Newsflash
Internaționale

SARS-CoV-2: transmiterea virusului implică celulele imunitare din organism

de L. Budin - iun. 4 2021
SARS-CoV-2: transmiterea virusului implică celulele imunitare din organism

O echipă franco-italo-spaniolă de cercetători a descoperit că SARS-CoV-2 poate utiliza celulele imunitare pentru a crește rata de răspândire la nivel celular – și că acest mecanism de transmitere poate fi inhibat.

Echipa internațională a fost formată din specialiști ai CNRS (Centrul național francez de cercetare științifică), CEA (Comisia pentru energie atomică și energii alternative), Universității Grenoble Alpes, precum și de la Hospital Universitario 12 de Octubre, Madrid și Universita degli Studi din Milano. Studiul a fost publicat în revista de specialitate PLOS Pathogens. 

Specialiștii au arătat nu doar că SARS-CoV-2 folosește celulele imunitare pentru a se răspândi mai rapid în organism, ci și că acest mod de transmitere poate fi inhibat cu ajutorul unor compuși glicomimetici dezvoltați anterior, se arată pe site-ul Universității Grenoble Alpes.

Virusuri cu cheie

La modul general, celulele au pe suprafața lor receptori, dintre care unii pot fixa direct virusurile, în timp ce alții acționează ca niște lacăte, pe care virusurile trebuie să le deschidă pentru a le putea „cuceri”. Pentru asta, virusurile sunt dotate cu un arsenal de proteine, care acționează ca un set de chei, ce le permit să traverseze bariera celulară.

Spre exemplu, glicoproteina S, prezentă pe suprafața SARS-CoV-2, îi permite coronavirusului să intre în celulele umane prin interacțiunea sa cu receptorul ACE2, prezent pe suprafața celulelor infectate.

Cercetătorii IBS (Institutul de biologie strucutrală din Grenoble, Franța) și colaboratorii lor au descoperit că proteina S interacționa nu doar cu ACE2, ci și cu alți receptori: cu proteine din familia lectinelor, de pe suprafața celulelor imunitare. Glicoproteina S ar poseda deci un set întreg de chei pentru a permite coronavirsului să prolifereze, arată cercetătorii.

Glicomimeticele salvatoare

Specialiștii au mai arătat că e posibil ca această modalitate de transmitere să fie inhibată prin utilizarea moleculelor glicomimetice – care pot mima structura zaharurilor de pe suprafața virusurilor.

Aceste rezultate, deja demonstrate în studii care au folosit pseudovirusuri, au fost recent confirmate prin urmărirea acțiunii coronavirusului asupra celulelor de la nivelul aparatului respirator.

Inhibitorii glicomimetici dezvoltați vor putea astfel să constituie o primă unealtă pentru a studia, în lunile care urmează, importanța și ponderea acestui nou mod de transmitere virală, arată specialiștii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe