Codex Alimentarius este la fel de
relevant astăzi ca şi atunci când a fost creat, a declarat José Graziano da
Silva, directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi
Agricultură (OAA), cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea sa. În
opinia acestuia, Codexul ajută la îmbunătăţirea accesului la alimente sănătoase
şi hrănitoare, oferind, în acelaşi timp, „standarde pentru a ghida oamenii a căror
existenţă depinde direct de agricultură şi de sistemul alimentar“.
La
cea de-a 36-a reuniune anuală a Comisiei Codex Alimentarius, desfăşurată recent
la Roma, au participat 625 de delegaţi din cele 185 de state membre. Directorul
general al OMS, dr. Margaret Chan, a declarat că standardele impuse de Codex
reprezintă un punct de referinţă pentru siguranţa alimentară şi că programul
creat în 1963 de OMS şi OAA este considerat „una dintre cele mai longevive
colaborări în familia ONU şi s-a dovedit extrem de eficient“. Ministrul
agriculturii din Costa Rica, Gloria Abraham Peralta, a salutat contribuţia
Codexului la siguranţa şi calitatea alimentelor, precizând că acesta a
încurajat dezvoltarea „agriculturii bazată pe cunoaştere“ din ţara sa. La
rândul său, ministrul sănătăţii şi bunăstării familiei din India, Ghulam Nabi
Azad, a explicat că regulile stabilite de Codex
Alimentarius au fost vitale în stabilirea siguranţei alimentare din ţara
sa, având în vedere că India importă numeroase produse alimentare. De asemenea,
ministrul agriculturii din Papua Noua Guinee, Assik Tommy Tomscoll, a subliniat
importanţa Codexului pentru economiile ţărilor mici, cum ar fi statele insulare
din Pacific. El a spus că şi-ar putea imagina o lume în care nu există bariere
comerciale şi unde „Codex Alimentarius reprezintă planul global pentru un comerţ
liber şi corect“.
În final, directorii generali ai OMS şi OAA
au căzut de acord asupra importanţei dezvoltării şi îmbunătăţirii Codex,
întrucât acesta trebuie să ţină pasul cu schimările apărute în toate sectoarele
care au implicaţii directe şi semnificative în siguranţa alimentelor. Codex Alimentarius este o colecţie de
standarde alimentare, ghiduri şi coduri internaţionale de practică, ce vizează
protejarea sănătăţii consumatorilor şi asigurarea practicilor corecte în comerţul
alimentar. Până în prezent au fost redactate peste 200 de standarde alimentare şi
mai mult de 100 de norme şi coduri de bună practică pentru producţia şi
prelucrarea alimentelor.