Newsflash
Internaționale

OMS: Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent

de Dorina Novac - dec. 15 2021
OMS: Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm fără precedent

Nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi OMS, care estimează că majoritatea ţărilor sunt în prezent afectate de noua variantă de coronavirus.

varianta Omicron

„Până în prezent, 77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite.

De asemenea, şeful OMS a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării, scrie Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a remarcat, de asemenea, că apariţia variantei Omicron a determinat unele ţări să ofere doze de supra-rapel întregii lor populaţii adulte, chiar dacă lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante.

OMS se teme că aceste programe ar putea contribui la acumularea de vaccinuri anti-COVID de către ţările bogate, aşa cum a fost cazul şi până acum, subminând vaccinarea în ţările sărace.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe