Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Test pentru diagnosticul bolii Parkinson

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 24 decembrie 2021

Cercetătorii de la Centrul pentru Boala Parkinson de la Universitatea Oxford cu care ar putea stabili diagnosticul acestei boli încă din stadiile incipiente.

      Cercetătorii de la Centrul pentru Boala Parkinson de la Universitatea Oxford au evaluat o metodă foarte sensibilă, denumită a-synuclein real-time quaking-induced conversion (aSyn-RT-QuIC), folosită pentru a identifica acumularea alfa sinucleinei în lichidul cerebrospinal la pacienţii cu boală Parkinson. Cu ajutorul acestui test, specialiștii ar putea stabili diagnosticul încă din stadiile incipiente ale bolii.

        Alfa-sinucleina se acumulează la nivel cerebral sub forma corpilor Lewy la pacienţii cu boală Parkinson și anumite tipuri de demenţă. Aceste acumulări determină distrugerea neuronilor producători de dopamină, cauzând efectele motorii specifice bolii Parkinson. Testul menţionat mai sus a demonstrat 89% sensibilitate și 96% specificitate și a putut distinge pacienţii cu boală Parkinson de cei cu atrofie sistemică multiplă sau cu tremor esenţial. De asemenea, acesta poate identifica și diferite subtipuri clinice de boală Parkinson. Momentan, nu există niciun test molecular pentru această boală, diagnosticul fiind stabilit de medicul neurolog pe baza unei combinaţii de simptome (tremor, rigiditate, afectarea echilibrului etc.). Însă în multe cazuri, aceste simptome se suprapun cu cele din alte afecţiuni, mai ales în stadiile incipiente, când simptomele sunt subtile, instalarea lor făcându-se gradual.

 

https://www.ox.ac.uk/news/2021-12-14-protein-test-could-lead-earlier-and-better-diagnosis-parkinson-s

Etichete: diagnostic Parkinson

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.