Newsflash
Internaționale

Rituximab, promițător în tratamentul miasteniei gravis

de Dr. Alina SIMACHE - mai 14 2020
Rituximab, promițător în tratamentul miasteniei gravis

Cercetări recente sugerează că pacienții cu miastenia gravis tratați precoce cu rituximab obțin rezultate terapeutice mai bune decât cei tratați tardiv pe parcursul evoluției bolii, potrivit Medscape Medical News.

Un studiu recent publicat în JAMA Neurology a comparat evoluția pacienților cu miastenia gravis, forma generalizată, tratați cu rituximab în primul an de la debutul bolii, cu pacienții care au primit rituximab tardiv, după mai mult de un an de la diagnosticarea afecțiunii, existând și un grup de control, tratat convențional.

Conform rezultatelor studiului, perioada medie până la obținerea remisiunii a fost de șapte luni în grupul cu tratament precoce, 11 luni în grupul cu terapie convențională (prednisolon, azatioprină, ciclosporine, tacrolimus, metotrexat și micofenolat mofetil) și 16 luni în grupul cu boală refractară la tratament.

Deși trebuie să privim aceste rezultate ca preliminare, ele indică faptul că rituximab ar putea reprezenta o terapie promițătoare pentru miastenia gravis. (...) Considerăm că este important că rezultatele mai bune au fost remarcate în cazurile nou diagnosticate de miastenia gravis, majoritatea dovezilor anterioare referindu-se la efectele rituximab în cazul celor care nu răspund la terapiile convenționale”, a declarat pentru Medscape Medical News prof. dr. Friedrik Piehl, de la Departamentul de Neuroștiințe, Karolinska Institutet, Stockholm, Suedia, în calitate de autor senior al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe