Newsflash
Internaționale

OMS recomandă țărilor europene să se concentreze mai mult pe domeniul sănătăţii

de Dorina Novac - mar. 11 2022
OMS recomandă țărilor europene să se concentreze mai mult pe domeniul sănătăţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel ţărilor europene să se concentreze mai mult pe domeniul sănătăţii decât au făcut-o înainte de criza coronavirusului.

Biroul regional OMS pentru Europa a afirmat, joi, cu prilejul lansării raportului European Health Report 2021, că statele se confruntă cu provocări imense în ceea ce priveşte combaterea inegalităţilor sanitare şi atingerea ţintelor legate de sănătate incluse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pentru 2030.

OMS

Agenţia a subliniat că acum există oportunitatea de a lua deciziile necesare care vor contura viitorul regiunii, scrie Agerpres.

„După aproape doi ani de pandemie, există în prezent o alegere clară în ceea ce priveşte direcţia de urmat”, a spus Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa.

Guvernele ar putea decide să ofere domeniului sănătăţii o prioritate mai ridicată decât înainte şi să se concentreze pe probleme îndelung neglijate cum ar fi sănătatea mintală; sau ar putea pierde oportunitatea, punând în pericol sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor. „Alegerea este evidentă”, a precizat Kluge.

European Health Report este publicat la fiecare trei ani de OMS Europa. Într-un document de peste 300 de pagini, organizaţia cu sediul la Copenhaga analizează progresul înregistrat de cele 53 de ţări membre OMS Europa pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Raportul oferă totodată o analiză a impactului pandemiei asupra sănătăţii publice.

Cele 193 de state membre ale ONU au adoptat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în 2015, o foaie de parcurs pentru combaterea problemelor majore ale umanităţii până în 2030, printre care sărăcia, foametea, bolile şi criza climatică, printre altele.

Potrivit raportului OMS, toate ţările din regiune au atins obiectivul vizând reducerea mortalităţii maternale şi aproape toate au realizat obiectivul referitor la reducerea mortalităţii neonatale şi infantile.

S-au înregistrat totodată progrese în reducerea deceselor premature din cauza bolilor netransmisibile cum ar fi cancerul.

Pe de altă parte, ţările din regiune trebuie să depună în continuare eforturi în ceea ce priveşte creşterea ratei infectărilor cu HIV, obezitatea infantilă şi sănătatea mintală, asupra cărora pandemia de coronavirus a avut un impact disproporţionat, potrivit OMS Europa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe