia costumată“. În faţa unei săli arhipline s-au produs o orchestră de cameră şi grupuri de elevi care au completat evoluţia diverselor instrumente cu percuţia simplă şi agreabilă (clopoţei, tamburine etc.). Dirijor şi „moderator“, Dalma-Lidia Kovacs a reuşit să capteze atenţia micilor spectatori printr-un dialog alert, fiecare dintre colegii săi intrând în joc prin scurte comentarii şi intervenţii ale instrumentelor care, cumva, deveneau personajele unei poveşti cu muzică de Mozart, de Schubert sau Reger. Expunerea unor melodii uşor de reţinut, „îmbrăcate“ apoi în orchestraţii (aranjamente: Dan Variu, Ciprian Iacob) sau „prelucrate“ în variaţiuni, a fost subliniată şi prin redarea elocventă şi adesea amuzantă, dar şi prin utilizarea unor pălării reprezentând linia melodică iniţială, apoi, cu pene sau cu accesorii simpatice – devenirea mai complexă a acesteia. Un demers antrenant, în care s-au implicat cu reală plăcere studenţii instrumentişti, copiii ascultând cu destulă atenţie paginile muzicale, încercând să recunoască variaţiunile sau transformările succesive, ceea ce se pare că i-a atras, deci proiectul are succes, dovadă fiind şi cererile numeroase de bilete (şi) pentru următoarele concerte ale ciclului. 
  Se cuvine menţionat şi faptul că recitalul cvartetului „Arcadia“ a marcat deopotrivă debutul colaborării dintre Academia de Muzică din Cluj şi Asociaţia culturală „Viva Sighişoara“, proiect discutat încă din vară, chiar în cetatea medievală transilvană. Lansarea oficială a avut loc, de fapt, la 18 noiembrie, prin concertul ce inaugura seria „Mari muzicieni români“, organizat la Berna, în Elveţia. Ssub auspiciile Asociaţiei şi ale Ambasadei României în Elveţia, la Kulturcasino au cântat violonistul Alexandru Gavrilovici, pianistul Viniciu Moroianu şi harpista Marie Tottman, interpretând opusuri enesciene şi, ca omagiu la centenar, partituri de Silvestri. La manifestări a participat aceeaşi Adriana Bera, în calitate de protector al Academiei din Cluj, implicându-se astfel în cele două festivaluri începute în anii ’90, gândite de muzicieni dăruiţi şi pasionaţi în promovarea tinerilor şi a creaţiei româneşti şi universale. Dorinţa este ca, fie prin Societatea Mozart, fie prin Asociaţia „Viva Sighişoara“, ambele să devină strâns legate de Academia de Muzică din Cluj, deşi existenţa lor s-a desfăşurat, în timp, total separat şi independent unul de celălalt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe